Kiełbacha ze słoika

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Kiełbacha ze słoika

Postautor: Maciek » 5 gru 2015, o 20:23

Na początek wziąłem tylko polowe żeby zobaczyć czy będzie git

Właśnie wstawiłem do gara

2kg łopatki
4dag soli peklowej
1 płaska łyżka cukru
2 ząbki czosnku
Gorczyca, pieprz

Łopatkę zmielić, dodać przyprawy, dodać 100ml wody, dołożyć 2 czubate łyżki żelatyny
Odstawić na 6 godzin, włożyć do słoika
Od zagotowania gotować na wolnym ogniu 1,40min

ImageUploadedByTapatalk1449343403.160332.jpg
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Rasalo
Maszynista Fi 26
Posty: 3645
Rejestracja: 4 kwie 2013, o 18:46
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Rasalo » 5 gru 2015, o 20:26

Ej, wyślij mi jeden słoik :nos


:he
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Maciek » 5 gru 2015, o 20:28

Dobra, będziesz królikiem doświadczalnym, jak dostaniesz sraczki znaczy że była niedobra :P
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: barman_pl » 5 gru 2015, o 20:30

Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ;)... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ;)... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować ;)
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi :ok

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Artu » 5 gru 2015, o 20:33

Ogromna baza wiedzy: Konserwy, nie tylko dla "słoików" :ok
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10848
Rejestracja: 22 sie 2012, o 04:52
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: griszaa » 5 gru 2015, o 20:33

Popiera generalnie super sprawa tesciu zawsze to robi i zawsze szybko schodzi ;)
:szoki

" alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach "

LIEBHERR LR 634 viewtopic.php?f=6&t=458
SCANIA 8x8 WYWROTKA viewtopic.php?f=21&t=747
PRZYCZEPA MMT4 viewtopic.php?f=22&t=703
LIEBHERR L544 viewtopic.php?f=6&t=1206
CAT 365 CL. viewtopic.php?f=6&t=1943
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Maciek » 5 gru 2015, o 20:35

barman_pl pisze:Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ;)... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ;)... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować ;)
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi :ok

Pozdr.


Majeranku Marysia sama dosypała, dzięki za porady tylko skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C ;)
A przepis dostałem od znajomej
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Artu » 5 gru 2015, o 20:46

Maciek pisze:skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C ;)

Najlepiej wekować w takim urządzeniu, do którego się przymierzam od jakiegoś czasu :ok Bowiem "na gazie" ciężko jest utrzymać dokładną temperaturę przez dłuższy czas :facepalm
Grzane piwo/wino w ilościach hurtowych też powinno się "dać ogarnąć" w takim garnku :D
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: barman_pl » 5 gru 2015, o 20:47

Polecam:
http://allegro.pl/ikea-fantast-termomet ... 81831.html
Mam dwa i nie wyobrażam sobie robić czegoś bez nich ;)... Trzeba tylko uszczelnić w razie "W" czujnik termokurczką żeby się nie zalał ;)

20151205_204259_Richtone(HDR).jpg


Do tego polecam takie słoiki jak poniżej, bo z normalnych później ciężko się wyciąga ;) - kupiłem kiedyś 5 konserw po 6zł i mam 5 słoików ;)

Obrazek

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13672
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Kiełbacha ze słoika

Postautor: Sławek » 5 gru 2015, o 20:57

Kiełbasa ze słoika, to brzmi dziwnie, ale muszę sprobować, właśnie dzis dostałem trochę łopatki i mialem robić wiejską :)
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość