Strona 3 z 4

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 20:39
autor: Artu
Maciek pisze:Mniam, ja jutro odbieram swoje
Czyli Idziesz na łatwiznę :he
barman_pl pisze:Cały dzień roboty i jeszcze sparzyć trzeba :brawa
W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni :facepalm

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 23:08
autor: barman_pl
Artu pisze:...W czym wędzisz... tylko nie pisz, że w wędzarni :facepalm
No to co mam powiedzieć :D... W wędzarni no bo w czym innym :hehe
mauy-miu pisze:o, pytanie, po co sparzać, bo dostałem ze wsi takie wędzone ze świniobicia i też mówili, żeby sparzyć (ale nie są surowe, normalnie uwędzone na ciepło)
pozdro
Jak uwędzone to musisz sparzyć bo jest surowe ;)... No chyba, że jeszcze w wędzarni piekli to inna sprawa, ale nie sądzę żeby piekli szynki ;)

Pozdr.

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 23:18
autor: Sławek
Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? :he ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić :)

Pozdr

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 23:24
autor: Przemo
Jak mam czas to wędzę tak, ze nie trzeba parzyć a jak nie mam to robię szybciej i parzę :he

Tymczasem...
0.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Dla tych co nie widzieli to w takiej wędzarni ...

w.jpg
w1.jpg

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 23:28
autor: barman_pl
Przemo, czym masz owinięte mięso ? :hmm

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 23:30
autor: Przemo
Gaza medyczna.

Re: Wędzenie

: 20 gru 2015, 23:35
autor: barman_pl
Sławek pisze:Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ? :he ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić :)

Pozdr
Przeważnie wędzi się ciepłym dymem w temp. 50-60 st. więc musisz sparzyć bo mięso jest surowe ;)... Wewnątrz mięsa temp. musi być 68-72st. Można po wędzeniu piec dodatkowo, wtedy nie trzeba parzyć, ale przy pieczeniu temp. w wędzarni powinna być około 85st i piecze się do uzyskania temp. około 70st. wewnątrz mięsa ;)... Można również wędzić zimnym dymem i wtedy się nie parzy, ale zimnym dymem wędzi się kilkanaście dni, więc nie sądzę żeby ktoś z nas tak robił :he
Innych sposobów nie znam :)

Ale jak macie inne sprawdzone sposoby na wędzenie bez parzenia to chętnie posłucham i wykorzystam :)
Przemo pisze:Gaza medyczna.
A po cóż to ?


Pozdr.

Re: Wędzenie

: 22 gru 2015, 18:48
autor: arczi
No to i ja poczyniłem wędzoneczki na świeta. Schabiki i boczki :)

Re: Wędzenie

: 23 gru 2015, 20:35
autor: Maciek
Borek tak to wygląda
ImageUploadedByTapatalk1450899326.165576.jpg
ImageUploadedByTapatalk1450899341.120778.jpg

Re: Wędzenie

: 23 gru 2015, 20:51
autor: Przemo
Ja bym sparzył około 1 godziny na 1 kg mięcha pilnując , żeby woda nie wrzała, około 80 stopni. Po tym czasie wyjmuję z garnka i chłodzę w zimnej wodzie, żeby ją zahartować. Następnie wieszam w chłodnym miejscu. Wodę oczywiście posolić ;)