KOMATSU WA480 MT-Model

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
L3ll3K
Kierowca
Posty: 57
Rejestracja: 29 kwie 2021, 14:27
Has thanked: 2 times

KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: L3ll3K »

Witajcie. :welcome
Po spocie u Barmana, który odbył się wakacje, i zabawie ładowarka Macieja naszła mnie chęć na posiadanie owej. :scratch Akurat, jakoś w sierpniu producent z Chin MT-Model, wypuścił pierwsze zdjęcia ładowarki. Wiedziałem że to jest to. :yahoo
O sprowadzenie modelu, poprosiłem kolegę z forum Daniela, który sprowadził ją dla Mnie. :friends
Komatsu odebrałem 6.11.
Pierwsze moje wrażenie było bardzo pozytywne, ładowarka ma dużo detali, i jest schludnie wykonana. :ok
Oto co znajdowało się w zestawie.
1-14 Komatsu rc hydraulic Wheel loader WA480--1701x1701.jpg
图片1.png
Ładowarka jest wyposażona w 5 zaworów hydraulicznych, 3 do obsługi podstawowych funkcji ładowarki. Jeden z dodatkowych odpowiada za szybkozłącze do podczepiania i odczepiania osprzętu, drugi z dodatkowych jest używany do wideł. Jest też blokada mostów, oraz moduł dźwięku i świateł (CS-RC16).


Po dotarciu do domu, zaraz zabrałem się za ustawianie pilota, przeprogramowaniu ESC, oraz zmianę kabli od bloków hydraulicznych.
315290033_503734181693617_8486022823792319102_n.jpg
Po skończonym urlopie, i udaniu się z powrotem do Danii, pierwsze co zrobiłem, to zmieniłem Pilota na Flysky Paladin EV.yes

Muszę przyznać, że zmiana pilota poprawiła wydajność oraz pracę hydrauliki, ale nadal nie podoba Mi się to w jaki sposób ładowarka rusza. :pala
Mianowicie nie rusza płynnie, tylko nagle szarpie do przodu czy to do tyłu. Jest to spowodowane tym, że zainstalowan silnik to bezszczotkowiec 4250 500KV który nie jest sensorowy.
Niestety ale owe silniki nie są produkowane w innej wersji. Wymiana nie wchodzi w grę, z powodu braku miejsca, to po 1 a po 2 mało jest silników z KV na poziomie 500. :(

Dzięki wujkowi :ggogle udało Mi się znaleźć rozwiązanie tego problemu, będę próbował zrobić pierścień z czujników Hall. Muszę tylko poczekać, aż dojdą do mnie owe czujniki i nowy sensorowy ESC.

Moje plany na przyszłe modyfikacje to zmiana modułu dźwięku i świateł.
Zastanawiam się pomiędzy:
https://www.servonaut.de/shop/de/produc ... 6_smr.html
https://www.servonaut.de/shop/de/produc ... t-ual.html
albo
https://www.beier-electronic.de/modellb ... m-rc-3.php

W rozważaniach mam jeszcze wymianę pompy na https://www.modellhydraulik.com/hydraul ... mpe-1000ml ale to jest jeszcze do przemyślenia.

Będę starał się wrzucać dalsze aktualizacje na bieżąco.

Na sam koniec trochę zdjęć. :frank
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Posty: 339
Rejestracja: 09 kwie 2021, 19:18
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: czolgruski »

Gratki zakupu :ok
Spore bydle, jeśli daje radę tak, jak ta Macieja albo Soguna, to będziesz Pan zadowolony :he
Co jest nie tak z oryginalną aparaturą, że zmieniłeś na paladina?

Awatar użytkownika
borek
Traktorzysta
Posty: 5114
Rejestracja: 22 sty 2012, 10:28
Has thanked: 15 times
Been thanked: 40 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: borek »

Gratki zakupu kawał kolejnego sprzętu przybyło.
Czas zacząć nowy.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 7301
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 44 times
Been thanked: 41 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: Maciej »

Z bólem, ale przyznaję - lepsza od mojej :he Ma więcej funkcji :D
Natomiast przy odbiorze chyba złapałeś jakiegoś wirusa od Grzywy - tego co powoduje, że model nie ma 5 roboczogodzin nabite, a już przerabiać się marzy :he
Z apką dobry wybór, szczególnie że możesz z jej poziomu przełączać się płynnie między modelami :ok

Co do ruszania - nie lepiej ustawić jakieś krzywe w apce. coś jakby skrzynia biegów?
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

Awatar użytkownika
L3ll3K
Kierowca
Posty: 57
Rejestracja: 29 kwie 2021, 14:27
Has thanked: 2 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: L3ll3K »

czolgruski pisze:
16 lis 2022, 05:20
Gratki zakupu :ok
Spore bydle, jeśli daje radę tak, jak ta Macieja albo Soguna, to będziesz Pan zadowolony :he
Co jest nie tak z oryginalną aparaturą, że zmieniłeś na paladina?
Pilota już posiadałem w domu, więc zmiana na niego to była kwestia czasu. Flysky ma możliwość ustawienia krzywych do zaworów, dużo lepsze opcje mieszania czego w Radiolink nie mogłem znaleźć, to po 1 a po 2 jak Maciej pisał, łatwość w przełączaniu pomiędzy modelami.

Awatar użytkownika
borek
Traktorzysta
Posty: 5114
Rejestracja: 22 sty 2012, 10:28
Has thanked: 15 times
Been thanked: 40 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: borek »

Ale masz dwie aparatury czy będziesz korzystać ewentualnie z jednego modelu w danym czasie. Może to się okazać nie wykorzystanie sprzętu z Fendt”em
Czas zacząć nowy.

Awatar użytkownika
L3ll3K
Kierowca
Posty: 57
Rejestracja: 29 kwie 2021, 14:27
Has thanked: 2 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: L3ll3K »

Maciej pisze:
16 lis 2022, 08:41
Z bólem, ale przyznaję - lepsza od mojej :he Ma więcej funkcji :D
Natomiast przy odbiorze chyba złapałeś jakiegoś wirusa od Grzywy - tego co powoduje, że model nie ma 5 roboczogodzin nabite, a już przerabiać się marzy :he
Z apką dobry wybór, szczególnie że możesz z jej poziomu przełączać się płynnie między modelami :ok

Co do ruszania - nie lepiej ustawić jakieś krzywe w apce. coś jakby skrzynia biegów?
Nie stety, ale zmiana krzywych nic nie daje, próbowałem już różnych sposobów. :(
Chce też zainstalować tę czujniki, żeby Mój syn też mógł się pobawić. Na razie On nie ma chce jeździć ładowarka, bo jest strasznie nie intuicyjna w ruszaniu, i przeraża go to :scratch


Wstępnie będę używać jednej aparatury, ale w planach jest kupienie Frsky X18s/X20s na ETHOS do Fendt. W Frsky można wgrywać skrypty LUA, jest sporo możliwości do zabawy. :ok

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 7301
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 44 times
Been thanked: 41 times

Re: KOMATSU WA480 MT-Model

Post autor: Maciej »

To już wyższa szkoła jazdy, mi do Fendta starczą funkcjonalności TG9x.
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

ODPOWIEDZ