Mercedes Benz MP2 4x4

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Posty: 9740
Rejestracja: 01 sie 2013, 22:06
Has thanked: 14 times
Been thanked: 10 times

Re: Mercedes Benz MP2 4x4

Post autor: Pawloosw »

Ja tak robilem w modelcrafcie z 6 na 5 albo 4 mm pod wal. Szybka robota.

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Posty: 434
Rejestracja: 09 kwie 2021, 19:18
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Re: Mercedes Benz MP2 4x4

Post autor: czolgruski »

No właśnie miejsca tam jest jak na lekarstwo. Wałek wyjściowy z planetarki będzie stoczony na 5mm i na to od razu wejdzie kardan, innej opcji nie ma, żeby się silnik zmieścił

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Posty: 434
Rejestracja: 09 kwie 2021, 19:18
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Re: Mercedes Benz MP2 4x4

Post autor: czolgruski »

No i problem z napędem rozwiązany, silnik już na miejscu i szafa gra :ok
Wielkie dzięki dla Andrzeja, który wykonał świetną robotę i stoczył dla mnie wałek przekładni z 8 na 5mm, dzięki czemu zrobiło się wystarczająco dużo miejsca, żeby kardany nie były pod zbyt dużymi kątami.
signal-2024-02-14-16-43-51-724.jpg
No i w końcu odpaliłem drukarkę, po prawie 1,5 roku kurzenia się :he mocowanie silnika wydrukowane i założone na miejscu, zostało tylko wywiercić otwory i wkręcić śruby :ok
IMG_20240218_165805.jpg
Zastanawiam się tylko, czy czegoś nie dołożyć jeszcze między kołem zapasowym, a wydechem, bo jest tam teraz dziura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TiroManiaK_2006
Kierowca
Posty: 1373
Rejestracja: 08 sty 2018, 11:21
Has thanked: 16 times
Been thanked: 15 times

Re: Mercedes Benz MP2 4x4

Post autor: TiroManiaK_2006 »

Ja bym bym dał tam jeszcze jakiś zbiornik, np na adblue.
TiroManiaK_2006 (Marcin) ;)

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 7755
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 57 times
Been thanked: 71 times

Re: Mercedes Benz MP2 4x4

Post autor: Maciej »

Te mocowanie silnika tak wisi na 6 łapkach? Nie lepiej zaprojektować (chociaż na pierwszą przednią parę tam gdzie przekładnia) takiego, które wchodzi w ramę i śrubami dokręcasz od zewnątrz? Masz już nawet ramę z otworami.

Coś jak tu robiłem:
viewtopic.php?p=82781#p82781

Albo tu:
viewtopic.php?p=176557#p176557

lub tu:
viewtopic.php?p=156678#p156678
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

ODPOWIEDZ