Zgrzewarka ArduWelder

Dział Do it yourself - Zrób to sam - prezentacja urządzeń wszelkiego rodzaju wykonanych we własnym zakresie
Awatar użytkownika
compu
Kierowca
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:30
Podziękował: 1 raz

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: compu » 12 mar 2019, o 15:35

Witam Wszystkich
Na wstępie chciałem pogratulować autorowi za super projekt, ale również podziękować. Moja zgrzewarka dotychczasowa była prosta tzn regulator RC i przekaźnik SSR trafo z mikrofalówki. Tak mi się spodobał ten projekt, że wykonałem go zgodnie z instrukcją autora PANIE SŁAWKU DZIĘKUJĘ I GRATULUJĘ ruszyło od pierwszego strzału.
Pozdrawiam wszystkich kolegów.
Awatar użytkownika
maciusiek610
Kierowca
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2017, o 13:34
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: maciusiek610 » 13 maja 2019, o 22:36

Witam.
ArduSolder już działa więc już czas na kolejny projekt. Sterownik już złożony na stole i działa od strzała. Mam tylko pytanie odnośnie podłączenia zasilania po stronie trafa. Mogę to zrobić tak ?? Przewód fazowy L przez zabezpieczenie do trafa, a przewód zero N do przekaźnika Ssr i do trafa. Czy używacie przewodu ochronnego ?? Czy czujnik tempogę wcisnąć pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a wtórnym - mam taki w metalowej obudowie (wodoodporny). Trafo już mam nawinięte - dwa zwoje 50mm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13746
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 446 razy

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: Sławek » 14 maja 2019, o 06:06

Mozesz. Przewód ochronny podłącza sie do obudowy (metalowej). Co do czujnika temperatury, uważaj aby jego metalowa obudową nie zrobic zwarcia.

Pozdr
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.
Awatar użytkownika
maciusiek610
Kierowca
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2017, o 13:34
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: maciusiek610 » 17 maja 2019, o 20:47

Witam.
Zgrzewarka w "produkcji" :-).
Mam takie pytanko. Jak macie ustawione wentylatory ?? Dmuchają do środka czy wyciągają ciepłe powietrze ze środka ??
IMG_20190517_204356_930.JPG

IMG_20190517_204256_373.JPG

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
maciusiek610
Kierowca
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2017, o 13:34
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: maciusiek610 » 22 maja 2019, o 17:29

Witam.
Zgrzewarka ukończona. Mam jednak pewne objekcje co do jej działania i szukam sposobu aby to poprawić. Mam pytanie czy grubość kabla ze zgrzewarki do elektrod ma bardzo wpływ na jakość zgrzewu. Na trafo mam 50mm2 a kalble do elektrod mam 25mm2. Przygrzaną blaszkę mogę oderwać ręką. Chyba że mam badziewną taśmę niklowaną. Jak bardzo zaostrzone muszą być elektrody ??
IMG_20190521_173302.jpg

IMG_20190522_164945.jpg

IMG_20190522_165020.jpg

IMG_20190522_165027.jpg


Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
JR65
Kierowca
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2016, o 11:43

Re: Zgrzewarka ArduWelder

Postautor: JR65 » 19 wrz 2019, o 00:02

Witam wszystkich serdecznie :england

Zrobiłem też sobie zgrzewarkę szacun dla Sławka

Zmieniłem transformator na trochę większy i nawinąłem 3 zwoje, kablem 50 kwadrat uzyskałem 3V na wtórnym
Teraz zgrzewy są idealne na taśmie niklowej 8mm x 0,15

Używam oprogramowania wersja 3.1 i wykryłem BŁĄD !!!

Musiałem zmniejszyć czasy używam preimpuls 10ms, impuls 20ms i to nawet jest za dużo
po zmianie czasów i zapisaniu do epromu nie zgrzewa pokazuje się komunikat ZGRZEWANIE, ale nie działa nie włącza się transformator
dopiero jak nacisnę przycisk do wejścia w menu wtedy działa bez komunikatu ZGRZEWANIE

TEN BŁĄD WYSTĘPUJE PONIŻEJ IMPULS <30ms powyżej wszystko jest OK
Prośba do pana Sławka czy można by wprowadzić rozdzielczość co 5ms a nie co 10s nie musi być w całym zakresie, ale np. do 50ms później może być co 10ms no i jeżeli to możliwe, prośba o usunięcie błędu przynajmniej u mnie występuje ten błąd.

Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość