Witam wszystkich serdecznie
Tu się witamy ...
- Thomii1978
- Kierowca
- Maćko7
- Kierowca
Re: Tu się witamy ...
Cześć wszystkim, jestem Maciek i zaczynam przygodę ze skalą 1:14! 
Od kilku lat trialuje w skali 1:10 ale czas spełnić kolejne marzenie z dzieciństwa
puki co czekam na ciągnik, trochę części już przyszło i jak tylko będzie do czego je montować postaram się wrzucać relacje z budowy pierwszego modelu w tej skali. Liczę na pomoc merytoryczną w razie "W" 
Pozdrawiam z Krakowa!
Od kilku lat trialuje w skali 1:10 ale czas spełnić kolejne marzenie z dzieciństwa
Pozdrawiam z Krakowa!
- czolgruski
- Kierowca
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 19 times
Cześć Maćku z Krakowa
widzę, że plan zaczyna się konkretny i czekam na garaż 
Pozdrawiam, też Maciek i też z Krakowa
Pozdrawiam, też Maciek i też z Krakowa
- TiroManiaK_2006
- Kierowca
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 17 times
Widzę że Kraków zaczyna się "bawic" modelami. Zdradź jaki model będziesz budował.
- Marcin6464
- Kierowca
- Maćko7
- Kierowca
Plan jest na Arocsa w wersji SLT 8x6 ale w nieco nietypowym układzie osi. Z tego co czytałem to 3 sztuki takie zbudowano dla WIESER-a ze skróconym rozstawem osi z 4200na 3800mm. Później być może dojdzie naczepa podobna do tej ze zdjęcia.
Model bazowy to Arocs 6x4 najprawdopodobniej z HerculesHobby (zakładam, że ten z otwieranymi drzwiami z Aliexpress to właśnie to). Do tego mosty LESU z blokadami. Oś nie napędzana też nowa bo ani Tamiya ani jej klony nie mają wystarczających skrętów
rama również z Ali dłuższą, wyszło mi po przymiarkach kół, że długość samej ramy powinna być ok 530mm. Paka będzie najprawdopodobniej z aluminium (profile i płyty cięte waterjetem). Napęd raczej będzie bez przekładni z biegami- tu doświadczenie z trialu podpowiada że nie ma to sensu, lepiej zainstalować silnik typu hobbywing fusion albo coś w tym stylu). Pakiet, moduł dźwiękowy itp wszystko chce ukryć w kabinie lub zbiorniku w zabudowie za kabiną, nie chce zostawić tak jak tamiya pod ramą... W skrócie to tyle na początek 
Model bazowy to Arocs 6x4 najprawdopodobniej z HerculesHobby (zakładam, że ten z otwieranymi drzwiami z Aliexpress to właśnie to). Do tego mosty LESU z blokadami. Oś nie napędzana też nowa bo ani Tamiya ani jej klony nie mają wystarczających skrętów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maćko7
- Kierowca
Tak się prezentują felgi i opony 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Irek
- Kierowca
- Maciej
- Site Admin
- Has thanked: 62 times
- Been thanked: 105 times
Witaj Irek
@macko7 - ale o co chodzi z brakiem skrętu w belce tamiya? Tam niepotrzebny większy bo opona i tak zaraz trze o rame lub resor
@macko7 - ale o co chodzi z brakiem skrętu w belce tamiya? Tam niepotrzebny większy bo opona i tak zaraz trze o rame lub resor
- Maćko7
- Kierowca
Dlatego u mnie resor pójdzie wężej, pod ramę a nie na jej boku
a mi zależy na zwrotności. Zresztą zdecydowałem się na mercedesa a od lat każdy Mercedes słynął z bardzo małego promienia zawracania