Waga do kopalni

Infrastruktura, architektura, dioramy, maszyny i urządzenia itp.
Awatar użytkownika
martryb
Kierowca
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Waga do kopalni

Post autor: martryb »

Płytę meblową zasmarować silikonem tak jak się robi przy osadzeniu zlewów lub indukcji w blacie.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 59 times
Been thanked: 99 times

Post autor: Maciej »

Docelowo to chyba lepiej kupić jakiś gruby HIPS czy inną płytę PCV. To nie spuchnie.

Macieju może masz gdzieś dostęp do pracowni reklamy? oni mają w chusteczke odpadu zawsze. Różne PCV itd. Wyrzynarką byś raz dwa nadał kształt.

Awatar użytkownika
redin
Kierowca
Been thanked: 25 times

Post autor: redin »

daj wymiary jakie chcesz, wytne, wygnę z blachy i tylko pomalować zostanie :)

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Has thanked: 5 times
Been thanked: 19 times

Post autor: czolgruski »

No z blachy to by było wieczne :he
Górna płyta musi mieć wymiary 100x26cm, skrzynka musiałaby mieć 101x27, głębokość jakieś 3 cm myślę wystarczy, licząc po wymiarach wewnętrznych.
Dobrze by było, jakby górna płyta miała z 4mm, żeby się pod modelami nie wyginała :he

Awatar użytkownika
wajha1983
Kierowca
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post autor: wajha1983 »

Wystarczy 1mm, jak bedzie zagieta na 4 bokach i pospawana to nie ma opcji zeby sie cos ucięło.
Trzeba tez pamketac o jakimś odpływie pod taka instalacja zeby sie basen nie zrobil

Awatar użytkownika
czolgruski
Kierowca
Has thanked: 5 times
Been thanked: 19 times

Post autor: czolgruski »

Długo nic się tu nie pojawiało, ale coś tam się czasami działo. Ogólnie rzecz biorąc, to waga została ukończona. Po mniejszych i większych przeciwnościach, ale coś tam działa i nawet waży :he

Na wstępie chcę bardzo podziękować Maciejowi oraz Kamilowi za wkład w powstanie wagi - Maciej udostępnił oraz wydrukował mi kontener, w którym jest ukryta cała elektronika, a Kamil zrobił z blachy świetną ramę, bez której właściwie nie byłoby nic, więc jeszcze raz wielkie dzięki Panowie za wsparcie :)
IMG_20231019_180944.jpg
IMG_20240423_194144.jpg

Waga została już zainstalowana na placyku na spocie w ostatni weekend, gdzie wykonała już kilka pomiarów, nawet całkiem zgadzających się z prawdą :he
IMG_20250628_102919.jpg
IMG_20250628_125350.jpg
Kilka słów o sposobie działania. Jako, że czujniki są jakie są, to ogarnięcie tego było dla mnie nie lada wyzwaniem. Niestety, ale chińskie czujniki pozostawiają dużo do życzenia i działają albo nie, dlatego też kupiłem najzwyklejszą wagę łazienkową, rozbebeszyłem i użyłem czujników z niej. Okazało się, że to są dokładnie te same czujniki, tyle, że już połączone ze sobą, więc jakiś plus :he Ale i one mają dość spore odchylenia od normy, przez co przy stałym obciążeniu waga nie była w stanie pokazać dobrego wyniku. Dlatego aby jakoś to ogarnąć algorytm działa w ten sposób, że pomiary są wykonywane cały czas, a wynik na wyświetlaczu do średnia z 10 pomiarów. Daje to dość dobry wynik, mieszczący się w okolicach +-200 gram od rzeczywistej wagi, ale że w aptece nie jesteśmy, to nikt się nie obrazi, jak się okaże, że model waży o 200g mniej :he

Ale też od razu jest plan ulepszeń. Po rozmowie z Danielem na spocie będę musiał dodać złącza magnetyczne, żeby łatwiej można było łączyć całą elektronikę, nie będzie wtedy problemów który kabelek połączyć z którym, a z modułu wagi do kontenera idą 4 przewody :) I jeszcze będzie trzeba zrobić jakąś instrukcję obok dać, żeby każdy wiedział, że żeby poznać wagę, to trzeba po prostu chwilę poczekać przez to, jak jest napisany algorytm :he
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 59 times
Been thanked: 99 times

Post autor: Maciej »

Gratki pomysłu i wykonania Macieju :brawo waga działa, spełnia swoją rolę :ok mogła by być z 5 cm szersza, ale wiadomo jak jest - nie mamy kolejnych 3 lat na czekanie :he

Awatar użytkownika
TiroManiaK_2006
Kierowca
Has thanked: 16 times
Been thanked: 17 times

Post autor: TiroManiaK_2006 »

No teraz to żeś mnie synek zaimponował... siedział cicho i zrobił w końcu...

ODPOWIEDZ