Barszcz czerwony

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3940
Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21

Barszcz czerwony

Post autor: Maciek »

2 kg buraków
1/2 kg jabłek
200 g marchwi
4 duże ząbki czosnku
10 g majeranku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
100 g suszonych, lekko podwędzonych śliwek
50 ml octu balsamicznego
4 l wody

Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dolewamy ocet balsamiczny. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotowujemy.

Pycha
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9778
Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Re: Barszcz czerwony

Post autor: barman_pl »

:szoki

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3940
Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21

Re: Barszcz czerwony

Post autor: Maciek »

Zlałem do słoja, dekiel zaciągnął i wek postoi do soboty

Awatar użytkownika
mauy-miu
Śpioch
Posty: 5873
Rejestracja: 01 maja 2012, 22:10
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: Barszcz czerwony

Post autor: mauy-miu »

Z doświadczenia wiem, ze barszczu nie powinno się gotować bo traci kolor ;)
besos

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3940
Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21

Re: Barszcz czerwony

Post autor: Maciek »

mauy-miu pisze:Z doświadczenia wiem, ze barszczu nie powinno się gotować bo traci kolor ;)
besos
Nie gotować tylko zagotować, jak się pojawią bąbelki to ściągasz z ognia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pablo
R.I.P 1971-2018 [*]
Posty: 9679
Rejestracja: 08 sty 2012, 20:20

Re: Barszcz czerwony

Post autor: Pablo »

Odrobina soku z cytryny zapobiegnie utracie koloru.

Awatar użytkownika
Artu
Kierowca
Posty: 400
Rejestracja: 31 mar 2015, 15:43

Re: Barszcz czerwony

Post autor: Artu »

Dla hardcorowców łyżeczka octu :) I należy pamiętać, aby zawsze zostawić kawałek buraka (nie wywalać/wyżerać wszystkich), bo barszcz "zrudzieje" :ok

Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 14530
Rejestracja: 21 gru 2011, 22:12
Has thanked: 15 times
Been thanked: 21 times

Re: Barszcz czerwony

Post autor: Sławek »

No prosze, zwykły barszcz a ile problemów :D

ODPOWIEDZ