Strona 1 z 1

Ciasto marchewkowe

: 03 paź 2015, 20:57
autor: Maciek
1 szklanka oleju roślinnego,
1,5 szklanki cukru (200gram),
4 jajka
1,5 szklanki mąki (350gram),
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1cukier waniliowy,
2 szklanki obranej startej marchewki (grube wiórki)
200g posiekanych orzechów włoskich(ja je tłuczkiem do mięsa rozbijam przez worek)
2-3 łyżeczki cynamonu
1 puszka pokrojonego ananasa (bez soku z puszki)

jak się robi?
ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodaj olej + mąkę - mieszaj + proszek do pieczenie + sodę + resztę (marchew/ orzechy / pokrojonego ananasa).
wymieszaj. jak po wymieszaniu wszystkich składników ciasto będzie tak gęste, że mikser ledwo będzie ciągnął to dolej 2- 3 łyżki soku z ananasa - ja nie dolewałem

pieczenie:
nagrzej piekarnik na 180 stopni- grzałka góra - dół (nie termoobieg). wstaw do pieca na 60minut.

blaszka: średnia / prostokątna / posmarowana masłem lub olejem i wysypana kaszą manną.

Re: Ciasto marchfiowe

: 03 paź 2015, 20:59
autor: Maciej
Muszę spróbować bo wygląda najs :ok

Obrazek

[edit]
z racji posiadania super mocy "- sorki" - wyedytowałem posta bo to niesmaczne :nea

Re: Ciasto marchewkowe

: 04 paź 2015, 17:26
autor: Rasalo
Siusiaku Macieju, Ty nie możesz bo Ci dupa urośnie :he

Re: Ciasto marchewkowe

: 04 paź 2015, 18:33
autor: Motyl
Zawsze robię takie ciasto ale tylko z wiórek które pozostały z sokowirówki, bo ze startej marchwii jest zbyt mokre

Re: Ciasto marchewkowe

: 04 paź 2015, 20:00
autor: Maciek
Motyl pisze:Zawsze robię takie ciasto ale tylko z wiórek które pozostały z sokowirówki, bo ze startej marchwii jest zbyt mokre
:facepalm o ja gupia pipa, dzisiaj pulpę wywaliłem z marchwi, gruszków i brzoskwiń - po soczku. Następnym razem wrzucę do ciasta :decha