Pieczywo na drożdżach a'la Jacque Pepin
: 13 mar 2016, 18:52
W TV to mi wystarczy program Kuchnia+, w piątek oglądałem sobie odcinek Pepina i było o pieczywku.
Ciasto na chleb, bagietki czy inne buły
3/4 kg mąki
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
Drożdże - ja dałem 1 i 1/2 paczuszki suchych drożdży (takie na 500g mąki) bo innych nie miałem
Drożdże w wodzie letniej rozpuściłem, wymieszałem z mąką i solą wyrabiając ciasto.
Zakryłem miskę i w odstawiłem do wyrośnięcia niedaleko kaloryfera na 4h
Wieczorem wyjąłem ciasto i poskładałem parę razy, potem natarłem oliwą i szwem do dołu wsadziłem do natartej oliwą miski, przykryłem i całość wylądowała na noc w lodówce
Rano wyjąłem ostrożnie ciasto na blachę i na 30min do piekarnika 200*C, gdzie 3 razy psikałem wodą co pięć minut żeby była wilgotność.
Qfa jakie to pyszne z masełem
źródło: http://blogs.kqed.org/essentialpepin/20 ... -in-dough/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciasto na chleb, bagietki czy inne buły
3/4 kg mąki
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
Drożdże - ja dałem 1 i 1/2 paczuszki suchych drożdży (takie na 500g mąki) bo innych nie miałem
Drożdże w wodzie letniej rozpuściłem, wymieszałem z mąką i solą wyrabiając ciasto.
Zakryłem miskę i w odstawiłem do wyrośnięcia niedaleko kaloryfera na 4h
Wieczorem wyjąłem ciasto i poskładałem parę razy, potem natarłem oliwą i szwem do dołu wsadziłem do natartej oliwą miski, przykryłem i całość wylądowała na noc w lodówce
Rano wyjąłem ostrożnie ciasto na blachę i na 30min do piekarnika 200*C, gdzie 3 razy psikałem wodą co pięć minut żeby była wilgotność.
Qfa jakie to pyszne z masełem
źródło: http://blogs.kqed.org/essentialpepin/20 ... -in-dough/" onclick="window.open(this.href);return false;