Waga do kopalni
- martryb
- Kierowca
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Re: Waga do kopalni
Płytę meblową zasmarować silikonem tak jak się robi przy osadzeniu zlewów lub indukcji w blacie.
- Maciej
- Site Admin
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 99 times
Docelowo to chyba lepiej kupić jakiś gruby HIPS czy inną płytę PCV. To nie spuchnie.
Macieju może masz gdzieś dostęp do pracowni reklamy? oni mają w chusteczke odpadu zawsze. Różne PCV itd. Wyrzynarką byś raz dwa nadał kształt.
Macieju może masz gdzieś dostęp do pracowni reklamy? oni mają w chusteczke odpadu zawsze. Różne PCV itd. Wyrzynarką byś raz dwa nadał kształt.
- czolgruski
- Kierowca
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 19 times
No z blachy to by było wieczne 
Górna płyta musi mieć wymiary 100x26cm, skrzynka musiałaby mieć 101x27, głębokość jakieś 3 cm myślę wystarczy, licząc po wymiarach wewnętrznych.
Dobrze by było, jakby górna płyta miała z 4mm, żeby się pod modelami nie wyginała

Górna płyta musi mieć wymiary 100x26cm, skrzynka musiałaby mieć 101x27, głębokość jakieś 3 cm myślę wystarczy, licząc po wymiarach wewnętrznych.
Dobrze by było, jakby górna płyta miała z 4mm, żeby się pod modelami nie wyginała

- wajha1983
- Kierowca
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 11 times
Wystarczy 1mm, jak bedzie zagieta na 4 bokach i pospawana to nie ma opcji zeby sie cos ucięło.
Trzeba tez pamketac o jakimś odpływie pod taka instalacja zeby sie basen nie zrobil
Trzeba tez pamketac o jakimś odpływie pod taka instalacja zeby sie basen nie zrobil
- czolgruski
- Kierowca
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 19 times
Długo nic się tu nie pojawiało, ale coś tam się czasami działo. Ogólnie rzecz biorąc, to waga została ukończona. Po mniejszych i większych przeciwnościach, ale coś tam działa i nawet waży 
Na wstępie chcę bardzo podziękować Maciejowi oraz Kamilowi za wkład w powstanie wagi - Maciej udostępnił oraz wydrukował mi kontener, w którym jest ukryta cała elektronika, a Kamil zrobił z blachy świetną ramę, bez której właściwie nie byłoby nic, więc jeszcze raz wielkie dzięki Panowie za wsparcie
Waga została już zainstalowana na placyku na spocie w ostatni weekend, gdzie wykonała już kilka pomiarów, nawet całkiem zgadzających się z prawdą
Kilka słów o sposobie działania. Jako, że czujniki są jakie są, to ogarnięcie tego było dla mnie nie lada wyzwaniem. Niestety, ale chińskie czujniki pozostawiają dużo do życzenia i działają albo nie, dlatego też kupiłem najzwyklejszą wagę łazienkową, rozbebeszyłem i użyłem czujników z niej. Okazało się, że to są dokładnie te same czujniki, tyle, że już połączone ze sobą, więc jakiś plus
Ale i one mają dość spore odchylenia od normy, przez co przy stałym obciążeniu waga nie była w stanie pokazać dobrego wyniku. Dlatego aby jakoś to ogarnąć algorytm działa w ten sposób, że pomiary są wykonywane cały czas, a wynik na wyświetlaczu do średnia z 10 pomiarów. Daje to dość dobry wynik, mieszczący się w okolicach +-200 gram od rzeczywistej wagi, ale że w aptece nie jesteśmy, to nikt się nie obrazi, jak się okaże, że model waży o 200g mniej 
Ale też od razu jest plan ulepszeń. Po rozmowie z Danielem na spocie będę musiał dodać złącza magnetyczne, żeby łatwiej można było łączyć całą elektronikę, nie będzie wtedy problemów który kabelek połączyć z którym, a z modułu wagi do kontenera idą 4 przewody
I jeszcze będzie trzeba zrobić jakąś instrukcję obok dać, żeby każdy wiedział, że żeby poznać wagę, to trzeba po prostu chwilę poczekać przez to, jak jest napisany algorytm 

Na wstępie chcę bardzo podziękować Maciejowi oraz Kamilowi za wkład w powstanie wagi - Maciej udostępnił oraz wydrukował mi kontener, w którym jest ukryta cała elektronika, a Kamil zrobił z blachy świetną ramę, bez której właściwie nie byłoby nic, więc jeszcze raz wielkie dzięki Panowie za wsparcie

Waga została już zainstalowana na placyku na spocie w ostatni weekend, gdzie wykonała już kilka pomiarów, nawet całkiem zgadzających się z prawdą

Ale też od razu jest plan ulepszeń. Po rozmowie z Danielem na spocie będę musiał dodać złącza magnetyczne, żeby łatwiej można było łączyć całą elektronikę, nie będzie wtedy problemów który kabelek połączyć z którym, a z modułu wagi do kontenera idą 4 przewody

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maciej
- Site Admin
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 99 times
Gratki pomysłu i wykonania Macieju
waga działa, spełnia swoją rolę
mogła by być z 5 cm szersza, ale wiadomo jak jest - nie mamy kolejnych 3 lat na czekanie 

- TiroManiaK_2006
- Kierowca
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 17 times