Burgery

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Burgery

Postautor: Maciek » 30 paź 2016, o 13:52

Mięcho
- 80dag wołowiny z tłuszczykiem pomielonej (z biedry wołowe mielone po 400g)
- 2 łyzki musztardy francuskiej
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu teryaki
- łyżeczka miodu
- sos tabasko, piripiri czy co kto woli z ostrych

Czatnej/deep
- jedno duże mango - obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki
- papryczka chili
- cebula kroimy drobniej - ja wolę czerwoną
- garść świeżej kolędry i garść świeżej mięty
- łyżka ketchupu
- sok z limonki

Wszystko blendujemy ale nie ma papkę tylko cebulka ma chrupać

Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła
- 1płaska łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki

Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy, Czekamy chwilę aż zacznie masa pracować czyli będą bąbelki. Dolewamy jajko, rozpuszczone masło, sól, cukier i mieszamy.
Dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, ręcznie albo w mikserze tak żeby się nie kleiło ale było sprężyste
Jak już się zrobi nieklejąca kulka, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h wyciągamy, formujemy prostokąt o grubości ok 3cm i dzielimy na 4 części. Jak ktoś chce mniejsze były może na więcej. Lepimy kuleczki i kładziemy na blachę, do wyrośnięcia na kolejną 1h.
Potem smarujemy miksturą z jajka i mleka, posypujemy sezamem i do pieca

Ja wkładałem do zimnego ustawionego na 170*C, piekły się w sumie ok 25min, pod koniec trzeba obserwować co by nie zjarać

Burgery

Mięcho formujemy w krążek wielkości spodu były, grubość ok 2cm
Smażymy wg uznania, jak kto woli wysmażony, ja po 4min z każdej strony, po obróceniu kładę ser np. "czedar", smażę na ciężkiej patelni/brytfannie ale można na np. grillu elektrycznym
Przekrojone bułki można podgrzać na patelni kładąc stroną przekrojoną.

Na koniec, na spód buły daję deep/czatnej, potem burgera, a wieczko od buły smaruję ketchupem - dowolność nadzienia, jak i co kto lubi

Omnomnonmom :)
Załączniki
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender_1.jpg
FullSizeRender_2.jpg
FullSizeRender_3.jpg
FullSizeRender_4.jpg
FullSizeRender_5.jpg
FullSizeRender_6.jpg
FullSizeRender_7.jpg
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Posty: 5264
Rejestracja: 7 paź 2012, o 17:47
Podziękował: 175 razy
Otrzymał podziękowań: 97 razy

Re: Burgery

Postautor: Maciej » 30 paź 2016, o 13:56

Nie mam pytań............
Awatar użytkownika
smyku
Kierowca
Posty: 676
Rejestracja: 11 lut 2015, o 11:26
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Burgery

Postautor: smyku » 30 paź 2016, o 14:00

Aż się głodny zrobiłem;-)
Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10848
Rejestracja: 22 sie 2012, o 04:52
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Burgery

Postautor: griszaa » 30 paź 2016, o 15:01

Jestem po odbiedzie ale z checią bym opierdo.lił... :ok
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Burgery

Postautor: barman_pl » 30 paź 2016, o 15:06

Maciek pisze:
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 3 łyzki masła
- 1 i 1/4 łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 270g mąki


Panie - 2x mąka ? bo nie kumam, a chciałem wypróbować te bułeczki, bo jeszcze nigdy mi nie wyszły takie typowo hamburgerowe :oops:
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Burgery

Postautor: Maciek » 30 paź 2016, o 16:09

barman_pl pisze:
Maciek pisze:
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 3 łyzki masła
- 1 i 1/4 łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki


Panie - 2x mąka ? bo nie kumam, a chciałem wypróbować te bułeczki, bo jeszcze nigdy mi nie wyszły takie typowo hamburgerowe :oops:


Jup, najpierw wodę, drożdże i te inne duperele rozrabiasz z pół szklanki mąki, potem dosypałem jeszcze te 270g
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13672
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Burgery

Postautor: Sławek » 31 paź 2016, o 15:00

Ciśnij sie w zaspę .... jak takich rzeczy nie jem od 4 lat i nie zjem już do końca żywota :krzyk a chciałbym :)
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Burgery

Postautor: barman_pl » 12 lis 2016, o 03:42

Dzięki ;)... Wreszcie mi buły wyszły takie jak należy do hamburgerów ;)
Nie myślałem, że aż tak wyrosną i ułożyłem za blisko siebie... ale i tak wyszły zajebiste :ok

rps20161112_034254.jpg


rps20161112_034313.jpg


ps. Nie lubię sezamu więc go nie ma :brawa
ps2. Pablo, przepis zajebisty, a jak Ci nie pasują zajebiste hamburgery własnej produkcji to przerzuć się na kleik ryżowy :szydera
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Burgery

Postautor: Maciek » 12 lis 2016, o 08:31

No :ok
Wczoraj też mieliśmy, młoda buły robiła a potem wcinała aż się uszy trzęsły,
Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Posty: 8798
Rejestracja: 1 sie 2013, o 22:06
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy

Re: Burgery

Postautor: Pawloosw » 12 lis 2016, o 08:55

Ale mi teraz apetytu narobili... :krzyk

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość