Falafele

Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Falafele

Postautor: Maciek » 13 gru 2017, o 19:22

Falafele, takie klopsiki z ciecierzycy wg Marty Dymek
Nieco zmodyfikowany.

Falafel idealny
Czas przygotowania: noc namaczania + 30 minut

Składniki na około 30 kotlecików:

300/400g (zależy od opakowania) suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki albo takiej suchej
2 łyżeczki drobno posiekanej kolendry albo 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren kolendry w moździerzu (takie ja daję)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 ostra papryczka bardzo drobno pokrojona
olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron
Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem.

Ja podgrzewam tortille na patelni, potem smaruję sosikiem z 1 jogurtu naturalnego, łyżeczki czubatej majonezu, łyżeczki keczupu, wyciśniętego ząbku czonsku, kilkunastu kropli piri-piri i trochę soli i pieprzu, potem dodaję surówkę kolesław (te małe opakowanie - gotowiec z biedry czy lidla albo tesco), wkładam klopsiki i zawijam. Petarda.

Smacznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mauy-miu
Śpioch
Posty: 5703
Rejestracja: 1 maja 2012, o 22:10
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowań: 105 razy

Re: Falaele

Postautor: mauy-miu » 13 gru 2017, o 21:51

soooooo vege

p.s. olej z winogron "...Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania, kiedy temperatura jest bliska 100 st. C. "
chcesz nas zabić? :he
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3769
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Falaele

Postautor: Maciek » 13 gru 2017, o 22:04

mauy-miu pisze:soooooo vege

p.s. olej z winogron "...Nadaje się do przyrządzania potraw i na zimno, i na ciepło. Ale uwaga! Lepiej na nim nie smażyć, ze względu na dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Można natomiast dodać go do duszenia czy gotowania, kiedy temperatura jest bliska 100 st. C. "
chcesz nas zabić? :he


To nie ja to Dymkowa, na rzepakowym tłoczonym na zimno smażyłem, a dzisiaj na ryżowym :facepalm

Wróć do „Kącik kulinarny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość