Wędzenie

Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43

Re: Wędzenie

Post autor: Artu »

Maciek pisze:Mniam, ja jutro odbieram swoje
Czyli Idziesz na łatwiznę :he
barman_pl pisze:Cały dzień roboty i jeszcze sparzyć trzeba :brawa
W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni :facepalm

Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9778
Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Re: Wędzenie

Post autor: barman_pl »

Artu pisze:...W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni :facepalm
No to co mam powiedzieć :D... W wędzarni no bo w czym innym :hehe
mauy-miu pisze:o, pytanie, po co sparzać, bo dostałem ze wsi takie wędzone ze świniobicia i też mówili, żeby sparzyć (ale nie są surowe, normalnie uwędzone na ciepło)
pozdro
Jak uwędzone to musisz sparzyć bo jest surowe ;)... No chyba, że jeszcze w wędzarni piekli to inna sprawa, ale nie sądzę żeby piekli szynki ;)

Pozdr.

Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 14530
Rejestracja: 21 gru 2011, 22:12
Has thanked: 15 times
Been thanked: 21 times

Re: Wędzenie

Post autor: Sławek »

Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? :he ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić :)

Pozdr

Przemo
Kierowca
Posty: 1924
Rejestracja: 24 gru 2011, 15:03

Re: Wędzenie

Post autor: Przemo »

Jak mam czas to wędzę tak, ze nie trzeba parzyć a jak nie mam to robię szybciej i parzę :he

Tymczasem...
0.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Dla tych co nie widzieli to w takiej wędzarni ...

w.jpg
w1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9778
Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Re: Wędzenie

Post autor: barman_pl »

Przemo, czym masz owinięte mięso ? :hmm

Przemo
Kierowca
Posty: 1924
Rejestracja: 24 gru 2011, 15:03

Re: Wędzenie

Post autor: Przemo »

Gaza medyczna.

Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9778
Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Re: Wędzenie

Post autor: barman_pl »

Sławek pisze:Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? :he ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić :)

Pozdr
Przeważnie wędzi się ciepłym dymem w temp. 50-60 st. więc musisz sparzyć bo mięso jest surowe ;)... Wewnątrz mięsa temp. musi być 68-72st. Można po wędzeniu piec dodatkowo, wtedy nie trzeba parzyć, ale przy pieczeniu temp. w wędzarni powinna być około 85st i piecze się do uzyskania temp. około 70st. wewnątrz mięsa ;)... Można również wędzić zimnym dymem i wtedy się nie parzy, ale zimnym dymem wędzi się kilkanaście dni, więc nie sądzę żeby ktoś z nas tak robił :he
Innych sposobów nie znam :)

Ale jak macie inne sprawdzone sposoby na wędzenie bez parzenia to chętnie posłucham i wykorzystam :)
Przemo pisze:Gaza medyczna.
A po cóż to ?


Pozdr.

Awatar użytkownika
arczi
Kierowca
Posty: 157
Rejestracja: 03 wrz 2014, 19:31

Re: Wędzenie

Post autor: arczi »

No to i ja poczyniłem wędzoneczki na świeta. Schabiki i boczki :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3940
Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21

Re: Wędzenie

Post autor: Maciek »

Borek tak to wygląda
ImageUploadedByTapatalk1450899326.165576.jpg
ImageUploadedByTapatalk1450899341.120778.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Przemo
Kierowca
Posty: 1924
Rejestracja: 24 gru 2011, 15:03

Re: Wędzenie

Post autor: Przemo »

Ja bym sparzył około 1 godziny na 1 kg mięcha pilnując , żeby woda nie wrzała, około 80 stopni. Po tym czasie wyjmuję z garnka i chłodzę w zimnej wodzie, żeby ją zahartować. Następnie wieszam w chłodnym miejscu. Wodę oczywiście posolić ;)

ODPOWIEDZ