Strona 1 z 6

Chleb

: 30 mar 2015, 22:54
autor: barman_pl
No to pierwszy chlebuś na zakwasie gotowy :yahoo
20150330_224828.jpg
Pozdr.

Re: Chleb

: 30 mar 2015, 22:55
autor: griszaa
daj spróbować :hehe

Re: Chleb

: 30 mar 2015, 23:17
autor: Maciek
Barman, wciągałbym jeszcze ciepły z masłem :ok


Mnie się nie chce zakwasów robić więc mam wersję ekspresową na bezgluten

Na jedną małą foremkę:

- ok 0.4l wody (taką mam miarkę)
- 1/4 kostki drożdży babuni
- łyżeczka soli i cukru
- mąka gryczana i kukurydziana, może być ryżowa i sojowa,
- pestki dyni, słonecznika, otręby

Wodę podgrzewamy nieco, rozpuszczamy drożdże, sypiemy cukru, mieszamy.
Dodajemy mąki. Ja sypie z każdego rodzaju po trochu, i mieszam łyżką. Wrzucamy pestki. Ciasto ma mieć konsystencję wolno lejącą się z łyżki, jak smoła np.

Odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy ponownie i znowu do wyrośnięcia.
Potem do foremki, i na 25-30min do piekarnika na 180*

Re: Chleb

: 30 mar 2015, 23:19
autor: barman_pl
Maciek - a to nie jest ten sam co kiedyś przepis dawałeś ? jak tak to super wychodzi bo też go piekłem kiedyś :ok
A mnie na zakwas wzięło - od dawna miałem zamiar zrobić no i w końcu zrobiłem :he

Pozdr.

Re: Chleb

: 30 mar 2015, 23:22
autor: Maciek
Jo ten sam. A zakwasik zostawiłeś do żurka na wielkanoc? bo to całkiem si pomysł :)

Re: Chleb

: 30 mar 2015, 23:24
autor: Radzik
Ale smaka robicie :ok

Re: Chleb

: 30 mar 2015, 23:32
autor: barman_pl
Maciek pisze:Jo ten sam. A zakwasik zostawiłeś do żurka na wielkanoc? bo to całkiem si pomysł :)
Zakwas robiłem 5 dni - wyszło zakwasu około 800g a do chleba poszło tylko 70g ;)... Poza tym teraz dorabianie zakwasu z tego co jest to tylko 24h ;)

To może też przepis podrzucę, bo chleb na prawdę smaczny wyszedł ;)
Składniki na zaczyn:

70 g zakwasu żytniego razowego
200 g mąki pszennej
130 g wody

Składniki na ciasto właściwe:

cały zaczyn
350 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej 1850
1 łyżka soli
300 g letniej wody
Pozdr.

Re: Chleb

: 31 mar 2015, 19:39
autor: Maciek
Panie i co z tym zaczynem, mieszasz i zostawiasz?
Co to ten zakwas?

łopatologicznie poproszę :)

Re: Chleb

: 31 mar 2015, 19:50
autor: Rasalo
Kwas jak kwas, jak rozlejesz to Ci blat wypali :he

Re: Chleb

: 31 mar 2015, 20:01
autor: barman_pl
:he
Maciek pisze:Panie i co z tym zaczynem, mieszasz i zostawiasz?
Co to ten zakwas?

łopatologicznie poproszę :)
Maćku - podeślę stronkę z przepisem na którym bazowałem, bo przecież nie ma sensu przepisywać ;)

http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/" onclick="window.open(this.href);return false;

Tyle że ja nie piekłem w garnku tylko normalnie na blasze ;)

A tu masz info o zakwasie ;)

http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/" onclick="window.open(this.href);return false;

;)

Pozdr.