Ciężarówka wojskowa 6x6 typu M939

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 18 times
Been thanked: 16 times

Ciężarówka wojskowa 6x6 typu M939

Post autor: trucker-pl »

Uszanowanko,
O tym modelu nudzę już od dawna, a skoro faktycznie zacząłem coś przy nim robić poza gadaniem, to najwyższa pora założyć temat ;) Otóż wymarzyłem sobie zbudować ciężarówkę M35A2 lub jakiś jej wariant, czyli coś takiego:
1971-M35A2-army-deuce-and-a-half-banner.jpg
Pojazd ten zaprojektowano tuż po II Wojnie Światowej jako następcę GMC CCKW i Studebakera US6, produkowany był od ok. 1950 roku aż do 1988 i charakteryzował się ładownością w terenie wynoszącą 2.5 tony, stąd też jego przezwisko - Deuce and Half. Samochód był wytwarzany w kilku fabrykach (REO, Studebaker, Kaiser Jeep), w wielu wariantach i rozstawach osi, w latach dziewięćdziesiątych podejmowano próby modernizacji tych aut, natomiast aktualnie pojazdy tego typu wychodzą z użytku. No i wszystko fajnie: policzyłem sobie długość auta, kupiłem części do budowy ramy, osie, znalazłem odpowiednie koła (co nie było wcale łatwe), a nawet upolowałem dawcę kabiny (z raczej bezwartościowej, ale rzadkiej zabawki). Jak już miałem wszystkie klocki i zacząłem je przymierzać do kupy, to okazało się, że coś tu nie gra: okazało się, że M35A2 w rzeczywistości jest dość małą (i wąską) ciężarówką - do tego stopnia, że w Stanach Zjednoczonych można nią jeździć bez prawa jazdy na ciężarówki - natomiast model wyszedł mi gigantyczny ;) Zatem powstanie z tego ciężarówka typu M939 o ładowności 5 ton, będąca w rzeczywistości znacznie większą konstrukcją niż M35A2 - porównanie poniżej:
porownanie.jpg
Samochód produkowany był od 1982 mniej więcej do początku lat 90tych, pierwsze egzemplarze powstawały poprzez modernizację starszych pojazdów o ładowności 5 ton. Model powstanie jako ciężarówka o krótkim rozstawie osi, ale jeszcze nie zdecydowałem, czy będzie to wywrotka, czy ciągnik siodłowy:
18260.jpg
18293.jpg
Do budowy modelu posłużyła rama od Redina, natomiast układ napędowy tworzy reduktor planetarny z Aliexpress o przełożeniu 1:5, połączony z silnikiem 55T - jeździ bardzo przyjemnie i cicho. Felgi również pochodzą z Aliexpress - przednie są trochę pokombinowane, bo nie mogłem nigdzie dostać oryginalnej piasty pod hexy - natomiast opony pochodzą z modelu King Kong RC CA-10. Do kompletu dołożyłem jeszcze wyciągarkę, bo akurat miałem jeszcze trochę miejsca ;) Póki co wygląda to następująco:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
6.jpg
7.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
I z takich miłych rzeczy to tyle. Teraz czeka mnie kompletna przebudowa posiadanej kabiny :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
martryb
Kierowca
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Ciężarówka wojskowa 6x6 typu M939

Post autor: martryb »

Podoba mi się masywnie wygląda , i rama jest super wykonana bo u mnie w scanii to zwykłe aluminiowe ceowniki które tak realistycznie nie wyglądają.

Awatar użytkownika
aniol310
Kierowca
Been thanked: 3 times

Post autor: aniol310 »

możesz podać link do tej ramy PLIS :)

Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Has thanked: 15 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Sławek »

Zbudowałem kiedyś Kaiser Jeep M35A2 oraz M923A1 Big Foot, tylko w skali 1:10. M939 jest bardzo podobna a nwet prawie identyczna z M923A1.
Mam całe plany w CAD 2D, włącznie z kabiną, tylko 1:10 :)

Pozdr

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Maciej »

Fajny rys historyczny :ok lubię takie gataże ;) trochę mnie zaskoczyłeś tą przekładnią 1:5, ale skoro mówisz że jest ok to chętnie zobaczę na spocie :friends brawo za niebanalny projekt :brawo

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 18 times
Been thanked: 16 times

Post autor: trucker-pl »

martryb pisze:
03 sty 2026, 20:40
Podoba mi się masywnie wygląda , i rama jest super wykonana bo u mnie w scanii to zwykłe aluminiowe ceowniki które tak realistycznie nie wyglądają.
Podziękował ;)
Maciej pisze:
04 sty 2026, 06:51
Fajny rys historyczny :ok lubię takie gataże ;) trochę mnie zaskoczyłeś tą przekładnią 1:5, ale skoro mówisz że jest ok to chętnie zobaczę na spocie :friends brawo za niebanalny projekt :brawo
Maksymalna prędkość auta jest porównywalna z pierwszym biegiem w Tamiyce, wiec moim zdaniem jest w sam raz ;)
Sławek pisze:
04 sty 2026, 06:48
Zbudowałem kiedyś Kaiser Jeep M35A2 oraz M923A1 Big Foot, tylko w skali 1:10. M939 jest bardzo podobna a nwet prawie identyczna z M923A1.
Mam całe plany w CAD 2D, włącznie z kabiną, tylko 1:10 :)

Pozdr
M939 to ogólna nazwa całej rodziny tych ciężarówek. Oznaczenie M923A1 to samochód skrzyniowy bez wyciągarki, na pojedynczych kołach tylnych ;) póki co spróbuję przerobić tą kabinę, którą posiadam, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Na szczęście nie są to zbyt trudne kształty ;)
aniol310 pisze:
03 sty 2026, 21:12
możesz podać link do tej ramy PLIS :)
Podłużnice ramy kupisz tutaj, poprzecznice są na tej stronie, ale w zakładce Truck Accesories:
https://rcscaleparts.eu/universal-chassis-c-17.html

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Has thanked: 5 times
Been thanked: 19 times

Post autor: czolgruski »

Konkretnie opisane, zdjęcia dużo pokazują, idzie się z tego czegoś nowego dowiedzieć. Podoba mi się taka robota :ok działaj dalej :)

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Has thanked: 31 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Pawloosw »

Fajny retro „potworek” bedzie. :D

ODPOWIEDZ