Kiełbacha ze słoika

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Kiełbacha ze słoika

Postautor: Maciek » 5 gru 2015, o 20:23

Na początek wziąłem tylko polowe żeby zobaczyć czy będzie git

Właśnie wstawiłem do gara

2kg łopatki
4dag soli peklowej
1 płaska łyżka cukru
2 ząbki czosnku
Gorczyca, pieprz

Łopatkę zmielić, dodać przyprawy, dodać 100ml wody, dołożyć 2 czubate łyżki żelatyny
Odstawić na 6 godzin, włożyć do słoika
Od zagotowania gotować na wolnym ogniu 1,40min

ImageUploadedByTapatalk1449343403.160332.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Rasalo
Maszynista Fi 26
Posty: 3656
Rejestracja: 4 kwie 2013, o 18:46
Podziękował: 70 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Rasalo » 5 gru 2015, o 20:26

Ej, wyślij mi jeden słoik :nos


:he
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Maciek » 5 gru 2015, o 20:28

Dobra, będziesz królikiem doświadczalnym, jak dostaniesz sraczki znaczy że była niedobra :P
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: barman_pl » 5 gru 2015, o 20:30

Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ;)... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ;)... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować ;)
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi :ok

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Artu » 5 gru 2015, o 20:33

Ogromna baza wiedzy: Konserwy, nie tylko dla "słoików" :ok
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10858
Rejestracja: 22 sie 2012, o 04:52
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: griszaa » 5 gru 2015, o 20:33

Popiera generalnie super sprawa tesciu zawsze to robi i zawsze szybko schodzi ;)
:szoki

" alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach "

LIEBHERR LR 634 viewtopic.php?f=6&t=458
SCANIA 8x8 WYWROTKA viewtopic.php?f=21&t=747
PRZYCZEPA MMT4 viewtopic.php?f=22&t=703
LIEBHERR L544 viewtopic.php?f=6&t=1206
CAT 365 CL. viewtopic.php?f=6&t=1943
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Maciek » 5 gru 2015, o 20:35

barman_pl pisze:Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ;)... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ;)... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować ;)
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi :ok

Pozdr.


Majeranku Marysia sama dosypała, dzięki za porady tylko skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C ;)
A przepis dostałem od znajomej
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Artu » 5 gru 2015, o 20:46

Maciek pisze:skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C ;)

Najlepiej wekować w takim urządzeniu, do którego się przymierzam od jakiegoś czasu :ok Bowiem "na gazie" ciężko jest utrzymać dokładną temperaturę przez dłuższy czas :facepalm
Grzane piwo/wino w ilościach hurtowych też powinno się "dać ogarnąć" w takim garnku :D
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: barman_pl » 5 gru 2015, o 20:47

Polecam:
http://allegro.pl/ikea-fantast-termomet ... 81831.html
Mam dwa i nie wyobrażam sobie robić czegoś bez nich ;)... Trzeba tylko uszczelnić w razie "W" czujnik termokurczką żeby się nie zalał ;)

20151205_204259_Richtone(HDR).jpg


Do tego polecam takie słoiki jak poniżej, bo z normalnych później ciężko się wyciąga ;) - kupiłem kiedyś 5 konserw po 6zł i mam 5 słoików ;)

Obrazek

Pozdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13703
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Sławek » 5 gru 2015, o 20:57

Kiełbasa ze słoika, to brzmi dziwnie, ale muszę sprobować, właśnie dzis dostałem trochę łopatki i mialem robić wiejską :)
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość