Mięcha
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Mięcha
Walnąłem dziś 65km i nieco zgłodniałem
Moje pierwsze stejki.
Wziąłem polędwicę z biedry
Najpierw poleżały z godzinę na desce, co by temperatury pokojowej nabrały
Potem posoliłem z jednej strony i tą stroną na patelnię - 3.5min dla jednej strony bo grube były. Potem sól na surową stronę i odwróciłem na 3.5min
Zdjąłem na 3 minuty na kratkę, potem jeszcze na kratce do piekarnika 180* na 4 minuty.
Jak wyjąłem to mój leżał jeszcze 2min. masełko, pieprz i mniaaaaam
Moje pierwsze stejki.
Wziąłem polędwicę z biedry
Najpierw poleżały z godzinę na desce, co by temperatury pokojowej nabrały
Potem posoliłem z jednej strony i tą stroną na patelnię - 3.5min dla jednej strony bo grube były. Potem sól na surową stronę i odwróciłem na 3.5min
Zdjąłem na 3 minuty na kratkę, potem jeszcze na kratce do piekarnika 180* na 4 minuty.
Jak wyjąłem to mój leżał jeszcze 2min. masełko, pieprz i mniaaaaam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maciej
- Site Admin
- Posty: 7793
- Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 72 times
Re: Mięcha
W mordę jak smakowicie wyglądają, ja bym zjadł takiego stejka nawet po zrobieniu pół kilometra
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Mięcha
https://play.google.com/store/apps/deta ... .stektimer" onclick="window.open(this.href);return false;
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Mięcha
Tak bylo wczoraj. Qfa jakie to pyszne. Stejki z lidla z polędwicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Mięcha
Ja nie wiem... mi zawsze stejki wychodzą gumowate - nie da się jeść ... Chyba sie kiedyś w końcu musimy spotkać to mi waść usmażysz dobrego
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Mięcha
Bo stejki tylko obsmażasz, z boku widać jak się ścina. U mnie to po ok 4min na stronę ze względu na kiepski palnik od kuchenki. na wyczucie.barman_pl pisze:Ja nie wiem... mi zawsze stejki wychodzą gumowate - nie da się jeść ... Chyba sie kiedyś w końcu musimy spotkać to mi waść usmażysz dobrego
Solisz tę stronę na której stejka położysz, kładziesz na patelnię i idziesz na fajkę, nic nie robisz z mięsem, nie dotykasz, nie nakłuwasz. Potem solisz z wierchu, i odwracasz i smażysz drugą stronę - fajka
Używasz szypców albo paluchów, zero widelca, mięso nie może być nakłuwane bo straci soki - tak samo z kotletami czy klopsami - nie nakłuwamy!
Ściągasz na kratkę i se mięso odpoczywa - idziesz na fajkę
Jak wrócisz to jeszcze do piekarnika za 4-5minut i 4 fajka pykła -
Przy cieplejszej pogodzie wpadniemy na spota to się zrobi
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Mięcha
Smażyłem nawet krócej - po około 2min na stronę, ale... nie wkładałem nigdy do piekarnika więc może dlatego tak mam ...
Dzisiaj więc podejście nr. ...
Dzisiaj więc podejście nr. ...
Maciek pisze:Przy cieplejszej pogodzie wpadniemy na spota to się zrobi
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Mięcha
No i jeszcze muszą mieć temperaturę pokojową. Te ze środyjuz rano wyjąłem z lodówki a po robocie obrabiałembarman_pl pisze:Smażyłem nawet krócej - po około 2min na stronę, ale... nie wkładałem nigdy do piekarnika więc może dlatego tak mam ...
Dzisiaj więc podejście nr. ...
Robię tylko z polędwicy, antrykotu czy rostbefu nie tykałem jeszcze