Barszcz czerwony

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Barszcz czerwony

Postautor: Maciek » 18 gru 2016, o 19:30

2 kg buraków
1/2 kg jabłek
200 g marchwi
4 duże ząbki czosnku
10 g majeranku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek
50 ml octu balsamicznego
4 l wody

Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.

Pycha
Załączniki
Plik 18.12.2016, 17 21 44.jpg
Przed przecedzaniem
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9515
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: barman_pl » 18 gru 2016, o 19:54

:szoki
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: Maciek » 18 gru 2016, o 20:02

Zlałem do słoja, dekiel zaciągnął i wek postoi do soboty
Awatar użytkownika
mauy-miu
Śpioch
Posty: 5698
Rejestracja: 1 maja 2012, o 22:10
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowań: 105 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: mauy-miu » 18 gru 2016, o 20:25

Z doświadczenia wiem, ze barszczu nie powinno się gotować bo traci kolor ;)
besos
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: Maciek » 18 gru 2016, o 20:42

mauy-miu pisze:Z doświadczenia wiem, ze barszczu nie powinno się gotować bo traci kolor ;)
besos


Nie gotować tylko zagotować, jak się pojawią bąbelki to ściągasz z ognia.
Załączniki
Plik 18.12.2016, 20 38 02.jpg
Awatar użytkownika
Pablo
R.I.P 1971-2018 [*]
Posty: 9679
Rejestracja: 8 sty 2012, o 20:20
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: Pablo » 18 gru 2016, o 20:49

Odrobina soku z cytryny zapobiegnie utracie koloru.
Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, o 15:43
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: Artu » 18 gru 2016, o 20:59

Dla hardcorowców łyżeczka octu :) I należy pamiętać, aby zawsze zostawić kawałek buraka (nie wywalać/wyżerać wszystkich), bo barszcz "zrudzieje" :ok
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13672
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Barszcz czerwony

Postautor: Sławek » 18 gru 2016, o 21:02

No prosze, zwykły barszcz a ile problemów :D

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość