Strona 1 z 1

Pieczyste

: 19 gru 2015, 18:25
autor: Artu
Sprawy tak się mają :D

Mięsko przygotowane do "produkcji":

Obrazek

Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś :ok

Przyprawy:

Obrazek

Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:

Obrazek

Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado"

Obrazek

I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika :brawa

Obrazek

Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach... :facepalm
Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200°C :scratch

Re: Pieczyste

: 19 gru 2015, 18:46
autor: Maciek
Rękaw do pieczenia, przecież folia się stopi w piekarniku

Re: Pieczyste

: 19 gru 2015, 19:11
autor: Artu
Się nie stopi, bo nie jest to "zwykła" folia, tylko celulozowa :facepalm
W rękawie jest za "dużo miejsca", i mięso traci sosik. Tutaj jest szczelnie zawinięte, i sosik nie wycieknie spox
Poza tym widziałem już taką folię "w akcji", i po obróbce cieplnej, zdejmuje się ją jak skorupkę z jajka :ok

Re: Pieczyste

: 19 gru 2015, 22:26
autor: barman_pl
No i fajnie :brawa
Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie :hehe

Pozdr.

Re: Pieczyste

: 19 gru 2015, 22:32
autor: aniol310
barman_pl pisze:No i fajnie :brawa
Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie :hehe

Pozdr.
byle nie tak

http://zdunskawola.naszemiasto.pl/artyk ... id,tm.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Pieczyste

: 20 gru 2015, 11:26
autor: Artu
barman_pl pisze:Ja mam jeszcze dzisiaj 14kg mięcha do wiązania bo jutro wędzenie :hehe
Moja wędzarnia jeszcze "w powijakach", ale mam nadzieje, że na Nowy Rok, będą juz własne wędzonki, bo tego badziewia ze sklepów już nie mogę jeść :facepalm