O tym modelu nudzę już od dawna, a skoro faktycznie zacząłem coś przy nim robić poza gadaniem, to najwyższa pora założyć temat
Ciężarówka wojskowa 6x6 typu M939
- trucker-pl
- Kierowca
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 16 times
Ciężarówka wojskowa 6x6 typu M939
Uszanowanko,
O tym modelu nudzę już od dawna, a skoro faktycznie zacząłem coś przy nim robić poza gadaniem, to najwyższa pora założyć temat
Otóż wymarzyłem sobie zbudować ciężarówkę M35A2 lub jakiś jej wariant, czyli coś takiego:
Pojazd ten zaprojektowano tuż po II Wojnie Światowej jako następcę GMC CCKW i Studebakera US6, produkowany był od ok. 1950 roku aż do 1988 i charakteryzował się ładownością w terenie wynoszącą 2.5 tony, stąd też jego przezwisko - Deuce and Half. Samochód był wytwarzany w kilku fabrykach (REO, Studebaker, Kaiser Jeep), w wielu wariantach i rozstawach osi, w latach dziewięćdziesiątych podejmowano próby modernizacji tych aut, natomiast aktualnie pojazdy tego typu wychodzą z użytku. No i wszystko fajnie: policzyłem sobie długość auta, kupiłem części do budowy ramy, osie, znalazłem odpowiednie koła (co nie było wcale łatwe), a nawet upolowałem dawcę kabiny (z raczej bezwartościowej, ale rzadkiej zabawki). Jak już miałem wszystkie klocki i zacząłem je przymierzać do kupy, to okazało się, że coś tu nie gra: okazało się, że M35A2 w rzeczywistości jest dość małą (i wąską) ciężarówką - do tego stopnia, że w Stanach Zjednoczonych można nią jeździć bez prawa jazdy na ciężarówki - natomiast model wyszedł mi gigantyczny
Zatem powstanie z tego ciężarówka typu M939 o ładowności 5 ton, będąca w rzeczywistości znacznie większą konstrukcją niż M35A2 - porównanie poniżej:
Samochód produkowany był od 1982 mniej więcej do początku lat 90tych, pierwsze egzemplarze powstawały poprzez modernizację starszych pojazdów o ładowności 5 ton. Model powstanie jako ciężarówka o krótkim rozstawie osi, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy będzie to wywrotka, czy ciągnik siodłowy:
Do budowy modelu posłużyła rama od Redina, natomiast układ napędowy tworzy reduktor planetarny z Aliexpress o przełożeniu 1:5, połączony z silnikiem 55T - jeździ bardzo przyjemnie i cicho. Felgi również pochodzą z Aliexpress - przednie są trochę pokombinowane, bo nie mogłem nigdzie dostać oryginalnej piasty pod hexy - natomiast opony pochodzą z modelu King Kong RC CA-10. Do kompletu dołożyłem jeszcze wyciągarkę, bo akurat miałem jeszcze trochę miejsca
Póki co wygląda to następująco:
I z takich miłych rzeczy to tyle. Teraz czeka mnie kompletna przebudowa posiadanej kabiny 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- martryb
- Kierowca
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Re: Ciężarówka wojskowa 6x6 typu M939
Podoba mi się masywnie wygląda , i rama jest super wykonana bo u mnie w scanii to zwykłe aluminiowe ceowniki które tak realistycznie nie wyglądają.
- Sławek
- Site Admin
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 24 times
Zbudowałem kiedyś Kaiser Jeep M35A2 oraz M923A1 Big Foot, tylko w skali 1:10. M939 jest bardzo podobna a nwet prawie identyczna z M923A1.
Mam całe plany w CAD 2D, włącznie z kabiną, tylko 1:10
Pozdr
Mam całe plany w CAD 2D, włącznie z kabiną, tylko 1:10
Pozdr
- Maciej
- Site Admin
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 105 times
Fajny rys historyczny
lubię takie gataże
trochę mnie zaskoczyłeś tą przekładnią 1:5, ale skoro mówisz że jest ok to chętnie zobaczę na spocie
brawo za niebanalny projekt 
- trucker-pl
- Kierowca
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 16 times
Podziękował
Maksymalna prędkość auta jest porównywalna z pierwszym biegiem w Tamiyce, wiec moim zdaniem jest w sam raz
M939 to ogólna nazwa całej rodziny tych ciężarówek. Oznaczenie M923A1 to samochód skrzyniowy bez wyciągarki, na pojedynczych kołach tylnych
Podłużnice ramy kupisz tutaj, poprzecznice są na tej stronie, ale w zakładce Truck Accesories:
https://rcscaleparts.eu/universal-chassis-c-17.html
- czolgruski
- Kierowca
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 19 times
Konkretnie opisane, zdjęcia dużo pokazują, idzie się z tego czegoś nowego dowiedzieć. Podoba mi się taka robota
działaj dalej