MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Awatar użytkownika
TiroManiaK_2006
Kierowca
Posty: 867
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:21
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: TiroManiaK_2006 »

Maciej pisze:
09 paź 2021, 17:13
Krótka ta rama jak na klinice... poza tym spoko, nabiera kształtów :ok
Tez mi się właśnie wydaje że za krótka rama. Jeszcze nie widziałem kłonicy żeby tylne koła miała na końcu ramy.
TiroManiaK_2006

Awatar użytkownika
redin
Kierowca
Posty: 1846
Rejestracja: 21 sie 2012, 23:34
Been thanked: 6 times

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: redin »

ja bym radził kłonice podnieść trochę na dodatkowej ramie
MAN Tgx 4x2 | Volvo Fh12 | Volvo Fh16 Lasołaz | MAN F2000 | Scania 6x6 | Actros wywrotka | Actros siodło | Arocs | King hauler | Grand hauler | Volvo FH16 Holownik | Wózek widłowy | Sprinter 4x4 |

Awatar użytkownika
ostrich
Kierowca
Posty: 51
Rejestracja: 10 maja 2021, 22:41
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: ostrich »

Dodatkowa rama będzie na bank, ale nie miałem w chacie pasującego profila. Znalazłem dla skrzyni miejsce, może jeszcze trochę coś się zmieni ale wydaje się że będzie ok. Kabina jest mega wysoko, wygląda na to że będzie trochę problem z jej osadzeniem na tym ustrojstwie. Zastanawiam się też czy dać błotniki z nierdzewki czy z plastiku.
Rama jest zdecydowanie za krótka...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 6547
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: Maciej »

Jak dla nie to te plastikowe ze względu na kształt :ok
Natomiast w nie uważam, że kabina stoi za wysoko - dopiero z błotnikami można oceniać.
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

Awatar użytkownika
wajha1983
Kierowca
Posty: 4549
Rejestracja: 10 lis 2013, 16:21
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: wajha1983 »

O wysokosc kabiny tez bym się nie martwił do póki nie ma błotników, a co do błotników to z tylu bym zostawil metalowe. To juz kwestia gustu, zawsze możesz zmienić w czasie budowy
w garazu :
Laweta MB sprinter http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1109
Naczepa container http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=1140&p=31512#p31512
MB sprinter van http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1157
HDS http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=1305
Scania Lele http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=1343

Awatar użytkownika
ostrich
Kierowca
Posty: 51
Rejestracja: 10 maja 2021, 22:41
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: ostrich »

Więc tak, ogólnie kabina wypada deczko wyżej, ale to akurat nie problem, wątpliwości mam odnośnie przedniego zawiasu kabiny. O ile tylne zapięcie wypada całkiem spoko o tyle przód ma kilka problemów, nie pasują otwory do montażu zderzaka, wygląda to jak by było do innego modelu. Może do Actrosa, obejrzałem w necie fotki które znalazłem i jeden ze sprzedawców, miał opisane że są różnice nawet pomiędzy wysoką a niską kabiną. Kolejna rzecz, nawet jeśli wytnę w grillu miejsce na amory to i tak ciężko będzie idealnie ustawić szczeliny między kabiną i zderzakiem, dochodzi jeszcze kwestia otwierania kabiny, wygląda na to że ten mechanizm mocno to ograniczy.

Prawie cały przedni mechanizm musiał bym zrobić od nowa, spasowanie karoserii nie będzie idealne, dodatkowo myślę że po jakimś czasie zaczną się problemy z luzami i obcieraniem kabiny o zderzak. Tak że jeszcze się z tym prześpię, ale coś czuję że przynajmniej przód zastąpię stockowym zawiasem.

Awatar użytkownika
ostrich
Kierowca
Posty: 51
Rejestracja: 10 maja 2021, 22:41
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: ostrich »

Nie miałem ostatnio czasu na składanie merca, ale udało mi się za trzecim razem kupić ESC do mojego silnika, dwa pierwsze razy kupowałem nic, bo w sklepach było a na magazynie pustki i anulowali mi zamówienia.
Uruchomiłem w końcu silnik i skrzynię, początkowo trochę nieprzyjemnie to brzmiało, ale po kilku godzinach pracy na wolnych obrotach wszystko ucichło. Muszę przyznać że ładnie to pracuje, jest cicho a dodatkowo dźwięki silnika i skrzyni mieszczą się w tych bardziej przyjaznych dla ucha.
Jest moc, pierwszy bieg jest praktycznie nie potrzebny, jeśli dobrze pamiętam wyliczenia to 1=3,8km/h, 2~13km/h ale wydaje mi się że jest trochę wolniej. Model jedzie bardzo płynnie na każdym biegu, można jechać jak na biegu pełzającym, zobaczę w praktyce, może zmienię silnik na trochę szybszy.
Bateria pójdzie w ramę, może kiedyś to zmienię, ale przy przewozie patyków to zbytnio nie przeszkadza a dociąży tylne osie.
Jak wspominał któryś z kolegów, przedni most wymagał przełożenia wszystkiego żeby kręcił w dobrą stronę, muszę kupić wały bo na razie założyłem jakieś chińskie badziewie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Wolfek
Kierowca
Posty: 411
Rejestracja: 26 wrz 2017, 21:23
Has thanked: 1 time

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: Wolfek »

Ładnie, daj tylko opony bieżnikiem w jedną stronę.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 6547
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: Maciej »

Czyli z tym mostem jednak miałem rację, szkoda bo dźwignia blokady jest teraz od spodu obudowy mostu. Co prawda mam tak samo w Volvo i nic się nie dzieje, ale lepiej żeby była na górze.

Nie wiem jak sobie planujesz graty rozkładać w modelu, ale kable między regulatorem a silnikiem to można skrócić sporo i sam regiel dać w ramę za silnik/
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

Awatar użytkownika
TiroManiaK_2006
Kierowca
Posty: 867
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:21
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: MB Arocs 3348, 6x6 patykowóz.

Post autor: TiroManiaK_2006 »

Aż muszę zajrzeć do swojej Scani jak mam most przedni. Bo nie wydaje mi się żebym go jakoś przekładać musiał żeby wszystko działało jak należy...
TiroManiaK_2006

ODPOWIEDZ