Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Ja zrobić ..., poradniki, kruczki, sztuczki, itp. ...
Awatar użytkownika
grubyrks
Kierowca
Posty: 11
Rejestracja: 17 kwie 2022, 13:56

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: grubyrks »

Tak tak wczesniej nie bylo problemu…
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
borek
Traktorzysta
Posty: 5214
Rejestracja: 22 sty 2012, 10:28
Has thanked: 16 times
Been thanked: 47 times

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: borek »

Raz jeden odbiornik nie chciał mi działać i w ustawieniach zmieniłem na ppm albo inny ale zaczęło działać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
grubyrks
Kierowca
Posty: 11
Rejestracja: 17 kwie 2022, 13:56

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: grubyrks »

Już wszystko gra dzięki Koledze Borek. Wustawieniach zmienilem Polarity z POS na NEG i to wystarczyło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rudy323f
Kierowca
Posty: 29
Rejestracja: 11 mar 2022, 23:27
Has thanked: 1 time

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: rudy323f »

Witam Panowie i Panie. Mam problem z wgraniem softa er9x do turnigy 9. Mianowicie polutowałem kabelki, niestety ktos przedemną tego próbował i upalił gniazo na płytce rst więc przylutowałem przewód bezpośrednio do procesora tak jak opisywał to Czayo. Po włączeniu Companion9x wyskakuje mi błąd:
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=1
Double check connections and try again, or use -F to this check.
avrdude.exe done. Thank you.
AVRDUDE Zakończone z kodem 1.
Dodam że sprawdziłem wszystkie przejscia kabelki i na każdym jest przejscie od samego programatora usbasp do samej płytki w apce. Z góry dzięki za porady.

Awatar użytkownika
Hauler
Kierowca
Posty: 2016
Rejestracja: 26 kwie 2015, 11:38
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: Hauler »

Po pierwsze do wgrywania er9x lepszy jest program eepe bo jest do tego przeznaczony. Co do błędów napewno nie pomyliłeś nic? Miso mosi itd? A no i w tgy 9x nie ma oryginalnie żadnego złącza do programowania wiec pytanie co jest popalone

Awatar użytkownika
rudy323f
Kierowca
Posty: 29
Rejestracja: 11 mar 2022, 23:27
Has thanked: 1 time

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: rudy323f »

Wszystkie przewody na pewno są polutowane tak jak powinny. Przewód do programowania wyprowadziłem sam. A wygląda na to że ktoś kiedyś próbował dolutować przewody do płytki i w miejscu gdzie na płytce przylutowuje się przewód rst to miejsce jest upalone że tak powiem. Według mnie ktoś za bardzo przygrzał przy lutowaniu i to stalowe kółeczko odpadło od płytki. Nie wiem jak fachowo to nazwać.

Awatar użytkownika
Hauler
Kierowca
Posty: 2016
Rejestracja: 26 kwie 2015, 11:38
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: Hauler »

Czyli uszkodzony jest pad lutowniczy, to gdzie podlutowales przewód rst?

Awatar użytkownika
rudy323f
Kierowca
Posty: 29
Rejestracja: 11 mar 2022, 23:27
Has thanked: 1 time

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: rudy323f »

Przylutowałem bezpośrednio do nóżki procesora.

Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 14551
Rejestracja: 21 gru 2011, 22:12
Has thanked: 15 times
Been thanked: 22 times

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: Sławek »

Hauler, jaki tam jest mikrokontroler ?

Awatar użytkownika
Hauler
Kierowca
Posty: 2016
Rejestracja: 26 kwie 2015, 11:38
Has thanked: 3 times
Been thanked: 13 times

Re: Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: Hauler »

Sławek pisze:
28 lut 2023, 09:39
Hauler, jaki tam jest mikrokontroler ?
Atmega 64 lub 128

ODPOWIEDZ