Re: Wędzenie
: 20 gru 2015, 20:39
Czyli Idziesz na łatwiznęMaciek pisze:Mniam, ja jutro odbieram swoje
W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarnibarman_pl pisze:Cały dzień roboty i jeszcze sparzyć trzeba
Ciężarówki Tamiya, maszyny budowlane, pojazdy leśne i inne RC
https://rctruck.pl/forum/
Czyli Idziesz na łatwiznęMaciek pisze:Mniam, ja jutro odbieram swoje
W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarnibarman_pl pisze:Cały dzień roboty i jeszcze sparzyć trzeba
No to co mam powiedzieć ... W wędzarni no bo w czym innymArtu pisze:...W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni
Jak uwędzone to musisz sparzyć bo jest surowe ... No chyba, że jeszcze w wędzarni piekli to inna sprawa, ale nie sądzę żeby piekli szynkimauy-miu pisze:o, pytanie, po co sparzać, bo dostałem ze wsi takie wędzone ze świniobicia i też mówili, żeby sparzyć (ale nie są surowe, normalnie uwędzone na ciepło)
pozdro
Przeważnie wędzi się ciepłym dymem w temp. 50-60 st. więc musisz sparzyć bo mięso jest surowe ... Wewnątrz mięsa temp. musi być 68-72st. Można po wędzeniu piec dodatkowo, wtedy nie trzeba parzyć, ale przy pieczeniu temp. w wędzarni powinna być około 85st i piecze się do uzyskania temp. około 70st. wewnątrz mięsa ... Można również wędzić zimnym dymem i wtedy się nie parzy, ale zimnym dymem wędzi się kilkanaście dni, więc nie sądzę żeby ktoś z nas tak robiłSławek pisze:Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić
Pozdr
A po cóż to ?Przemo pisze:Gaza medyczna.