Burgery
: 30 paź 2016, 13:52
Mięcho
- 80dag wołowiny z tłuszczykiem pomielonej (z biedry wołowe mielone po 400g)
- 2 łyzki musztardy francuskiej
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu teryaki
- łyżeczka miodu
- sos tabasko, piripiri czy co kto woli z ostrych
Czatnej/deep
- jedno duże mango - obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki
- papryczka chili
- cebula kroimy drobniej - ja wolę czerwoną
- garść świeżej kolędry i garść świeżej mięty
- łyżka ketchupu
- sok z limonki
Wszystko blendujemy ale nie ma papkę tylko cebulka ma chrupać
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła
- 1płaska łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy, Czekamy chwilę aż zacznie masa pracować czyli będą bąbelki. Dolewamy jajko, rozpuszczone masło, sól, cukier i mieszamy.
Dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, ręcznie albo w mikserze tak żeby się nie kleiło ale było sprężyste
Jak już się zrobi nieklejąca kulka, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h wyciągamy, formujemy prostokąt o grubości ok 3cm i dzielimy na 4 części. Jak ktoś chce mniejsze były może na więcej. Lepimy kuleczki i kładziemy na blachę, do wyrośnięcia na kolejną 1h.
Potem smarujemy miksturą z jajka i mleka, posypujemy sezamem i do pieca
Ja wkładałem do zimnego ustawionego na 170*C, piekły się w sumie ok 25min, pod koniec trzeba obserwować co by nie zjarać
Burgery
Mięcho formujemy w krążek wielkości spodu były, grubość ok 2cm
Smażymy wg uznania, jak kto woli wysmażony, ja po 4min z każdej strony, po obróceniu kładę ser np. "czedar", smażę na ciężkiej patelni/brytfannie ale można na np. grillu elektrycznym
Przekrojone bułki można podgrzać na patelni kładąc stroną przekrojoną.
Na koniec, na spód buły daję deep/czatnej, potem burgera, a wieczko od buły smaruję ketchupem - dowolność nadzienia, jak i co kto lubi
Omnomnonmom
- 80dag wołowiny z tłuszczykiem pomielonej (z biedry wołowe mielone po 400g)
- 2 łyzki musztardy francuskiej
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu teryaki
- łyżeczka miodu
- sos tabasko, piripiri czy co kto woli z ostrych
Czatnej/deep
- jedno duże mango - obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki
- papryczka chili
- cebula kroimy drobniej - ja wolę czerwoną
- garść świeżej kolędry i garść świeżej mięty
- łyżka ketchupu
- sok z limonki
Wszystko blendujemy ale nie ma papkę tylko cebulka ma chrupać
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła
- 1płaska łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy, Czekamy chwilę aż zacznie masa pracować czyli będą bąbelki. Dolewamy jajko, rozpuszczone masło, sól, cukier i mieszamy.
Dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, ręcznie albo w mikserze tak żeby się nie kleiło ale było sprężyste
Jak już się zrobi nieklejąca kulka, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h wyciągamy, formujemy prostokąt o grubości ok 3cm i dzielimy na 4 części. Jak ktoś chce mniejsze były może na więcej. Lepimy kuleczki i kładziemy na blachę, do wyrośnięcia na kolejną 1h.
Potem smarujemy miksturą z jajka i mleka, posypujemy sezamem i do pieca
Ja wkładałem do zimnego ustawionego na 170*C, piekły się w sumie ok 25min, pod koniec trzeba obserwować co by nie zjarać
Burgery
Mięcho formujemy w krążek wielkości spodu były, grubość ok 2cm
Smażymy wg uznania, jak kto woli wysmażony, ja po 4min z każdej strony, po obróceniu kładę ser np. "czedar", smażę na ciężkiej patelni/brytfannie ale można na np. grillu elektrycznym
Przekrojone bułki można podgrzać na patelni kładąc stroną przekrojoną.
Na koniec, na spód buły daję deep/czatnej, potem burgera, a wieczko od buły smaruję ketchupem - dowolność nadzienia, jak i co kto lubi
Omnomnonmom