Kiełbacha ze słoika
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Kiełbacha ze słoika
Na początek wziąłem tylko polowe żeby zobaczyć czy będzie git
Właśnie wstawiłem do gara
2kg łopatki
4dag soli peklowej
1 płaska łyżka cukru
2 ząbki czosnku
Gorczyca, pieprz
Łopatkę zmielić, dodać przyprawy, dodać 100ml wody, dołożyć 2 czubate łyżki żelatyny
Odstawić na 6 godzin, włożyć do słoika
Od zagotowania gotować na wolnym ogniu 1,40min
Właśnie wstawiłem do gara
2kg łopatki
4dag soli peklowej
1 płaska łyżka cukru
2 ząbki czosnku
Gorczyca, pieprz
Łopatkę zmielić, dodać przyprawy, dodać 100ml wody, dołożyć 2 czubate łyżki żelatyny
Odstawić na 6 godzin, włożyć do słoika
Od zagotowania gotować na wolnym ogniu 1,40min
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Kiełbacha ze słoika
Dobra, będziesz królikiem doświadczalnym, jak dostaniesz sraczki znaczy że była niedobra
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Kiełbacha ze słoika
Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi
Pozdr.
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi
Pozdr.
- Artu
- Kierowca
- Posty: 400
- Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43
Re: Kiełbacha ze słoika
Popiera generalnie super sprawa tesciu zawsze to robi i zawsze szybko schodzi
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Kiełbacha ze słoika
Majeranku Marysia sama dosypała, dzięki za porady tylko skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*Cbarman_pl pisze:Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi
Pozdr.
A przepis dostałem od znajomej
- Artu
- Kierowca
- Posty: 400
- Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43
Re: Kiełbacha ze słoika
Najlepiej wekować w takim urządzeniu, do którego się przymierzam od jakiegoś czasu Bowiem "na gazie" ciężko jest utrzymać dokładną temperaturę przez dłuższy czasMaciek pisze:skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C
Grzane piwo/wino w ilościach hurtowych też powinno się "dać ogarnąć" w takim garnku
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Kiełbacha ze słoika
Polecam:
http://allegro.pl/ikea-fantast-termomet ... 81831.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam dwa i nie wyobrażam sobie robić czegoś bez nich ... Trzeba tylko uszczelnić w razie "W" czujnik termokurczką żeby się nie zalał
Do tego polecam takie słoiki jak poniżej, bo z normalnych później ciężko się wyciąga - kupiłem kiedyś 5 konserw po 6zł i mam 5 słoików
Pozdr.
http://allegro.pl/ikea-fantast-termomet ... 81831.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam dwa i nie wyobrażam sobie robić czegoś bez nich ... Trzeba tylko uszczelnić w razie "W" czujnik termokurczką żeby się nie zalał
Do tego polecam takie słoiki jak poniżej, bo z normalnych później ciężko się wyciąga - kupiłem kiedyś 5 konserw po 6zł i mam 5 słoików
Pozdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sławek
- Site Admin
- Posty: 14537
- Rejestracja: 21 gru 2011, 22:12
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 22 times
Re: Kiełbacha ze słoika
Kiełbasa ze słoika, to brzmi dziwnie, ale muszę sprobować, właśnie dzis dostałem trochę łopatki i mialem robić wiejską