AVR Lab++

Dział Do it yourself - Zrób to sam - prezentacja urządzeń wszelkiego rodzaju wykonanych we własnym zakresie
Awatar użytkownika
Hauler
Kierowca
Posty: 1426
Rejestracja: 26 kwie 2015, o 11:38
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Hauler » 8 mar 2018, o 12:13

Rasalo pisze:Bambersw, możesz sobie teraz wgrać oprogramowanie do świec żarowych w pełgniocie :he

:hehe
Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Posty: 8201
Rejestracja: 1 sie 2013, o 22:06
Podziękował: 91 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Pawloosw » 8 mar 2018, o 12:26

Rasłabo, zmień filament bo coś ci sie ostatnio mocno w głowicy pierdzieli. :he
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13329
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 416 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Sławek » 10 mar 2018, o 08:32

Wersja 2.4

1. Poprawna obsługa programatora AVRISPMKII
2. Inne drobne optymalizacje i poprawki

zrzut.png
zrzut.png (42.91 KiB) Przejrzano 348 razy
zrzut.png
zrzut.png (42.91 KiB) Przejrzano 348 razy


Do pobrania poprzez aktualizację lub poniżej :)

AVRLab.rar
(3.74 MiB) Pobrany 64 razy
AVRLab.rar
(3.74 MiB) Pobrany 64 razy


Pozdr
Sławek
Awatar użytkownika
kaczakat
Kierowca
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2018, o 12:51

Re: AVR Lab++

Postautor: kaczakat » 11 mar 2018, o 13:21

Program super. Specjalnie się tu zarejestrowałem, bo będę go na pewno używał. Na razie znalazłem jeszcze błędy, zgłaszam bo może ktoś też to zauważył i można dopracować.
Win7 x64, laptop z i7 4/8, 16GB, wolne 4GB, zainstalowane USBASP i wiele śmieci związanych z programowym hobby , system ma 4lata i portów com ponad 100. Port USB3.0 laptop.
1. wybieram programator arduino, nie wskazuję portu (Arduino mam na COM39), wskazuję plik hex do wgrania i program się wywala.
2. Otwieram terminal, com39, wybieram 115200, po odczytaniu 100-150 linii z arduino program się wysypuje. Po świeżym otwarciu na programatorze nie zmienianym (USBASP) odczytałem ponad 1000 linii na terminalu, kliknąłem w zakładkę DaneAVR i zwis. Sam z siebie wywalił się około 1500 linii po kolejnej próbie.
Na COM20 z huba USB 2.0 podłączonego do portu USB2.0 w lapku dojechałem prawie do 5000 linii, mogłem przełączać zakładki, potem też się wywalił.
Macie tak?
Arduino nano z chipem CH340, działa OK na terminalu Arduino/Putty
Owocnej pracy.
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13329
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 416 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Sławek » 11 mar 2018, o 19:06

Nie chciało mi sie czekac dalej ;)

zrzut.png
zrzut.png (31.42 KiB) Przejrzano 311 razy
zrzut.png
zrzut.png (31.42 KiB) Przejrzano 311 razy


Pozdr
Awatar użytkownika
kaczakat
Kierowca
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2018, o 12:51

Re: AVR Lab++

Postautor: kaczakat » 13 mar 2018, o 00:13

Inne warunki testowe. Mam szkic, gdzie obserwowałem zachowanie floatów i że double na arduino AVR to fake, dużo wyrzuca na uart z prędkością 115200. Sprawdziłem na drugim laptopie HP z win10, koniec po 600linii. Mam taki mini terminal do konfiguracji HC05 napisany w C# na podstawie filmików z youtuba, czyli standardowy moduł, ale nie wywala się. Arduino chyba kasuje linie, putty też. Może coś tam się przepełnia? Na drugim laptopie jest w miarę świeży system, odzyskany windows 8 i zaktualizowany do 10 + kilka gierek córki. I też wywala się gdy nie jest wskazany port com, wybór flash (tu anuluj bo nie mam nic na tamtym kompie) i nieobsługiwany wyjątek.
Prosiłeś o wskazywanie dziwnych zachowań, także staram się tylko pomóc. Program jest zarąbisty, dopieszczaj go dalej.
Załączniki
floattostring.zip
szkic z arduino, operacje na float i double
(505 Bajtów) Pobrany 15 razy
floattostring.zip
szkic z arduino, operacje na float i double
(505 Bajtów) Pobrany 15 razy
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9137
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 67 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: barman_pl » 13 mar 2018, o 01:23

kaczakat pisze:...wiele śmieci związanych z programowym hobby (...) system ma 4lata i portów com ponad 100...

Tu masz odpowiedź na swoje wszystkie problemy... To windows... nie spodziewaj się po nim cudów :he
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13329
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 416 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Sławek » 13 mar 2018, o 02:44

Przyglądnę się temu :ok
Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Posty: 7935
Rejestracja: 9 sie 2012, o 20:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Drabek » 20 mar 2018, o 19:07

Wszystko gra. Działa jak należy. Oprócz tego że miałem problem ze sterownikiem do programatora :decha
Sławek kawał dobrej roboty :brawo
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13329
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 416 razy

Re: AVR Lab++

Postautor: Sławek » 20 mar 2018, o 19:16

No to się cieszę :ok

Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość