Strona 1 z 3

Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:23
autor: Maciek
Na początek wziąłem tylko polowe żeby zobaczyć czy będzie git

Właśnie wstawiłem do gara

2kg łopatki
4dag soli peklowej
1 płaska łyżka cukru
2 ząbki czosnku
Gorczyca, pieprz

Łopatkę zmielić, dodać przyprawy, dodać 100ml wody, dołożyć 2 czubate łyżki żelatyny
Odstawić na 6 godzin, włożyć do słoika
Od zagotowania gotować na wolnym ogniu 1,40min
ImageUploadedByTapatalk1449343403.160332.jpg

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:26
autor: Rasalo
Ej, wyślij mi jeden słoik :nos


:he

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:28
autor: Maciek
Dobra, będziesz królikiem doświadczalnym, jak dostaniesz sraczki znaczy że była niedobra :P

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:30
autor: barman_pl
Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ;)... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ;)... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować ;)
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi :ok

Pozdr.

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:33
autor: Artu
Ogromna baza wiedzy: Konserwy, nie tylko dla "słoików" :ok

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:33
autor: griszaa
Popiera generalnie super sprawa tesciu zawsze to robi i zawsze szybko schodzi ;)

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:35
autor: Maciek
barman_pl pisze:Majeranku trzeba było jeszcze dodać około 5g ;)... I przy łopatce nie trzeba żelatyny dodawać - jak mięso w miarę dobrej jakości to z łopatki galaretka sama się zrobi ;)... Temperatura w garnku nie powinna przekraczać 85st. - lepiej nie gotować ;)
Robię co jakiś czas to samo - rewelka zawsze wychodzi :ok

Pozdr.
Majeranku Marysia sama dosypała, dzięki za porady tylko skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C ;)
A przepis dostałem od znajomej

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:46
autor: Artu
Maciek pisze:skąd ja bez termometru będę wiedział że to 85*C ;)
Najlepiej wekować w takim urządzeniu, do którego się przymierzam od jakiegoś czasu :ok Bowiem "na gazie" ciężko jest utrzymać dokładną temperaturę przez dłuższy czas :facepalm
Grzane piwo/wino w ilościach hurtowych też powinno się "dać ogarnąć" w takim garnku :D

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:47
autor: barman_pl
Polecam:
http://allegro.pl/ikea-fantast-termomet ... 81831.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam dwa i nie wyobrażam sobie robić czegoś bez nich ;)... Trzeba tylko uszczelnić w razie "W" czujnik termokurczką żeby się nie zalał ;)
20151205_204259_Richtone(HDR).jpg
Do tego polecam takie słoiki jak poniżej, bo z normalnych później ciężko się wyciąga ;) - kupiłem kiedyś 5 konserw po 6zł i mam 5 słoików ;)

Obrazek

Pozdr.

Re: Kiełbacha ze słoika

: 05 gru 2015, 20:57
autor: Sławek
Kiełbasa ze słoika, to brzmi dziwnie, ale muszę sprobować, właśnie dzis dostałem trochę łopatki i mialem robić wiejską :)