Falafele

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Falafele

Postautor: Maciek » 13 gru 2017, o 19:22

Falafele, takie klopsiki z ciecierzycy wg Marty Dymek
Nieco zmodyfikowany.

Falafel idealny
Czas przygotowania: noc namaczania + 30 minut

Składniki na około 30 kotlecików:

300/400g (zależy od opakowania) suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki albo takiej suchej
2 łyżeczki drobno posiekanej kolendry albo 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren kolendry w moździerzu (takie ja daję)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 ostra papryczka bardzo drobno pokrojona
olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron
Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem.

Ja podgrzewam tortille na patelni, potem smaruję sosikiem z 1 jogurtu naturalnego, łyżeczki czubatej majonezu, łyżeczki keczupu, wyciśniętego ząbku czonsku, kilkunastu kropli piri-piri i trochę soli i pieprzu, potem dodaję surówkę kolesław (te małe opakowanie - gotowiec z biedry czy lidla albo tesco), wkładam klopsiki i zawijam. Petarda.

Smacznego.
Załączniki
Plik 13.12.2017, 18 59 48.jpg
Plik 13.12.2017, 18 59 48.jpg (106.38 KiB) Przejrzano 391 razy
Plik 13.12.2017, 18 59 48.jpg
Plik 13.12.2017, 18 59 48.jpg (106.38 KiB) Przejrzano 391 razy
Plik 13.12.2017, 19 00 28.jpg
Plik 13.12.2017, 19 00 28.jpg (128.3 KiB) Przejrzano 391 razy
Plik 13.12.2017, 19 00 28.jpg
Plik 13.12.2017, 19 00 28.jpg (128.3 KiB) Przejrzano 391 razy
Awatar użytkownika
mauy-miu
Śpioch
Posty: 5698
Rejestracja: 1 maja 2012, o 22:10
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowań: 105 razy

Re: Falaele

Postautor: mauy-miu » 13 gru 2017, o 21:51

soooooo vege

p.s. olej z winogron "...Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania, kiedy temperatura jest bliska 100 st. C. "
chcesz nas zabić? :he
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3753
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Falaele

Postautor: Maciek » 13 gru 2017, o 22:04

mauy-miu pisze:soooooo vege

p.s. olej z winogron "...Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania, kiedy temperatura jest bliska 100 st. C. "
chcesz nas zabić? :he


To nie ja to Dymkowa, na rzepakowym tłoczonym na zimno smażyłem, a dzisiaj na ryżowym :facepalm

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość