Ursus Deagostini 1:8 Rc

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca
Has thanked: 6 times

Re: Ursus Deagostini 1:8 Rc

Post autor: Marcin1124 »

Mam skręcanie zrobione oryginalnie były tam zębatki ale miały za duży luz. Ja zmieniłem na mniejsze ale nadal jakiś luz tak jest np i na drążku kierowniczym też jest luz i tak w sumie wszystko się kumuluje. Coś czuję że będę musiał od początku na nowo wymyśleć żeby to jakoś ciasno wszystko było.

Awatar użytkownika
kons
Kierowca

Post autor: kons »

Jeśli elementy drążka, w miejscu gdzie jest luz, są rozbieralne to polecam eksperymenty z koszulkami termokurczliwymi. Są różne grubości i średnice może coś dobierzesz i zwiększysz średnicę sworznia taka koszulką co usunie luz. Ja nie jestem mistrzem świata i nie wiem jak to jest zrobione u ciebie, ale wiem, że ciężko ci będzie pomóc jak nie dasz informacji jak jest zrobione to co trzeba poprawić ... i jeszcze wiem, że są dziesiątki sposobów na poprawę każdej rzeczy, kwestia tego czy masz możliwości, zdolności, chęci, czy ci się opłaca itd ;-)
Także jeśli rzeczywiście chcesz pomocy to pomóż sobie pomóc :-D

Dodatek 1 : ... poza tym fajny ten ciągnik i rzeczywiście ten przełącznik nie dodaje mu uroku
Dodatek 2: ... Chcę usłyszeć dźwięk z niego , spełnisz moja zachciankę i dasz film z ładnym dźwiękiem ? Ja już w tym momencie się tobie rewanżuje, o, proszę: [youtube]https://youtube.com/shorts/YjFN3X8s9vU[/youtube]

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

Jak będę miał chwilę to rozbiorę i podeślę fotki co i jak. Odnośnie dźwięku jeszcze nie mam wszystkiego ogarniętego w 100%

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

kons pisze:
06 sty 2025, 20:12
Jeśli elementy drążka, w miejscu gdzie jest luz, są rozbieralne to polecam eksperymenty z koszulkami termokurczliwymi. Są różne grubości i średnice może coś dobierzesz i zwiększysz średnicę sworznia taka koszulką co usunie luz. Ja nie jestem mistrzem świata i nie wiem jak to jest zrobione u ciebie, ale wiem, że ciężko ci będzie pomóc jak nie dasz informacji jak jest zrobione to co trzeba poprawić ... i jeszcze wiem, że są dziesiątki sposobów na poprawę każdej rzeczy, kwestia tego czy masz możliwości, zdolności, chęci, czy ci się opłaca itd ;-)
Także jeśli rzeczywiście chcesz pomocy to pomóż sobie pomóc :-D

Dodatek 1 : ... poza tym fajny ten ciągnik i rzeczywiście ten przełącznik nie dodaje mu uroku
Dodatek 2: ... Chcę usłyszeć dźwięk z niego , spełnisz moja zachciankę i dasz film z ładnym dźwiękiem ? Ja już w tym momencie się tobie rewanżuje, o, proszę: [youtube]https://youtube.com/shorts/YjFN3X8s9vU[/youtube]
Tak to wygląda od środka ale mam pomysł zrobić to na łożyskach. Jakieś mam tylko muszę poszukać trochę przerobić i mam nadzieję że uda się to zrobić. Jak będę miał to w tym tygodniu usiądę i pokombinuje trochę. Co do dźwięku to jeszcze nie mam tego poskładane go na tyle żeby można puścić go
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kons
Kierowca

Post autor: kons »

Zmniejszenie luzu w tej przekładni wydaje się teoretycznie prościutkie -> zbliżyć do siebie ( a zarazem do trzeciej zębatki ) lewą i prawą zębatkę. W rzeczywistości może być trudniej, masz według mnie 2 szybkie sposoby :

1. przelutować ( bo widze że lutowane ) tak aby zębatkę oddalić od obudowy ( w stronę środka przekładni ).

2. Wylutować zębatkę , dać podkładkę ( może nawet sprężynową ) między zębatkę a ścianę obudowy, aby odpychała zębatkę od obudowy w stronę tej zębatki, do której ma ciasno dolegać aby zlikwidować luz , a potem zlutować z powrotem.

Ta trzecia zębatka, której chyba nie ma na zdjęciach może wymagać podobnej operacji.

Wyjaśniłem tak że da się zrozumieć ? czy coś zakręciłem ?

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

Trzecia zębatka dobrze dolega. Jest ona na drążku kierowniczym, tylko tutaj chodzi o to że dwie boczne połówki mają lekki luz... Póki co mam podłożone podkładki ale zwykłe zmienię na sprężynowe i będę dalej działał i relacjonował. Dzięki za sugestie 👍

Awatar użytkownika
Piotr7110
Kierowca

Post autor: Piotr7110 »

Ja tak przerabiałem swojego DeLorean 1/8 z elementami 3d drukowanymi i troszkę pojeździł teraz stoi ale frajda z przeróbki zostaje. Moje elementy drukowane lekko poddały się pod ciężarem ponieważ kompletny model waży jakieś 8 kilo. Tu widzę że wszytko w metalu zostaje i o wiele lepiej dopracowane wiec efekt będzie dobry. Pozdrawiam i super projekt.

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

Dobra wracam po jakimś czasie z garstką informacji. Mianowicie dźwięki i oświetlenie ogarnięte, niestety na dzień dzisiejszy fotek nie mam robiłem na szybko przy tym. I mam 3 pytania 😂 1. Czy TBS mini można sterować tylko z przełącznika 3 pozycyjnego? Drążki nie wchodzą w grę ( Apka Turnigy 9x soft ). I 2 jak włączę dźwięk w ursusie to czasem głośnik " zacharczy " jest to rzadko ale jest, czy to wina słabej baterii czy coś źle podłączone ewentualnie jakieś zwarcie? No i ostatnie czy ktoś może mi podać opis przełączników 2 i 3 pozycyjnego przy przypisaniu kanałów 🤣 ponieważ nie ogarniam wogole tych skrótów. Co do zdjęć jak będę dalej coś robił to nadrobię i wrzucę więcej 🖐️

Awatar użytkownika
Hauler
Kierowca
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Hauler »

Spokojnie może być drążek do odpalania zamiast 3 pozycyjnego

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

Tylko na nim mam ustawione skręcanie i jak skręcam to mi kurcze włącza się dźwięk albo światła nie wiem czy ten drążek za mocno nie jest wyrobiony. Można gdzieś taka cześć zamienna dostać?

ODPOWIEDZ