Chleb
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Chleb
Barman, wciągałbym jeszcze ciepły z masłem
Mnie się nie chce zakwasów robić więc mam wersję ekspresową na bezgluten
Na jedną małą foremkę:
- ok 0.4l wody (taką mam miarkę)
- 1/4 kostki drożdży babuni
- łyżeczka soli i cukru
- mąka gryczana i kukurydziana, może być ryżowa i sojowa,
- pestki dyni, słonecznika, otręby
Wodę podgrzewamy nieco, rozpuszczamy drożdże, sypiemy cukru, mieszamy.
Dodajemy mąki. Ja sypie z każdego rodzaju po trochu, i mieszam łyżką. Wrzucamy pestki. Ciasto ma mieć konsystencję wolno lejącą się z łyżki, jak smoła np.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy ponownie i znowu do wyrośnięcia.
Potem do foremki, i na 25-30min do piekarnika na 180*
Mnie się nie chce zakwasów robić więc mam wersję ekspresową na bezgluten
Na jedną małą foremkę:
- ok 0.4l wody (taką mam miarkę)
- 1/4 kostki drożdży babuni
- łyżeczka soli i cukru
- mąka gryczana i kukurydziana, może być ryżowa i sojowa,
- pestki dyni, słonecznika, otręby
Wodę podgrzewamy nieco, rozpuszczamy drożdże, sypiemy cukru, mieszamy.
Dodajemy mąki. Ja sypie z każdego rodzaju po trochu, i mieszam łyżką. Wrzucamy pestki. Ciasto ma mieć konsystencję wolno lejącą się z łyżki, jak smoła np.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy ponownie i znowu do wyrośnięcia.
Potem do foremki, i na 25-30min do piekarnika na 180*
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Chleb
Maciek - a to nie jest ten sam co kiedyś przepis dawałeś ? jak tak to super wychodzi bo też go piekłem kiedyś
A mnie na zakwas wzięło - od dawna miałem zamiar zrobić no i w końcu zrobiłem
Pozdr.
A mnie na zakwas wzięło - od dawna miałem zamiar zrobić no i w końcu zrobiłem
Pozdr.
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Chleb
Zakwas robiłem 5 dni - wyszło zakwasu około 800g a do chleba poszło tylko 70g ... Poza tym teraz dorabianie zakwasu z tego co jest to tylko 24hMaciek pisze:Jo ten sam. A zakwasik zostawiłeś do żurka na wielkanoc? bo to całkiem si pomysł
To może też przepis podrzucę, bo chleb na prawdę smaczny wyszedł
Pozdr.Składniki na zaczyn:
70 g zakwasu żytniego razowego
200 g mąki pszennej
130 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
350 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej 1850
1 łyżka soli
300 g letniej wody
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Chleb
Maćku - podeślę stronkę z przepisem na którym bazowałem, bo przecież nie ma sensu przepisywaćMaciek pisze:Panie i co z tym zaczynem, mieszasz i zostawiasz?
Co to ten zakwas?
łopatologicznie poproszę
http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tyle że ja nie piekłem w garnku tylko normalnie na blasze
A tu masz info o zakwasie
http://przepisnachleb.pl/zakwas/zakwas-zytni/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdr.