Na szybko po arabsku
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Na szybko po arabsku
Nie zaczyna się od "no więc" więc zacząłem od "nie zaczyna" więc już teraz mogę pisać normalnie
- No więc kupujemy mięcho:
Najlepiej baraninę albo wołowinę oczywiście deczko przetłuszczoną ...
Hmmm... miało być "na szybko" tak jak w temacie... Więc olewamy kupowanie
- Wyciągamy z zamrażalnika jakiekolwiek mięcho - ja miałem akurat skrawki ze schabu, szynki i karczku
- Bierzemy ostry nóż lub "tapeciaka" i tniemy całe mięcho na małe kawałeczki
- Wrzucamy wszystko do naczynia i dosypujemy przyprawy arabskie + sól i pieprz i 2 łyżki oliwy (jeśli nie znacie arabskich przypraw polecam wsypać na 1kg mięsa jakieś pół torebki przyprawy KEBAB kamisa bo daje radę )
- Wyrabiamy to co mamy w naczyniu ze 2 minuty i odstawiamy do lodówki
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
- SOS...
Do sosu potrzebujemy Jogurt grecki, śmietanę, ogórki, czosnek, papryczkę chilli, troszkę soli i pieprzu.
Z ogórów wyjmujemy ziarna ponieważ mają za dużo wody;)...
To co zostało z ogóra trzemy na grubej tarce do wcześniej przygotowanego naczynia... czosnek oczywiście wyciskamy przez praskę
Mieszamy i teoretycznie mamy sos "Tzatziki" , ale przełamany szczyptą chilli
Smażymy doprawione mięcho
Wykładamy na tależ z plastrami pomidora i ...
No i wpierdzielamy jak najszybciej żeby nikt się nie podłączył
No i tyle
Smacznego
- No więc kupujemy mięcho:
Najlepiej baraninę albo wołowinę oczywiście deczko przetłuszczoną ...
Hmmm... miało być "na szybko" tak jak w temacie... Więc olewamy kupowanie
- Wyciągamy z zamrażalnika jakiekolwiek mięcho - ja miałem akurat skrawki ze schabu, szynki i karczku
- Bierzemy ostry nóż lub "tapeciaka" i tniemy całe mięcho na małe kawałeczki
- Wrzucamy wszystko do naczynia i dosypujemy przyprawy arabskie + sól i pieprz i 2 łyżki oliwy (jeśli nie znacie arabskich przypraw polecam wsypać na 1kg mięsa jakieś pół torebki przyprawy KEBAB kamisa bo daje radę )
- Wyrabiamy to co mamy w naczyniu ze 2 minuty i odstawiamy do lodówki
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
- SOS...
Do sosu potrzebujemy Jogurt grecki, śmietanę, ogórki, czosnek, papryczkę chilli, troszkę soli i pieprzu.
Z ogórów wyjmujemy ziarna ponieważ mają za dużo wody;)...
To co zostało z ogóra trzemy na grubej tarce do wcześniej przygotowanego naczynia... czosnek oczywiście wyciskamy przez praskę
Mieszamy i teoretycznie mamy sos "Tzatziki" , ale przełamany szczyptą chilli
Smażymy doprawione mięcho
Wykładamy na tależ z plastrami pomidora i ...
No i wpierdzielamy jak najszybciej żeby nikt się nie podłączył
No i tyle
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mack
- Kierowca
- Posty: 226
- Rejestracja: 15 maja 2012, 20:46
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
- Artu
- Kierowca
- Posty: 400
- Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Na szybko po arabsku
To jak w tym dowcipieArtu pisze:Pewnie o tej godzinie obudziła Go konieczność biegu do
- Pawloosw
- Kierowca
- Posty: 9750
- Rejestracja: 01 sie 2013, 22:06
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 10 times
Re: Na szybko po arabsku
Wyglada smakowicie
Co do samego przepisu:
"Do sosu potrzebujemy Jogurt grecki..." - rozumiem, ze chodzi o puste opakowanie po jakims jogurcie?
Co do samego przepisu:
"Do sosu potrzebujemy Jogurt grecki..." - rozumiem, ze chodzi o puste opakowanie po jakims jogurcie?
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Na szybko po arabsku
Dzisiaj miałem na 11:00Sławek pisze: Michał, ja pierdziu, 2:26 jak Ty wstajesz na 7 do roboty