AVR Lab++

Dział Do it yourself - Zrób to sam - prezentacja urządzeń wszelkiego rodzaju wykonanych we własnym zakresie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
erjot
Kierowca
Posty: 12
Rejestracja: 12 lut 2018, 20:12

Re: AVR Lab++

Post autor: erjot »

Witam
Dziękuję kolegom za porady.Mam jeszcze jedno pytanie .
Czy powodem zablokowania atmegi może być to,że nie wyszedłem z okna wiersza poleceń poprzez polecenie "exit" tylko zamknąłem okno"x"?
Próbowałem uaktualnić firmware w moim programatorze wg poradnika z YT poprzez polecenia:
avrdude -C ../etc/avrdude.conf -c avrisp -P COM6 -b 19200 -p m8 -v
avrdude -C ../etc/avrdude.conf -c avrisp -P COM6 -b 19200 -p m8 -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex
ale bez rezultatu.
Wczoraj kupiłem dwie nowe atmegi ,dzisiaj kupię nowy programator i spróbuję jeszcze raz ją zaprogramować.
Czy najpierw powinienem zmienić fuse bity a potem wgrać hex z programem ,czy niema to znaczenia?
pozdr erjot

Awatar użytkownika
erjot
Kierowca
Posty: 12
Rejestracja: 12 lut 2018, 20:12

Re: AVR Lab++

Post autor: erjot »

Witam
Dziękuję koledze Sławek za pokierowanie w dobrym kierunku.
Usbasp po aktualizacji softu działa bezbłędnie.
Po zmontowaniu Atmega Fusebite Doctor wyleczyłem obie atmegi.
Dziękuję również za tak intuicyjny program do programowania , przy pomocy którego
nawet zupełny laik sobie poradzi.

Awatar użytkownika
spairo
Kierowca
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2023, 17:51

Re: AVR Lab++

Post autor: spairo »

- ktoś może się orientuje jaki programator trzeba wybrać dla Arduino Nano na CH340.
- poniżej VID i PID tego sterownika.(VID 0x1A86 PID 0x7523 rev 0264)
- problem jest taki że po wybraniu programatora Arduino poprawnie odczytuje flasha.
- przy próbie zapisu w oknie DOS-a pojawia się komunikat błędu STK500.
VID-PID.jpg
avrdude.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
aniol310
Kierowca
Posty: 1429
Rejestracja: 06 kwie 2012, 20:23
Been thanked: 2 times

Re: AVR Lab++

Post autor: aniol310 »

Jaki system ??
I do jakiej wersji USB podpinasz ?

Awatar użytkownika
spairo
Kierowca
Posty: 2
Rejestracja: 20 mar 2023, 17:51

Re: AVR Lab++

Post autor: spairo »

- no tak zapomniałem, Win 10.
- podłączyłem inny programator Pololu ver 2.0 emuluje STK 500 v2.
- wszystko działa jak należy.
- sprawdzałem także na oprogramowaniu AVRDUDESS v 2.14 też działa.

Awatar użytkownika
Irmscher30
Kierowca
Posty: 44
Rejestracja: 22 sie 2022, 11:02

Re: AVR Lab++

Post autor: Irmscher30 »

Nie wiem czy dobrze rozumuję Twój problem ale kiedyś miałem coś podobnego i trzeba było zmienić "processor" na ATMega 328P (old bootloader) lub na odwrót na ATMega 328P (w zależności co jest wybrane aktualnie).

ODPOWIEDZ