Mięcha

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Mięcha

Postautor: Maciek » 23 maja 2015, o 15:27

Walnąłem dziś 65km i nieco zgłodniałem :he

Moje pierwsze stejki.
Wziąłem polędwicę z biedry

Najpierw poleżały z godzinę na desce, co by temperatury pokojowej nabrały
Potem posoliłem z jednej strony i tą stroną na patelnię - 3.5min dla jednej strony bo grube były. Potem sól na surową stronę i odwróciłem na 3.5min

Zdjąłem na 3 minuty na kratkę, potem jeszcze na kratce do piekarnika 180* na 4 minuty.
Jak wyjąłem to mój leżał jeszcze 2min. masełko, pieprz i mniaaaaam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 5280
Rejestracja: 7 paź 2012, o 17:47
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowań: 99 razy

Re: Mięcha

Postautor: Maciej » 23 maja 2015, o 16:41

W mordę jak smakowicie wyglądają, ja bym zjadł takiego stejka nawet po zrobieniu pół kilometra :he
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Mięcha

Postautor: barman_pl » 23 maja 2015, o 19:00

A ja go zjem bez żadnego przebiegu - jadę do biedry :brawa

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10858
Rejestracja: 22 sie 2012, o 04:52
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Mięcha

Postautor: griszaa » 23 maja 2015, o 21:47

sa stejki jest pompa ;)
:szoki

" alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach "

LIEBHERR LR 634 viewtopic.php?f=6&t=458
SCANIA 8x8 WYWROTKA viewtopic.php?f=21&t=747
PRZYCZEPA MMT4 viewtopic.php?f=22&t=703
LIEBHERR L544 viewtopic.php?f=6&t=1206
CAT 365 CL. viewtopic.php?f=6&t=1943
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Mięcha

Postautor: Maciek » 15 lip 2015, o 22:00

No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Mięcha

Postautor: Maciek » 4 lut 2016, o 09:18

ImageUploadedByTapatalk1454573835.644809.jpg

ImageUploadedByTapatalk1454573862.371495.jpg


Tak bylo wczoraj. Qfa jakie to pyszne. Stejki z lidla z polędwicy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Mięcha

Postautor: barman_pl » 4 lut 2016, o 18:16

Ja nie wiem... mi zawsze stejki wychodzą gumowate - nie da się jeść :(... Chyba sie kiedyś w końcu musimy spotkać to mi waść usmażysz dobrego :brawa
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Mięcha

Postautor: Maciek » 5 lut 2016, o 08:11

barman_pl pisze:Ja nie wiem... mi zawsze stejki wychodzą gumowate - nie da się jeść :(... Chyba sie kiedyś w końcu musimy spotkać to mi waść usmażysz dobrego :brawa


Bo stejki tylko obsmażasz, z boku widać jak się ścina. U mnie to po ok 4min na stronę ze względu na kiepski palnik od kuchenki. na wyczucie.

Solisz tę stronę na której stejka położysz, kładziesz na patelnię i idziesz na fajkę, nic nie robisz z mięsem, nie dotykasz, nie nakłuwasz. Potem solisz z wierchu, i odwracasz i smażysz drugą stronę - fajka

Używasz szypców albo paluchów, zero widelca, mięso nie może być nakłuwane bo straci soki - tak samo z kotletami czy klopsami - nie nakłuwamy!

Ściągasz na kratkę i se mięso odpoczywa - idziesz na fajkę
Jak wrócisz to jeszcze do piekarnika za 4-5minut i 4 fajka pykła -


Przy cieplejszej pogodzie wpadniemy na spota to się zrobi ;)
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Mięcha

Postautor: barman_pl » 5 lut 2016, o 08:32

Smażyłem nawet krócej - po około 2min na stronę, ale... nie wkładałem nigdy do piekarnika więc może dlatego tak mam :he...
Dzisiaj więc podejście nr. ... :D

Maciek pisze:Przy cieplejszej pogodzie wpadniemy na spota to się zrobi ;)

:brawa
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Mięcha

Postautor: Maciek » 5 lut 2016, o 08:35

barman_pl pisze:Smażyłem nawet krócej - po około 2min na stronę, ale... nie wkładałem nigdy do piekarnika więc może dlatego tak mam :he...
Dzisiaj więc podejście nr. ... :D


No i jeszcze muszą mieć temperaturę pokojową. Te ze środyjuz rano wyjąłem z lodówki a po robocie obrabiałem
Robię tylko z polędwicy, antrykotu czy rostbefu nie tykałem jeszcze

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość