Na szybko po arabsku
: 23 lip 2015, 02:26
Nie zaczyna się od "no więc" więc zacząłem od "nie zaczyna" więc już teraz mogę pisać normalnie
- No więc kupujemy mięcho:
Najlepiej baraninę albo wołowinę oczywiście deczko przetłuszczoną ...
Hmmm... miało być "na szybko" tak jak w temacie... Więc olewamy kupowanie
- Wyciągamy z zamrażalnika jakiekolwiek mięcho - ja miałem akurat skrawki ze schabu, szynki i karczku
- Bierzemy ostry nóż lub "tapeciaka" i tniemy całe mięcho na małe kawałeczki
- Wrzucamy wszystko do naczynia i dosypujemy przyprawy arabskie + sól i pieprz i 2 łyżki oliwy (jeśli nie znacie arabskich przypraw polecam wsypać na 1kg mięsa jakieś pół torebki przyprawy KEBAB kamisa bo daje radę )
- Wyrabiamy to co mamy w naczyniu ze 2 minuty i odstawiamy do lodówki
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
- SOS...
Do sosu potrzebujemy Jogurt grecki, śmietanę, ogórki, czosnek, papryczkę chilli, troszkę soli i pieprzu.
Z ogórów wyjmujemy ziarna ponieważ mają za dużo wody;)...
To co zostało z ogóra trzemy na grubej tarce do wcześniej przygotowanego naczynia... czosnek oczywiście wyciskamy przez praskę
Mieszamy i teoretycznie mamy sos "Tzatziki" , ale przełamany szczyptą chilli
Smażymy doprawione mięcho
Wykładamy na tależ z plastrami pomidora i ...
No i wpierdzielamy jak najszybciej żeby nikt się nie podłączył
No i tyle
Smacznego
- No więc kupujemy mięcho:
Najlepiej baraninę albo wołowinę oczywiście deczko przetłuszczoną ...
Hmmm... miało być "na szybko" tak jak w temacie... Więc olewamy kupowanie
- Wyciągamy z zamrażalnika jakiekolwiek mięcho - ja miałem akurat skrawki ze schabu, szynki i karczku
- Bierzemy ostry nóż lub "tapeciaka" i tniemy całe mięcho na małe kawałeczki
- Wrzucamy wszystko do naczynia i dosypujemy przyprawy arabskie + sól i pieprz i 2 łyżki oliwy (jeśli nie znacie arabskich przypraw polecam wsypać na 1kg mięsa jakieś pół torebki przyprawy KEBAB kamisa bo daje radę )
- Wyrabiamy to co mamy w naczyniu ze 2 minuty i odstawiamy do lodówki
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
- SOS...
Do sosu potrzebujemy Jogurt grecki, śmietanę, ogórki, czosnek, papryczkę chilli, troszkę soli i pieprzu.
Z ogórów wyjmujemy ziarna ponieważ mają za dużo wody;)...
To co zostało z ogóra trzemy na grubej tarce do wcześniej przygotowanego naczynia... czosnek oczywiście wyciskamy przez praskę
Mieszamy i teoretycznie mamy sos "Tzatziki" , ale przełamany szczyptą chilli
Smażymy doprawione mięcho
Wykładamy na tależ z plastrami pomidora i ...
No i wpierdzielamy jak najszybciej żeby nikt się nie podłączył
No i tyle
Smacznego