Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Ja zrobić ..., poradniki, kruczki, sztuczki, itp. ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czayo
Kierowca
Posty: 929
Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:37

Programowanie/modyfikacje/ustawienia Turnigy 9X z softem ER9X

Post autor: czayo »

Panowie, poniżej opis o którym mówiłem.

Jak wgrać inny firmware (ER9x lub Open9x) do aparatury Turnigy 9x

Opiszę metodę z polegającą na wlutowaniu gniazda programatora na płytę główną aparatury. Jest jeszcze druga metoda, bez lutowania, ale to wymaga kupienia płytki za 32$+pat w US. W przypadku metody którą będę opisywał, czyli wlutowania gniazda w aparaturę, koszta to 30-40 zł, a bez programatora (mam, mogę pożyczyć jak by co) to koszt wynosi kilka zł.

Generalnie wykonane modyfikacje nie są trudne do zrobienia. Punkty do których lutujemy na płycie głównej aparatury, są spore, i jeśli ktoś kiedyś trzymał w ręku lutownicę da sobie rade.

Co do wyboru firmware, ja wybrałem ER9x. Generalnie czytałem o obu firmware'ach, ale przeważały opinie że ER9x jest stabilniejsze od Open9x, bo po prostu jest już dłużej na "rynku". W przypadku Open9x, podobno zmienia się tak szybko, że nawet fani tego firmware nie nadążają za zmianami.. Więc wybór padł na ER9x.

Lista zakupów
uwaga! Moje założenia: raz - wtyczki standardowe, dwa - jak najmniejsze żeby nie ciąć zbyt obudowy. Ale jeśli chcecie inaczej, wtyczki mogą być dowolne, no poza tą w programatorze :). Ja użyłem standardowych złącz, żeby nie mieć później problemów jak bym chciał użyć innego programatora.

Generalnie programator ma wtyczkę 10pin, jednak można również używać wtyczki 6pin. Ze względu na to że gniazdo musimy umieścić w obudowie aparatury, uznałem że użyję gniazda 6pinowego, tak aby było ono łatwe do umieszczenia oraz jak najmniej widoczne w obudowie. I taki też wariant opisałem. Można w obudowie aparatury założyć gniazdo 10pin, i wtedy nie trzeba będzie przerabiać kabla, czy też dokupować przejściówki (wtedy oczywiście lista zakupów się zmienia).

Moją modyfikację zrobiłem przy użyciu następujących elementów (linki do aukcji przykładowe, choć właśnie konkretnie to kupowałem)

1. Programator USBASP, najlepiej z kablem - http://allegro.pl/show_item.php?item=3821716229
2. Gniazdo IDC 6 pin - http://allegro.pl/show_item.php?item=3864973254
3. Wtyk IDC 6 pin na taśmę - http://allegro.pl/show_item.php?item=3847840808
2. Taśma wstążkowa 10 żyłowa (AWG28) - http://allegro.pl/show_item.php?item=3874347382


Podłączenie programatora do gniazda 6pin

Aby podłączyć standardowe 10pin programatora do 6pin w apce, można użyć odpowiedniej przejściówki (np http://allegro.pl/adapter-usbasp-usb-as ... 55434.html), lub po prostu przerobić kabelek. Ja wybrałem ten drugi wariant. Przerobiłem kabel (po to kupiłem wtyk 6 pin na taśmę, poz 3 w liście zakupów). Czyli uciąłem jedną wtyczkę z oryginalnego kabla, i założyłem wtyczkę na 6pin w/g następującego schematu. Czyli połączyłem odpowiednie piny z wtyczki 10 i 6 pinowej (choć dziś wiedząc ile się przy tym nawkurzałem, kupiłbym przejściówkę :))
Złącze 10 oraz 6 pin_tn.jpg
Tak wygląda programator z przerobionym kablem
Programator z przerobionym kablem_tn.jpg

Przeróbka aparatury

Czyli najważniejsza część

1. Przygotowujemy gniazdo 6pin przylutowując do niego taśmę (około 15-20cm, zależy gdzie chcecie wyprowadzić złącze). Zbędne 4 żyły z taśmy odrywamy, nie będą do niczego potrzebne. Kable można podłączyć w obojętnie jakiej kolejności do gniazda, ważne aby na sam koniec, odpowiedni PIN był połączony z odpowiedni, miejscem na płycie głównej. Jednak trzymanie się kolejności żył w kablu ułatwia robotę. Tak więc sugeruję trzymanie się konwencji (nr pin odpowiadający nr żyły w taśmie)
Złącze 6 pin.jpg
2. Otwieramy apkę (6 śrubek z tylu). Po otwarciu do wypięcia będzie jeden kabelek ponieważ łączy obie części obudowy. Generalnie, nie ma czego opisywać.

3. Na dole aparatury znajduje się płyta główna, i to ona nas interesuje. Należy połączyć odpowiednie piny z wtyczki, z punktami na płycie głównej, lutując poszczególne kable z wcześniej przygotowanego kabla do płyty głównej. I to ta najtrudniejsza część.

Poniżej trzy fotki które pokazują gdzie lutować kable (jak byście nie byli pewni, upewnić się na innym zdjęciu). I tu uwaga! Ta aparatura występuje w dwóch wersjach! Różnią się one punktem lutowania podłączenia SCK. W przypadku wersji V2, lutujemy do przygotowanego punktu na płycie, w przypadku V1, trzeba przylutować do nóżki w procesorze (ja mam V2, więc lutowałem do tego punktu. W przypadku V1, trzeba by się jeszcze upewnić, więc tu nie dam głowy).

Różnicę pomiędzy V1 i V2 widać na pierwszym zdjęciu. Zdjęcie przedstawia płytę w wersji V1, z zaznaczoną zmianą w wersji V2, czyli inaczej ułożone ścieżki w okolicach punktu lutowania SCK. W V1, ten punkt który widać, NIE prowadzi do nóżki SCK procesora!. I ta minimalna różnica na płycie głównej, to JEDYNY sposób na określenie wersji! Upewnijcie się dobrze, czy macie V2, czyli czy ten punkt do którego lutuje się SCK prowadzi do odpowiedniej nóżki w procesorze. Pozostałe dwa zdjęcia (numer 1 i 2), pokazują już płytę w wersji V2.
miesca lutowania 3_tn.jpg
miesca lutowania 2_tn.jpg
miejsca lutowania 1_tn.jpg
Po przylutowaniu wygląda to tak
Przylutowane kable 2_tn.jpg
Przylutowane kable 1_tn.jpg

4. Teraz pora na umieszczenie gdzieś wtyczki w obudowie. Tu zostawiam Wam inicjatywę. Co tylko wymyślicie. Ja planuję dać ją z boku, ale może się okazać że w ogóle nie będę jej wyprowadzał :) W środku jest bardzo dużo miejsca, otwarcie aparatury jest szybkie i proste, a poza tym, nie planuję wgrywać co tydzień nowego softu. Więc nie wiem czy nie będzie po prostu luzem leżała w środku aparatury. W ten sposób nie będę musiał ciąć obudowy (tylko po co robiłem gniazdo 6pin... ;))

Tutaj drobna uwaga. Montując gniazdo w aparaturze, pamiętajcie o tym żeby potem dało się ją rozebrać :) (np żeby zamontować podświetlenie wyświetlacza trzeba wyjąć płytę główną).



5. Koniec dłubania przy apce. Ja w tym momencie, podłączyłem wszystko do kupy (przerobiony kabel + to co w aparaturze), i sprawdziłem miernikiem na początku (piny przy wtyczce na programatorze), i na końcu (punkty na płycie głównej) czy połączenia są odpowiednie (czy gdzieś jakiś kabel mi się nie pomylił). Jak jest ok, złożyć aparaturę do kupy.



Programowanie

Przygotowania, potrzebujemy następujące pliki:

- sterowniki do programatora - z tego linku (http://code.google.com/p/er9x/downloads/list) potrzebny plik USBasp-win-driver-x86-x64-ia64-v1.2.4.zip
- program do wgrania softu - polecam companion9x http://code.google.com/p/companion9x/, zresztą jego właśnie użyłem i jego opiszę. Na stronie ER9x polecają eepe, ale companion9x też można użyć
- nowy firmware ER9x - ze strony głównej, z rozdziału LATEST BINARIES - http://code.google.com/p/er9x/ trzeba ściągnąć odpowiedni plik z firmware'em. Ponieważ nie wiedziałem czego potrzebuję, ściągnąłem to co radzą :)

Programowanie

1. instalujemy companion9x
2. podłączamy programator pod USB.
3. instalujemy sterowniki
4. wyjmujemy programator z USB
5. podłączamy do aparatury programator
6. włączamy apkę
7. podłączamy programator do USB
pkty 4-7 wykonywałem w tej kolejności, i zrobiłem to na czuja. Zadziałało, więc piszę tutaj, ale pewnie kolejność nie jest aż tak istotna. Podłączenie USB wcześniej niż włączenie aparatury spowoduje że aparatura się włączy, gdyż zasilanie będzie branie z USB. Pamiętajcie o tym, i nie zdziwcie sie że wyłączycie apkę, a wyświetlacz będzie świecił :)
8. uruchamiamy companion9x. U mnie domyślnie uruchomił się w języku polskim, i taki też opiszę
9. wybieramy z menu: PROGRAMATOR -> ZAPISZ PAMIĘĆ FLASH ->wskazujemy na firmware które ściągnęliśmy (plik er9x.hex) i klikamy "Zapisz do radia". Wyświetlacz na aparaturze zgaśnie, a następnie pojawi się napis ALERT. To jest normalne. Trzeba nacisnąć dowolny przycisk na aparaturze. Po tym pojawi się komunikat o formatowaniu, iiiii gotowe :) Firmware wgrany. Aparatura uruchamia się z nowym firmware. Pierwsze co zobaczycie to pewnie komunikaty że throttle nie jest na zero, potem że pewnie jakiś przełącznik jest przełączony. Ale wystarczy to anulować (dowolny przycisk, ale jak by co, można te warningi później wyłączyć w menu), i już możecie konfigurować Waszą odmienioną aparaturę :)


I to wszystko. Teraz czas na konfigurację aparatury do Waszych potrzeb. Na sam koniec instrukcja do ER9x.
Pod tym linkiem jest wiki, i generalnie cały opis softu ER9x
http://openrcforums.com/wiki/index.php/Er9x_user_guide

Jeśli było by coś niezbyt jasne, lub będziecie mieli jakieś wątpliwości, dawajcie znać.

Pzdr, Marcin.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pablo
R.I.P 1971-2018 [*]
Posty: 9679
Rejestracja: 08 sty 2012, 20:20

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: Pablo »

wow <szok> Ale jesteś magik :ok To ja kupię tą apkę i wyślę do ciebie, co będę tak sam wszystko składał i softował :he
KOLEJORZ

Awatar użytkownika
Radzik
Kierowca
Posty: 4884
Rejestracja: 27 gru 2011, 21:45
Been thanked: 1 time

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: Radzik »

<szok>
No a ja myślałem, że to ogarnę :eyes
:frank

Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Posty: 9034
Rejestracja: 09 sie 2012, 20:35
Has thanked: 2 times
Been thanked: 14 times

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: Drabek »

:he :he
Do ogarnięcia. Przynajmniej więcej miejsca do lutowania niż w maleństwach Czubiego ;)
Kawał dobrej roboty.
:brawo
Cale szczęście ja już ma taki kabel wlutowany w apce. Ale jeszcze sprawdzę czy jest ok.
:england
''Ludzie znają dziś cenę wszystkiego, nie znając wartości niczego....."

Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Posty: 9034
Rejestracja: 09 sie 2012, 20:35
Has thanked: 2 times
Been thanked: 14 times

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: Drabek »

ps. dzięki za sterownik do programatora bo akurat tego szukałem. ;)
:england
''Ludzie znają dziś cenę wszystkiego, nie znając wartości niczego....."

Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10971
Rejestracja: 22 sie 2012, 04:52
Been thanked: 1 time

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: griszaa »

Łoł ale litania wieczorkiem siade i postudiuje
:szoki

" alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach "

LIEBHERR LR 634 http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=458" onclick="window.open(this.href);return false;
SCANIA 8x8 WYWROTKA http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=747" onclick="window.open(this.href);return false;
PRZYCZEPA MMT4 http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=703" onclick="window.open(this.href);return false;
LIEBHERR L544 http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=1206" onclick="window.open(this.href);return false;
CAT 365 CL. http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=1943" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
czayo
Kierowca
Posty: 929
Rejestracja: 17 wrz 2012, 14:37

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: czayo »

No dobra, to jeszcze Wam poprzynudzam. Wiem że jestem ostatnio monotematyczny, ale może ktoś będzie zainteresowany...

Generalnie planują wykorzystać moją apkę do modeli samochodów i do koparki. Jak wiadomo apkę można kupić w MODE1 lub MODE2, czyli lewa lub prawa gałka nie samocentrowania. Nie wiem jak Was, ale mnie to wkurza...ło :)

No więc mod nr 2. Powrót do pozycji centralnej dla drugiego drążka.

Potrzebne:
- dźwigienka
- sprężynka

Dźwigienka jest nie do dostania....sprężynka też :(


No więc dzwigienkę dorobiłem, a sprężynkę zastąpiłem gumką recepturką :D Działa jak trza :)
2014-01-31 19.21.52_tn.jpg
2014-01-31 19.20.35_tn.jpg
2014-01-31 19.19.41_tn.jpg
Dla zainteresowanych, w dziale download szablon do wycięcia samoręcznie ;). Jak ktoś chętny, za dobre piwo mogę dociąć ;)

Pzdr, Marcin.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Posty: 9034
Rejestracja: 09 sie 2012, 20:35
Has thanked: 2 times
Been thanked: 14 times

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: Drabek »

Akurat mi to nie przeszkadza. Ale fajnie że pomyślałeś.
:england
''Ludzie znają dziś cenę wszystkiego, nie znając wartości niczego....."

Awatar użytkownika
andre.75
Kierowca
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2014, 21:34

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: andre.75 »

Prosze o pomoc nie umiem ustawić parametrów aparatury do modułu mfc-01. Nie wiem jak zaprogramować żeby włączać oświtlenie. Ręcznie wszysko jest ok.

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Posty: 9659
Rejestracja: 01 sie 2013, 22:06
Has thanked: 11 times
Been thanked: 6 times

Re: Turnigy TGY 9X Ustawienie menu

Post autor: Pawloosw »

A może by się tak przywitać najpierw w odpowiednim dziale ? :england

ODPOWIEDZ