Ursus Deagostini 1:8 Rc
- Marcin1124
- Kierowca
- Has thanked: 6 times
Re: Ursus Deagostini 1:8 Rc
Mam skręcanie zrobione oryginalnie były tam zębatki ale miały za duży luz. Ja zmieniłem na mniejsze ale nadal jakiś luz tak jest np i na drążku kierowniczym też jest luz i tak w sumie wszystko się kumuluje. Coś czuję że będę musiał od początku na nowo wymyśleć żeby to jakoś ciasno wszystko było.
- kons
- Kierowca
Jeśli elementy drążka, w miejscu gdzie jest luz, są rozbieralne to polecam eksperymenty z koszulkami termokurczliwymi. Są różne grubości i średnice może coś dobierzesz i zwiększysz średnicę sworznia taka koszulką co usunie luz. Ja nie jestem mistrzem świata i nie wiem jak to jest zrobione u ciebie, ale wiem, że ciężko ci będzie pomóc jak nie dasz informacji jak jest zrobione to co trzeba poprawić ... i jeszcze wiem, że są dziesiątki sposobów na poprawę każdej rzeczy, kwestia tego czy masz możliwości, zdolności, chęci, czy ci się opłaca itd ;-)
Także jeśli rzeczywiście chcesz pomocy to pomóż sobie pomóc :-D
Dodatek 1 : ... poza tym fajny ten ciągnik i rzeczywiście ten przełącznik nie dodaje mu uroku
Dodatek 2: ... Chcę usłyszeć dźwięk z niego , spełnisz moja zachciankę i dasz film z ładnym dźwiękiem ? Ja już w tym momencie się tobie rewanżuje, o, proszę: [youtube]https://youtube.com/shorts/YjFN3X8s9vU[/youtube]
Dodatek 1 : ... poza tym fajny ten ciągnik i rzeczywiście ten przełącznik nie dodaje mu uroku
Dodatek 2: ... Chcę usłyszeć dźwięk z niego , spełnisz moja zachciankę i dasz film z ładnym dźwiękiem ? Ja już w tym momencie się tobie rewanżuje, o, proszę: [youtube]https://youtube.com/shorts/YjFN3X8s9vU[/youtube]
- Marcin1124
- Kierowca
Jak będę miał chwilę to rozbiorę i podeślę fotki co i jak. Odnośnie dźwięku jeszcze nie mam wszystkiego ogarniętego w 100%
- Marcin1124
- Kierowca
Tak to wygląda od środka ale mam pomysł zrobić to na łożyskach. Jakieś mam tylko muszę poszukać trochę przerobić i mam nadzieję że uda się to zrobić. Jak będę miał to w tym tygodniu usiądę i pokombinuje trochę. Co do dźwięku to jeszcze nie mam tego poskładane go na tyle żeby można puścić gokons pisze: ↑06 sty 2025, 20:12Jeśli elementy drążka, w miejscu gdzie jest luz, są rozbieralne to polecam eksperymenty z koszulkami termokurczliwymi. Są różne grubości i średnice może coś dobierzesz i zwiększysz średnicę sworznia taka koszulką co usunie luz. Ja nie jestem mistrzem świata i nie wiem jak to jest zrobione u ciebie, ale wiem, że ciężko ci będzie pomóc jak nie dasz informacji jak jest zrobione to co trzeba poprawić ... i jeszcze wiem, że są dziesiątki sposobów na poprawę każdej rzeczy, kwestia tego czy masz możliwości, zdolności, chęci, czy ci się opłaca itd ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- kons
- Kierowca
Zmniejszenie luzu w tej przekładni wydaje się teoretycznie prościutkie -> zbliżyć do siebie ( a zarazem do trzeciej zębatki ) lewą i prawą zębatkę. W rzeczywistości może być trudniej, masz według mnie 2 szybkie sposoby :
1. przelutować ( bo widze że lutowane ) tak aby zębatkę oddalić od obudowy ( w stronę środka przekładni ).
2. Wylutować zębatkę , dać podkładkę ( może nawet sprężynową ) między zębatkę a ścianę obudowy, aby odpychała zębatkę od obudowy w stronę tej zębatki, do której ma ciasno dolegać aby zlikwidować luz , a potem zlutować z powrotem.
Ta trzecia zębatka, której chyba nie ma na zdjęciach może wymagać podobnej operacji.
Wyjaśniłem tak że da się zrozumieć ? czy coś zakręciłem ?
1. przelutować ( bo widze że lutowane ) tak aby zębatkę oddalić od obudowy ( w stronę środka przekładni ).
2. Wylutować zębatkę , dać podkładkę ( może nawet sprężynową ) między zębatkę a ścianę obudowy, aby odpychała zębatkę od obudowy w stronę tej zębatki, do której ma ciasno dolegać aby zlikwidować luz , a potem zlutować z powrotem.
Ta trzecia zębatka, której chyba nie ma na zdjęciach może wymagać podobnej operacji.
Wyjaśniłem tak że da się zrozumieć ? czy coś zakręciłem ?
- Marcin1124
- Kierowca
Trzecia zębatka dobrze dolega. Jest ona na drążku kierowniczym, tylko tutaj chodzi o to że dwie boczne połówki mają lekki luz... Póki co mam podłożone podkładki ale zwykłe zmienię na sprężynowe i będę dalej działał i relacjonował. Dzięki za sugestie 
- Piotr7110
- Kierowca
Ja tak przerabiałem swojego DeLorean 1/8 z elementami 3d drukowanymi i troszkę pojeździł teraz stoi ale frajda z przeróbki zostaje. Moje elementy drukowane lekko poddały się pod ciężarem ponieważ kompletny model waży jakieś 8 kilo. Tu widzę że wszytko w metalu zostaje i o wiele lepiej dopracowane wiec efekt będzie dobry. Pozdrawiam i super projekt.
- Marcin1124
- Kierowca
Dobra wracam po jakimś czasie z garstką informacji. Mianowicie dźwięki i oświetlenie ogarnięte, niestety na dzień dzisiejszy fotek nie mam robiłem na szybko przy tym. I mam 3 pytania
1. Czy TBS mini można sterować tylko z przełącznika 3 pozycyjnego? Drążki nie wchodzą w grę ( Apka Turnigy 9x soft ). I 2 jak włączę dźwięk w ursusie to czasem głośnik " zacharczy " jest to rzadko ale jest, czy to wina słabej baterii czy coś źle podłączone ewentualnie jakieś zwarcie? No i ostatnie czy ktoś może mi podać opis przełączników 2 i 3 pozycyjnego przy przypisaniu kanałów
ponieważ nie ogarniam wogole tych skrótów. Co do zdjęć jak będę dalej coś robił to nadrobię i wrzucę więcej 
- Marcin1124
- Kierowca
Tylko na nim mam ustawione skręcanie i jak skręcam to mi kurcze włącza się dźwięk albo światła nie wiem czy ten drążek za mocno nie jest wyrobiony. Można gdzieś taka cześć zamienna dostać?