Pieczyste

Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Pieczyste

Postautor: Artu » 19 gru 2015, o 18:25

Sprawy tak się mają :D

Mięsko przygotowane do "produkcji":

Obrazek

Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś :ok

Przyprawy:

Obrazek

Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:

Obrazek

Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado"

Obrazek

I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika :brawa

Obrazek

Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach... :facepalm
Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200°C :scratch
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Pieczyste

Postautor: Maciek » 19 gru 2015, o 18:46

Rękaw do pieczenia, przecież folia się stopi w piekarniku
No tenga pantalones
Obrazek
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Pieczyste

Postautor: Artu » 19 gru 2015, o 19:11

Się nie stopi, bo nie jest to "zwykła" folia, tylko celulozowa :facepalm
W rękawie jest za "dużo miejsca", i mięso traci sosik. Tutaj jest szczelnie zawinięte, i sosik nie wycieknie spox
Poza tym widziałem już taką folię "w akcji", i po obróbce cieplnej, zdejmuje się ją jak skorupkę z jajka :ok
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9525
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Pieczyste

Postautor: barman_pl » 19 gru 2015, o 22:26

No i fajnie :brawa
Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie :hehe

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
aniol310
Kierowca
Posty: 1129
Rejestracja: 6 kwie 2012, o 20:23
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Pieczyste

Postautor: aniol310 » 19 gru 2015, o 22:32

barman_pl pisze:No i fajnie :brawa
Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie :hehe

Pozdr.

byle nie tak

http://zdunskawola.naszemiasto.pl/artyk ... id,tm.html
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Pieczyste

Postautor: Artu » 20 gru 2015, o 11:26

barman_pl pisze:Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie :hehe

Moja wędzarnia jeszcze "w powijakach", ale mam nadzieje, że na Nowy Rok, będą juz własne wędzonki, bo tego badziewia ze sklepów już nie mogę jeść :facepalm
Pozdrawiam, Artur

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość