Chleb

Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Chleb

Postautor: barman_pl » 30 mar 2015, o 22:54

No to pierwszy chlebuś na zakwasie gotowy :yahoo

20150330_224828.jpg


Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10848
Rejestracja: 22 sie 2012, o 04:52
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Chleb

Postautor: griszaa » 30 mar 2015, o 22:55

daj spróbować :hehe
:szoki

" alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach "

LIEBHERR LR 634 viewtopic.php?f=6&t=458
SCANIA 8x8 WYWROTKA viewtopic.php?f=21&t=747
PRZYCZEPA MMT4 viewtopic.php?f=22&t=703
LIEBHERR L544 viewtopic.php?f=6&t=1206
CAT 365 CL. viewtopic.php?f=6&t=1943
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Chleb

Postautor: Maciek » 30 mar 2015, o 23:17

Barman, wciągałbym jeszcze ciepły z masłem :ok


Mnie się nie chce zakwasów robić więc mam wersję ekspresową na bezgluten

Na jedną małą foremkę:

- ok 0.4l wody (taką mam miarkę)
- 1/4 kostki drożdży babuni
- łyżeczka soli i cukru
- mąka gryczana i kukurydziana, może być ryżowa i sojowa,
- pestki dyni, słonecznika, otręby

Wodę podgrzewamy nieco, rozpuszczamy drożdże, sypiemy cukru, mieszamy.
Dodajemy mąki. Ja sypie z każdego rodzaju po trochu, i mieszam łyżką. Wrzucamy pestki. Ciasto ma mieć konsystencję wolno lejącą się z łyżki, jak smoła np.

Odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy ponownie i znowu do wyrośnięcia.
Potem do foremki, i na 25-30min do piekarnika na 180*
Załączniki
IMG_20150107_193324_edit.jpg
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Chleb

Postautor: barman_pl » 30 mar 2015, o 23:19

Maciek - a to nie jest ten sam co kiedyś przepis dawałeś ? jak tak to super wychodzi bo też go piekłem kiedyś :ok
A mnie na zakwas wzięło - od dawna miałem zamiar zrobić no i w końcu zrobiłem :he

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Chleb

Postautor: Maciek » 30 mar 2015, o 23:22

Jo ten sam. A zakwasik zostawiłeś do żurka na wielkanoc? bo to całkiem si pomysł :)
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Radzik
Kierowca
Posty: 4802
Rejestracja: 27 gru 2011, o 21:45
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Chleb

Postautor: Radzik » 30 mar 2015, o 23:24

Ale smaka robicie :ok
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Chleb

Postautor: barman_pl » 30 mar 2015, o 23:32

Maciek pisze:Jo ten sam. A zakwasik zostawiłeś do żurka na wielkanoc? bo to całkiem si pomysł :)

Zakwas robiłem 5 dni - wyszło zakwasu około 800g a do chleba poszło tylko 70g ;)... Poza tym teraz dorabianie zakwasu z tego co jest to tylko 24h ;)

To może też przepis podrzucę, bo chleb na prawdę smaczny wyszedł ;)

Składniki na zaczyn:

70 g zakwasu żytniego razowego
200 g mąki pszennej
130 g wody

Składniki na ciasto właściwe:

cały zaczyn
350 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej 1850
1 łyżka soli
300 g letniej wody


Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Chleb

Postautor: Maciek » 31 mar 2015, o 19:39

Panie i co z tym zaczynem, mieszasz i zostawiasz?
Co to ten zakwas?

łopatologicznie poproszę :)
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Rasalo
Maszynista Fi 26
Posty: 3645
Rejestracja: 4 kwie 2013, o 18:46
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Re: Chleb

Postautor: Rasalo » 31 mar 2015, o 19:50

Kwas jak kwas, jak rozlejesz to Ci blat wypali :he
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Chleb

Postautor: barman_pl » 31 mar 2015, o 20:01

:he
Maciek pisze:Panie i co z tym zaczynem, mieszasz i zostawiasz?
Co to ten zakwas?

łopatologicznie poproszę :)


Maćku - podeślę stronkę z przepisem na którym bazowałem, bo przecież nie ma sensu przepisywać ;)

http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/

Tyle że ja nie piekłem w garnku tylko normalnie na blasze ;)

A tu masz info o zakwasie ;)

http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/

;)

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość