Strona 1 z 5

Burgery

: 30 paź 2016, 13:52
autor: Maciek
Mięcho
- 80dag wołowiny z tłuszczykiem pomielonej (z biedry wołowe mielone po 400g)
- 2 łyzki musztardy francuskiej
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu teryaki
- łyżeczka miodu
- sos tabasko, piripiri czy co kto woli z ostrych

Czatnej/deep
- jedno duże mango - obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki
- papryczka chili
- cebula kroimy drobniej - ja wolę czerwoną
- garść świeżej kolędry i garść świeżej mięty
- łyżka ketchupu
- sok z limonki

Wszystko blendujemy ale nie ma papkę tylko cebulka ma chrupać

Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła
- 1płaska łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki

Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy, Czekamy chwilę aż zacznie masa pracować czyli będą bąbelki. Dolewamy jajko, rozpuszczone masło, sól, cukier i mieszamy.
Dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, ręcznie albo w mikserze tak żeby się nie kleiło ale było sprężyste
Jak już się zrobi nieklejąca kulka, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h wyciągamy, formujemy prostokąt o grubości ok 3cm i dzielimy na 4 części. Jak ktoś chce mniejsze były może na więcej. Lepimy kuleczki i kładziemy na blachę, do wyrośnięcia na kolejną 1h.
Potem smarujemy miksturą z jajka i mleka, posypujemy sezamem i do pieca

Ja wkładałem do zimnego ustawionego na 170*C, piekły się w sumie ok 25min, pod koniec trzeba obserwować co by nie zjarać

Burgery

Mięcho formujemy w krążek wielkości spodu były, grubość ok 2cm
Smażymy wg uznania, jak kto woli wysmażony, ja po 4min z każdej strony, po obróceniu kładę ser np. "czedar", smażę na ciężkiej patelni/brytfannie ale można na np. grillu elektrycznym
Przekrojone bułki można podgrzać na patelni kładąc stroną przekrojoną.

Na koniec, na spód buły daję deep/czatnej, potem burgera, a wieczko od buły smaruję ketchupem - dowolność nadzienia, jak i co kto lubi

Omnomnonmom :)

Re: Burgery

: 30 paź 2016, 13:56
autor: Maciej
Nie mam pytań............

Re: Burgery

: 30 paź 2016, 14:00
autor: smyku
Aż się głodny zrobiłem;-)

Re: Burgery

: 30 paź 2016, 15:01
autor: griszaa
Jestem po odbiedzie ale z checią bym opierdo.lił... :ok

Re: Burgery

: 30 paź 2016, 15:06
autor: barman_pl
Maciek pisze:
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 3 łyzki masła
- 1 i 1/4 łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 270g mąki
Panie - 2x mąka ? bo nie kumam, a chciałem wypróbować te bułeczki, bo jeszcze nigdy mi nie wyszły takie typowo hamburgerowe :oops:

Re: Burgery

: 30 paź 2016, 16:09
autor: Maciek
barman_pl pisze:
Maciek pisze:
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 3 łyzki masła
- 1 i 1/4 łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki
Panie - 2x mąka ? bo nie kumam, a chciałem wypróbować te bułeczki, bo jeszcze nigdy mi nie wyszły takie typowo hamburgerowe :oops:
Jup, najpierw wodę, drożdże i te inne duperele rozrabiasz z pół szklanki mąki, potem dosypałem jeszcze te 270g

Re: Burgery

: 31 paź 2016, 15:00
autor: Sławek
Ciśnij sie w zaspę .... jak takich rzeczy nie jem od 4 lat i nie zjem już do końca żywota :krzyk a chciałbym :)

Re: Burgery

: 12 lis 2016, 03:42
autor: barman_pl
Dzięki ;)... Wreszcie mi buły wyszły takie jak należy do hamburgerów ;)
Nie myślałem, że aż tak wyrosną i ułożyłem za blisko siebie... ale i tak wyszły zajebiste :ok
rps20161112_034254.jpg
rps20161112_034313.jpg
ps. Nie lubię sezamu więc go nie ma :brawa
ps2. Pablo, przepis zajebisty, a jak Ci nie pasują zajebiste hamburgery własnej produkcji to przerzuć się na kleik ryżowy :szydera

Re: Burgery

: 12 lis 2016, 08:31
autor: Maciek
No :ok
Wczoraj też mieliśmy, młoda buły robiła a potem wcinała aż się uszy trzęsły,

Re: Burgery

: 12 lis 2016, 08:55
autor: Pawloosw
Ale mi teraz apetytu narobili... :krzyk