Barszcz czerwony
: 18 gru 2016, 19:30
2 kg buraków
1/2 kg jabłek
200 g marchwi
4 duże ząbki czosnku
10 g majeranku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek
50 ml octu balsamicznego
4 l wody
Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.
Pycha
1/2 kg jabłek
200 g marchwi
4 duże ząbki czosnku
10 g majeranku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek
50 ml octu balsamicznego
4 l wody
Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.
Pycha