Stacja lutownicza ArduSolder
- drewpol
- Kierowca
Re: Stacja lutownicza ArduSolder
Bardzo fajny projekt
Gratuluję autorowi 
Jednakże mam pewien problem i może autor będzie wiedział o co chodzi. Tworzę swoją wersję takiej lutownicy jednak na modułach, które autor wymienił tutaj. Wszystko fajnie, pomiar temperatury modułem max6675 działa ale do czasu, gdy do układu nie wepnę mosfeta do sterowania obwodem 24V. Masa układu sterownika i źródło podłączone są do wspólnej masy. Teraz gdy załączam grzałkę podając napięcie na bramkę odczyt temperatury spada do 0 ;( Dodam, że gdy grzałka jest wpięta bezpośrednio w zasilacz odczyt przebiega poprawnie. Czy podłączenie tej wspólnej masy może mieć na to wpływ? Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne podpowiedzi.
Jednakże mam pewien problem i może autor będzie wiedział o co chodzi. Tworzę swoją wersję takiej lutownicy jednak na modułach, które autor wymienił tutaj. Wszystko fajnie, pomiar temperatury modułem max6675 działa ale do czasu, gdy do układu nie wepnę mosfeta do sterowania obwodem 24V. Masa układu sterownika i źródło podłączone są do wspólnej masy. Teraz gdy załączam grzałkę podając napięcie na bramkę odczyt temperatury spada do 0 ;( Dodam, że gdy grzałka jest wpięta bezpośrednio w zasilacz odczyt przebiega poprawnie. Czy podłączenie tej wspólnej masy może mieć na to wpływ? Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne podpowiedzi.
- Sławek
- Site Admin
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 24 times
Masa musi byc podlaczona, do kazdego modulu, byc moze twoja kolba ma grzalke na innych pinach lub podpiales odwrotnie polaryzacje termopary do max6675 
Jak nie dasz fotek polaczen to niestety ci nie pomoge
Pozdr
Jak nie dasz fotek polaczen to niestety ci nie pomoge
Pozdr
- drewpol
- Kierowca
Chętnie dałbym fotki, ale to jest tzw. "pająk na płytce". Dodam, że odczyt temperatury przez termoparę jest poprawny, gdy masa zasilacza nie jest połączona z masą reszty modułów. Niestety nie wiem skąd wynika ten problem.
Mam jeszcze pytanie do autora. Stworzyłem sobie charakterystykę tej grzałki w kolbie Solomon SL-20 ESD. Czy mógłbym prosić o porady w jaki sposób stworzyć transmitancję takiego obiektu inercyjnego? Wiem, że można to zrobić metodą stycznych albo siecznych, ale niestety nie wiem jak się odnieść do tego przypadku. A chcę to zrobić w celu dostrojenia PID w Simulinku, ale muszę znać transmitancję obiektu.
Dołączam charakterystykę:
Mam jeszcze pytanie do autora. Stworzyłem sobie charakterystykę tej grzałki w kolbie Solomon SL-20 ESD. Czy mógłbym prosić o porady w jaki sposób stworzyć transmitancję takiego obiektu inercyjnego? Wiem, że można to zrobić metodą stycznych albo siecznych, ale niestety nie wiem jak się odnieść do tego przypadku. A chcę to zrobić w celu dostrojenia PID w Simulinku, ale muszę znać transmitancję obiektu.
Dołączam charakterystykę:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- drewpol
- Kierowca
Dodaje sposób podłączenia mosfeta do układu. W takim przypadku podczas podania stanu wysokiego na bramkę odczyt temperatury spada do 0. Dodatkopo po podłączeniu zewnętrznego zasilania +5V do układu max6675 dzieje się tak samo. Dopiero rozłączenie masy obwodu 24V od obwodu 5V powoduje normalny odczyt. Tu mniej więcej schematyczny rysunek połączeń. Przepraszam za jakość, ale nie miałem czasu na porządniejszy rysunek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sławek
- Site Admin
A gdzie masz sygnał z max6675 do arduino ? co do charakterystyki grzałki to ci nie odpowiem bo nie mam o tym pojecia, strojenie PID zrobilem doswiadczalnie, sa dwa stopnie regulacji, zgrubny oraz precyzyjny gdy temp odbiega +/- 10 st. C od zadanej.
Pozdr
Pozdr
- drewpol
- Kierowca
Nie używam arduino tylko zwyczajny zmontowany układ na płytce stykowej. Sygnał z max6675 do uC jest zrealizowany programowym SPI. CLK do PC2, CS do PC0 i SO do PC1. Pominąłem to na tym prowizorycznym schemacie bo wiadomo, że trzeba to podłączyć, aby odczytywać dane z tego modułu.Sławek pisze:A gdzie masz sygnał z max6675 do arduino ?
- Sławek
- Site Admin
Robisz po swojemu więc ci nie pomogę, zapytaj na elektroda.pl
Pozdr
Pozdr
- Sławek
- Site Admin
Jeżeli nie stosujesz shielda mosfetu, to na nożce sygnału mosfetu daj rezystor podciagajacy 10k 
- ktg138
- Kierowca
I jeszcze raz proszę o pomoc
Stała się rzecz straszna. Trochę z cyklu "Zagadki na weekend". Stacja (w sumie w losowych momentach) się restartuje. Czasami tych restartów jest kilka w ciągu minuty, czasami jeden na 10min... Zasilacz wydaje się być ok, przetwornica napięcia również. Podkręciłem na niej napięcie z 10V na 11,95V i jest jakby ciut lepiej... Manualna kontrola połączeń i temperatur wykazała brak luzów i podejrzanie niskie temperatury układów przy odczycie 450* (Nic się nie grzeje, co jest chyba dziwne?) Na mój durny rozum przyczyną może być wadliwa płytka... Chociaż raz już się popisałem z kontrastem na wyświetlaczu