Wędzenie

Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Wędzenie

Postautor: Artu » 20 gru 2015, o 20:39

Maciek pisze:Mniam, ja jutro odbieram swoje

Czyli Idziesz na łatwiznę :he

barman_pl pisze:Cały dzień roboty i jeszcze sparzyć trzeba :brawa

W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni :facepalm
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Wędzenie

Postautor: barman_pl » 20 gru 2015, o 23:08

Artu pisze:...W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni :facepalm

No to co mam powiedzieć :D... W wędzarni no bo w czym innym :hehe

mauy-miu pisze:o, pytanie, po co sparzać, bo dostałem ze wsi takie wędzone ze świniobicia i też mówili, żeby sparzyć (ale nie są surowe, normalnie uwędzone na ciepło)
pozdro

Jak uwędzone to musisz sparzyć bo jest surowe ;)... No chyba, że jeszcze w wędzarni piekli to inna sprawa, ale nie sądzę żeby piekli szynki ;)

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13703
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy

Re: Wędzenie

Postautor: Sławek » 20 gru 2015, o 23:18

Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? :he ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić :)

Pozdr
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.
Przemo
Kierowca
Posty: 1924
Rejestracja: 24 gru 2011, o 15:03
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: Wędzenie

Postautor: Przemo » 20 gru 2015, o 23:24

Jak mam czas to wędzę tak, ze nie trzeba parzyć a jak nie mam to robię szybciej i parzę :he

Tymczasem...

0.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg



Dla tych co nie widzieli to w takiej wędzarni ...


w.jpg

w1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Wędzenie

Postautor: barman_pl » 20 gru 2015, o 23:28

Przemo, czym masz owinięte mięso ? :hmm
ポーランドのバーテンダー
Przemo
Kierowca
Posty: 1924
Rejestracja: 24 gru 2011, o 15:03
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: Wędzenie

Postautor: Przemo » 20 gru 2015, o 23:30

Gaza medyczna.
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Wędzenie

Postautor: barman_pl » 20 gru 2015, o 23:35

Sławek pisze:Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? :he ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić :)

Pozdr

Przeważnie wędzi się ciepłym dymem w temp. 50-60 st. więc musisz sparzyć bo mięso jest surowe ;)... Wewnątrz mięsa temp. musi być 68-72st. Można po wędzeniu piec dodatkowo, wtedy nie trzeba parzyć, ale przy pieczeniu temp. w wędzarni powinna być około 85st i piecze się do uzyskania temp. około 70st. wewnątrz mięsa ;)... Można również wędzić zimnym dymem i wtedy się nie parzy, ale zimnym dymem wędzi się kilkanaście dni, więc nie sądzę żeby ktoś z nas tak robił :he
Innych sposobów nie znam :)

Ale jak macie inne sprawdzone sposoby na wędzenie bez parzenia to chętnie posłucham i wykorzystam :)

Przemo pisze:Gaza medyczna.

A po cóż to ?


Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
arczi
Kierowca
Posty: 157
Rejestracja: 3 wrz 2014, o 19:31
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Wędzenie

Postautor: arczi » 22 gru 2015, o 18:48

No to i ja poczyniłem wędzoneczki na świeta. Schabiki i boczki :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
''zachodni wiatr spienione goni fale...''
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Wędzenie

Postautor: Maciek » 23 gru 2015, o 20:35

Borek tak to wygląda
ImageUploadedByTapatalk1450899326.165576.jpg

ImageUploadedByTapatalk1450899341.120778.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No tenga pantalones
Obrazek
Przemo
Kierowca
Posty: 1924
Rejestracja: 24 gru 2011, o 15:03
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Re: Wędzenie

Postautor: Przemo » 23 gru 2015, o 20:51

Ja bym sparzył około 1 godziny na 1 kg mięcha pilnując , żeby woda nie wrzała, około 80 stopni. Po tym czasie wyjmuję z garnka i chłodzę w zimnej wodzie, żeby ją zahartować. Następnie wieszam w chłodnym miejscu. Wodę oczywiście posolić ;)

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość