Strona 1 z 1

Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 19:30
autor: Maciek
2 kg buraków
1/2 kg jabłek
200 g marchwi
4 duże ząbki czosnku
10 g majeranku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek
50 ml octu balsamicznego
4 l wody

Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.

Pycha

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 19:54
autor: barman_pl
:szoki

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 20:02
autor: Maciek
Zlałem do słoja, dekiel zaciągnął i wek postoi do soboty

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 20:25
autor: mauy-miu
Z doświadczenia wiem, ze barszczu nie powinno się gotować bo traci kolor ;)
besos

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 20:42
autor: Maciek
mauy-miu pisze:Z doświadczenia wiem, ze barszczu nie powinno się gotować bo traci kolor ;)
besos
Nie gotować tylko zagotować, jak się pojawią bąbelki to ściągasz z ognia.

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 20:49
autor: Pablo
Odrobina soku z cytryny zapobiegnie utracie koloru.

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 20:59
autor: Artu
Dla hardcorowców łyżeczka octu :) I należy pamiętać, aby zawsze zostawić kawałek buraka (nie wywalać/wyżerać wszystkich), bo barszcz "zrudzieje" :ok

Re: Barszcz czerwony

: 18 gru 2016, 21:02
autor: Sławek
No prosze, zwykły barszcz a ile problemów :D