Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Rozmowy ogólne o industrialu i aspektach technicznych
Awatar użytkownika
Stanislaw
Kierowca
Has thanked: 1 time

Re: Montaz serwo

Post autor: Stanislaw »

Czyli raczej nie kupię jakiegoś zestawu do serwo

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Has thanked: 31 times
Been thanked: 21 times

Re: Montaz serwo

Post autor: Pawloosw »

W takich zabawkach przy przerobkach kierowania na serwomechanizm, montowalem z reguly serwo klejem na goraco. A jak bylo do czego przykrecic to na 2 - 3 male wkrety. Serwo laczylem cieglem z cienkiego drutu i dawalo rade. Tak to mniejwiecej wyglada w mercedesie eklasie czy vw t2 u mnie wygladalo. Do takiego lekkiego modelu to i microserwo lotnicze z aliexpres za 10-15 zl da rade.

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 18 times
Been thanked: 16 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: trucker-pl »

No dobra, kolejne pytanie. Potrzebuję wykonać rury wydechowe do amerykańca, jakieś 10-15mm średnicy zewnętrznej, do tego o dość popapranym, powyginanym kształcie. Z czego byłoby to najlepiej zrobić w domowych warunkach - jakaś elastyczna rurka miedziana, PCV?

Awatar użytkownika
borek
Traktorzysta
Has thanked: 17 times
Been thanked: 49 times

Post autor: borek »

A przeglądałeś alliexpress ceny dość przystępne, samemu wykonanie takich rur w chromie będzie trudne, ja poszedłbym w rurki miedziane od klimatyzacji dają się wyginać odpowiednia techniką, następnie galwanizacja.

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 18 times
Been thanked: 16 times

Post autor: trucker-pl »

Pewnie, że przeglądałem :) sęk w tym, że auto, które buduję jest dość nietypowe i zbiornik paliwa jest bezpośrednio pod kabiną, więc większość wydechów i tak nie wejdzie bez przeróbki.

Awatar użytkownika
martryb
Kierowca
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: martryb »

Cieniutkie rurki z PVC ukształtujesz co będziesz chciał i jak chciał po nagrzaniu nad palnikiem kuchenki gazowej lub opalarką , ale nie ukrywam że trzeba poćwiczyć trochę zanim wyczuje się ten moment kiedy PVC jest jeszcze nie lejąca ale też niezbyt twarda aby wyszło dokładnie jak się chciało.

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Has thanked: 31 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Pawloosw »

Mam pytanko do obeznanych w apce tg9x na sofcie er9x.
Chce wykorzystac przelacznik 3 pozycyjny 1 0 2 do otwierania/zamykania kipra na hydro. Plus dodatkowo miec mozliwosc sterowania obrotami pompy na potencjometrze. Przypomni ktos jak to sie ustawialo (bo pamietam ze tak to konfigurowalismy w pierwszysch koparkach na hydro)?

Awatar użytkownika
borek
Traktorzysta

Przypomnij mi dzisiaj zrobię wideo.

Awatar użytkownika
borek
Traktorzysta

Witajcie, dziś potrzebuje od was pomocy, potrzebuję zestawu do napędu Mana hds 4x4, Rozchodzi mi się o Bezszczotkowe combo silnik regiel, oraz dobraną przekładnie planetarną. Prędkość aby była standardowa ok 2,0km/h. Ale pozwalała na dokładną precyzyjną jazdę, Najważniejsze żeby nie piszczało. no i wymiary wiem że teraz zakłada się krótkie silniki a nie jak kiedyś trackstar. Jeśli ktoś ma już sprawdzony zestaw będę wdzięczny za link i odnośnik do modelu w garażu lub na filmie.

W moim przypadku mam w modelu 2s ale najwyżej będę szukał innego silnika aby spasować obroty na KV.
Tu ważna informacja mosty tamiya.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 62 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Maciej »

Jak mosty Tamiya to ma być na wyjściu to samo co z zestawu na modelcrafta 1:30. Tam szły silniki 1750 kv - 2150 kv. Na 2S.
Przyjmijmy 1900 kv. Więc przy 2S silnik miał na wyjściu (przyjmuję pakiet 2S na 8V napięcie) - 15200 obrotów. To fajnie chodziło z modelcraftem 1:30 w ciężarówce na mostach Tamiya.
Czyli na wyjściu z przekładni (rozdzielacza) ma być ok. 500 obrotów.

Jesłi chcesz coś sprawdzonego i masz miejsce to silnik i regulator Turnigy. Seria Trackstar z HobbyKing.
Jak outrunner to regulator na AM32 z aliexpress i jakiś outrunner. Trzeba by sprawdzić i dorobić przejściówkę do reduktora.

ODPOWIEDZ