Czarny King Hauler

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 14 times
Been thanked: 6 times

Re: Czarny King Hauler

Post autor: trucker-pl »

Moje uszanowanie. Trochę mnie tu nie było, do tego stopnia, że moje konto zniknęło :cry King Hauler dalej żyje, dorobił się naczepy (standardowa platforma Tamiya, jedyna zmiana to podwozie pomalowane na czarno) i paru obić powstałych w czasie eksploatacji :P Chyba czas na zbudowanie czegoś nowego.
P4289240.jpg
P4289264_01.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Aleksander
Kierowca
Has thanked: 2 times

Post autor: Aleksander »

Piękny zestaw :brawo

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca

W sumie nie sądziłem, że to się wydarzy, ale jednak - King Hauler odrobinkę mi się opatrzył. Raz, że nie był zbyt ładnie pomalowany, a krzywo naklejone naklejki wyglądały bardzo źle, dwa, że był już spłowiały od słońca i poobijany, trzy, że prześledziłem amerykańskie grupki - i tam większość ciężarówek wygląda tak samo. Najczęściej różnią się kolorem, długością ramy i ewentualnie felgami. Nie lubię mieć rzeczy takich, jak wszyscy, więc zacząłem kombinować co by tu zrobić, żeby to autko nie wyglądało jak każde inne - i pod koniec zeszłego roku natknąłem się na zdjęcia Petebilta od Wedico:
wedico-truck.jpg
No i niby obrzydlistwo, ale człowiek oczu oderwać nie może :he Spodobał mi się charakter tego auta, zwłaszcza podwójne reflektory i te szerokie koła z przodu, zatem zacząłem na poważnie zastanawiać się nad przeróbką King Haulera na coś takiego. Zacząłem od kół - na przymiarkę wleciały felgi Carson - no i wyglądają bardzo ładnie, tylko mocno wystają na boki. Czy w prawdziwych autach koła mogą tak wystawać? I wtedy przypomniałem sobie o bardzo starym modelu w skali 1:25 od firmy Revell, który odwzorowywał mocno zmodyfikowanego Peterbilta 359 z firmy Bill Signs Trucking z San Diego. Model wyglądał tak:
Bill-Signs-Modell-Prototyp.jpg01.jpg
A tak oryginał:
36.-truckin24-Bill-Signs-Trucking-Clydes-II.jpg
Peterbilt-Bill-Signs-mit-Cat-Scraper-4.jpg
Bill-Signs-402-6.jpg
I już wiedziałem dokładnie co chcę zbudować. Strzał w dziesiątkę. Nie dość, że Peterbilt z podwójnymi lampami z przodu, to jeszcze ma ciekawe tylne zawieszenie - osie są zawieszone na poduszkach i mocno rozsunięte. I okazuje się, że w prawdziwych autach przednie koła też mogą wystawać :D Pozbierałem części, zabrałem się do roboty (przy rozbiórce modelu próbowałem nie płakać :P ) i na parę dni przed spotem doprowadziłem auto do jeżdżącej i wyglądającej formy. Efekt finalny jak na razie jest taki:
P5096131.jpg
P5096146.jpg
P5096149.jpg
P5096171.jpg
P5096172.jpg
P5096179.jpg
P5096240.jpg
P5096246.jpg
P5096318.jpg
Z planów na przyszłość, koniecznie muszę zbudować te skrzynki pomiędzy tylnymi błotnikami, bo bez nich auto wygląda łyso. Przydałoby się też zbudować lepsze wydechy, bo te kleciłem na szybko i nie mają za wiele wspólnego z oryginałem, chciałbym też zestawić go z inną naczepą - najbardziej marzy mi się jakaś niskopodwoziówka - no i chyba by było.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Has thanked: 3 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Drabek »

Na żywo wygląda świetnie.

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Has thanked: 22 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Pawloosw »

Na fotach wyglada oblednie. Szkoda, ze na spocie tylko przez chwile go widzialem, nie zdazylem sie mu przyjrzec. Jesli mnie pamiec nie myli, Pabloś mial cos podobnego na peterbilta przerobionego.

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca

Podziękował ;) Pablo miał platformę w stylu australijskim z przyczepą, na trilexach i z prostokątnymi reflektorami. Ciekawe co się stało z tym modelem.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 59 times
Been thanked: 94 times

Post autor: Maciej »

Na zdjęciach w słońcu i ta gra cieni - poezja :ok

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Has thanked: 5 times