Arocs 8x6 SLT a La WEISER

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maćko7
Kierowca

Arocs 8x6 SLT a La WEISER

Post autor: Maćko7 »

No więc zakładam garaż :) powtarzam się z powitania ale plan jest na Arocsa w wersji SLT 8x6 ale w nieco nietypowym układzie osi. Z tego co czytałem to 3 sztuki takie zbudowano dla WIESER-a ze skróconym rozstawem osi z 4200na 3800mm. Później być może dojdzie naczepa podobna do tej ze zdjęcia.
Model bazowy to Arocs 6x4 najprawdopodobniej z HerculesHobby (zakładam, że ten z otwieranymi drzwiami z Aliexpress to właśnie to). Do tego mosty LESU z blokadami. Oś nie napędzana też nowa bo ani Tamiya ani jej klony nie mają wystarczających skrętów ;) rama również z Ali dłuższą, wyszło mi po przymiarkach kół, że długość samej ramy powinna być ok 530mm. Paka będzie najprawdopodobniej z aluminium (profile i płyty cięte waterjetem). Napęd raczej będzie bez przekładni z biegami- tu doświadczenie z trialu podpowiada że nie ma to sensu, lepiej zainstalować silnik typu hobbywing fusion albo coś w tym stylu). Pakiet, moduł dźwiękowy itp wszystko chce ukryć w kabinie lub zbiorniku w zabudowie za kabiną, nie chce zostawić tak jak tamiya pod ramą... W skrócie to tyle na początek 😎
Do tej pory dotarły felgi i opony, moduł dźwiękowy i oświetleniowy (ostatnio się dowiedziałem, że to kupa straszna ale po lekkich problemach udało się uruchomić testowo i jakoś działa ;), oświetlenie dedykowane do Arocsa, serwomechanizmy już miałem w zapasach trialowyvh więc na początek będzie z czego wybierać ;) koguty żółte i trochę drobnicy... Trochę jeszcze w drodze a baza niestety na cleniu... 🤬
No ale trudno jakoś trzeba przeczekać ;)

Załączam zdjęcia felg, gwiazdy na której będę się wzorował i drobnicy już zamówionej.

P.S. przy okazji proszę o porady dotyczące doboru resorów tak żeby wyglądały, ale też żeby dobrze pracowały w terenie (jeżdżę głównie w trialu to i będzie korcić żeby zabrać w teren poważniejszy niż podłoga czy plac zabaw ☺️ )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maćko7
Kierowca

Re: Arocs 8x6 SLT a La WEISER

:decha Czeski błąd się wkradł.
Miało być WIESER a nie WEISER ;P
Jeśli ktoś mógłby mi to poprawić w tytule byłbym niezwykle wdzięczny 😁

Awatar użytkownika
aniol310
Kierowca
Been thanked: 3 times

Post autor: aniol310 »

co to za moduł AMFX ?

Awatar użytkownika
Maćko7
Kierowca

Chiński cud techniki 🤣 był tani więc stwierdziłem, że na pierwszy może być ...
Nie znam się, ale jakoś działa ;)

Poniżej zdjęcia z Aliexpress
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Maciej »

Zapomnij o pracy zawieszenia rodem z trial, nie ta skala, nie te masy. Resorów nie będzie widać. Masz dostęp do waterjeta to sobie wytnij pióra i będziesz regulował twardość liczbą. Popatrz na garaże użytkownika barman- on frezował pióra i wieszaki i wychodziło super :ok

Awatar użytkownika
Maćko7
Kierowca

Spokojnie aż takiej nie oczekuje ;) ale co do masy to tu akurat większe niż w trialu... Tam schodzimy ile się da + obciążenia w moście albo kołach. Modele które jeżdżą najlepiej z reguły nie przekraczają 2,4kg. Taki sensowny zakres to od ok 1,9 do 2,7 (bardzo zależy od budowy modelu, rozstawów, opon etc.)

Więc masa raczej pomaga niż przeszkadza tutaj ;)

ODPOWIEDZ