Zabrałem się za kończenie rozbabranych spraw zanim zacznę coś nowego. Te sprawy to: silos i taśmociąg Już kilka miesięcy temu miałem w głowie wykorzystanie drukarki 3d do zrobienia silosa. Miał być gotowy na targi, alle nie wyrobiłem się z kontenerami itd. Założenie było takie, że jego średnica to max. pole robocze drukarki.
W moim wypadku 200 x 200 mm.
Żeby nie drukować z PLA prostych kształtów kupiłem rurę PVC kanalizacyjną fi 200. Obciąłem kołnierz i to będzie baza do dalszych prac.
Zaprojektowałem na tę rurę pokrywę, zsyp, barierki itd.
Uprzedzając pytania - tak na pewno da się zrobić silos, żeby go czymś zasypać, czy nawet wodę w niego wlać - szczelny będzie. Natomiast nie mam umiejętności, żeby jakiś mechanizm wysypu robić, żeby to nie było mechaniczne musiało by mieć zasilanie itd. Im prostszy projekt tym większa szansa, że powstanie.
Na dziś mam coś takiego: Wrzucam też PDF z płaszczyznami, żeby działało trzeba go pobrać na swojego kompa i zezwolić na używanie w pliku funkcji, no i chwilę się ładuje. Więc nie zniechęcajcie się, że na początku otworzy się biała karta.
Jak zacznę drukować i będzie co pokazać dam znać