Konwersja Dickie Unimog U 300 na 4x4

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glaptus
Kierowca

Konwersja Dickie Unimog U 300 na 4x4

Post autor: Glaptus »

Czolem. Korzystajac ze świątecznego luzu chodzi mi o glowie konwersja zabawkowego U 300 1/12 na prawdziwą wer 4x4. O obecnym trudno powiedziec ze jest nawet 4x2 przy tym zabawkowym "spodzie" praktycznie bez zawieszenia. Za konwersją przemawia bardzo ładna kabina, skrzynia, lampy itp.

Robił ktos moze coś takiego?

Wojtek
PS jest tu na forum wątek poswiecony temu autku sprzed ponad 10 lat ale tam zdaje sie nie bylo konwersji na 4x4 tylko wymiana napedu i sterowania

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 63 times
Been thanked: 108 times

Re: Konwersja Dickie Unimog U 300 na 4x4

Post autor: Maciej »

Zostawiasz tylko budę, kupujesz na aliexpress pasujące szerokością mosty z kołami, wały Kardana, rozdzielacz, resory. Rama z ceownika z baumarketu i jedziesz.

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 18 times
Been thanked: 19 times

Post autor: trucker-pl »

Przeróbki modelu Dickie nie kojarzę, natomiast było sporo modeli od Brudera po konwersji. Częstą praktyką było stawianie tych modeli na ramie z firmy WPL (zalety - duże zaopatrzenie w części zamienne, realistyczny kształt ramy), widziałem też Unimoga zbudowanego na ramie od jakiegoś crawlera 1:10.

Awatar użytkownika
Glaptus
Kierowca

Post autor: Glaptus »

Znalazlem mosty co najbliżej pasuja na szerokość ( tak, wiem ze nie sa portalowe ale nie chcę sztywnych dyfrów) Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:

https://a.aliexpress.com/_EQ2JmZK

Myślałem do tego ramę tez od Axspeed
https://a.aliexpress.com/_Eyl7oSG

Tylko nie wiem czy nie bedzie za szeroka na te mosty. No i skrócic by trzeba do rozstawu osi 260 mm. Faktycznie sie zastanawiam nad prostą ramą self made z ceownika alu z marketu

ODPOWIEDZ