1 szklanka oleju roślinnego,
1,5 szklanki cukru (200gram),
4 jajka
1,5 szklanki mąki (350gram),
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1cukier waniliowy,
2 szklanki obranej startej marchewki (grube wiórki)
200g posiekanych orzechów włoskich(ja je tłuczkiem do mięsa rozbijam przez worek)
2-3 łyżeczki cynamonu
1 puszka pokrojonego ananasa (bez soku z puszki)
jak się robi?
ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodaj olej + mąkę - mieszaj + proszek do pieczenie + sodę + resztę (marchew/ orzechy / pokrojonego ananasa).
wymieszaj. jak po wymieszaniu wszystkich składników ciasto będzie tak gęste, że mikser ledwo będzie ciągnął to dolej 2- 3 łyżki soku z ananasa - ja nie dolewałem
pieczenie:
nagrzej piekarnik na 180 stopni- grzałka góra - dół (nie termoobieg). wstaw do pieca na 60minut.
blaszka: średnia / prostokątna / posmarowana masłem lub olejem i wysypana kaszą manną.
Ciasto marchewkowe
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
- Maciej
- Site Admin
- Posty: 7776
- Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 71 times
Re: Ciasto marchfiowe
Muszę spróbować bo wygląda najs
[edit]
z racji posiadania super mocy "- sorki" - wyedytowałem posta bo to niesmaczne
[edit]
z racji posiadania super mocy "- sorki" - wyedytowałem posta bo to niesmaczne
- Motyl
- Kierowca
- Posty: 586
- Rejestracja: 26 gru 2011, 20:18
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 6 times
Re: Ciasto marchewkowe
Zawsze robię takie ciasto ale tylko z wiórek które pozostały z sokowirówki, bo ze startej marchwii jest zbyt mokre
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Ciasto marchewkowe
o ja gupia pipa, dzisiaj pulpę wywaliłem z marchwi, gruszków i brzoskwiń - po soczku. Następnym razem wrzucę do ciastaMotyl pisze:Zawsze robię takie ciasto ale tylko z wiórek które pozostały z sokowirówki, bo ze startej marchwii jest zbyt mokre