Dźwięk do oceny ...
- Pawloosw
- Kierowca
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 21 times
Re: Dźwięk do oceny ...
Wg mnie zasada jest taka, cisniesz gaz wkrecasz silnik na obroty zarowno rpm silnika jak i turbo rosna. Silnik obciazony bezposrednio na wale poprzez sprzeglo po redukcji biegu i zwiekszeniu oporu momentalnie zwalnia, a turbo swoja bezwladnoscia jeszcze kreci i zaczyna z opoznieniem zwalniac. I to jest tez dzwiek ktory tu slyszysz, dlawionego z oponieniem turbo.
- kons
- Kierowca
Trudno się z tym zgodzić ... przesłuchaj jeszcze raz moment:
1:04 - puścił pedał gazu <-- tu słychać ten dźwięk
1:05 - przegazówka ( na sprzęgle ? )
1:06 - wrzucił wyższy bieg i puścił sprzęgło
Czy masz pewność czy zgadujesz ? Jeśli coś wiesz na ten temat chciałbym więcej wiedzieć. Odwdzięczę się.
- Maciej
- Site Admin
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 108 times
To nie jest żaden zawór upustowy tylko odpowiednio ukształtowana tuleja za turbiną.
https://youtu.be/qkN5mIcerLw?is=l9GfAOaMlRNlggak
Obejrzyj i będziesz wiedział co i jak. Na YT jest sporo filmów na ten temat, raczej na agro YT. Jak już masz trop to poradzisz sobie.
https://youtu.be/qkN5mIcerLw?is=l9GfAOaMlRNlggak
Obejrzyj i będziesz wiedział co i jak. Na YT jest sporo filmów na ten temat, raczej na agro YT. Jak już masz trop to poradzisz sobie.
- kons
- Kierowca
Trochę mi to zajęło czasu ... ale było warto ... poradziłem sobie ;-p
Dzięki Maciek. Masz u mnie 75% upustu na moduł jeśli kiedyś będziesz potrzebował dobrego dźwięku.
Nie zapłacisz 100EUR lecz 100zł już z przesyłką.
Dostałem zlecenie na zrobienie dźwięku tego ciągnika i po wysłaniu filmu demonstracyjnego dostałem odpowiedź, że brakuje dźwięku turbo i że dlatego nie brzmi jak oryginał. Zleceniodawca miał na myśli "PUuuuu" :-D
Ale widzę że już zrobiłem turbo bliskie oryginału a on uległ jutobowej propagandzie z przerobionymi układami wydechowymi.
Zatem pochwalę się dźwiękiem jaki zrobiłem.
Rażącego i niepasującego dźwięku zmiany biegów nie będzie ... najpierw go chcieli ... ale stwierdzili że jednak głupio brzmi ( jakby od razu nie było wiadomo że to nie pasuje