Sprawy tak się mają
Mięsko przygotowane do "produkcji":
Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś
Przyprawy:
Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:
Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado"
I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika
Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach...
Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200°C
Pieczyste
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
- Artu
- Kierowca
- Posty: 400
- Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43
Re: Pieczyste
Się nie stopi, bo nie jest to "zwykła" folia, tylko celulozowa
W rękawie jest za "dużo miejsca", i mięso traci sosik. Tutaj jest szczelnie zawinięte, i sosik nie wycieknie
Poza tym widziałem już taką folię "w akcji", i po obróbce cieplnej, zdejmuje się ją jak skorupkę z jajka
W rękawie jest za "dużo miejsca", i mięso traci sosik. Tutaj jest szczelnie zawinięte, i sosik nie wycieknie
Poza tym widziałem już taką folię "w akcji", i po obróbce cieplnej, zdejmuje się ją jak skorupkę z jajka
Re: Pieczyste
byle nie takbarman_pl pisze:No i fajnie
Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie
Pozdr.
http://zdunskawola.naszemiasto.pl/artyk ... id,tm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Artu
- Kierowca
- Posty: 400
- Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43
Re: Pieczyste
Moja wędzarnia jeszcze "w powijakach", ale mam nadzieje, że na Nowy Rok, będą juz własne wędzonki, bo tego badziewia ze sklepów już nie mogę jeśćbarman_pl pisze:Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie