GHA 217 - zasilacz warsztatowy 0-25V 0-5A #2
- Darek05
- Kierowca
Re: GHA 217 - zasilacz warsztatowy 0-25V 0-5A #2
Witam
Za zgodą Autora posiadam do odsprzedaży 4 szt. płytek które mi pozostały z mojego zamówienia, koszt 1 szt. to 12 zł + koszty wysyłki lub bez jeżeli zainteresowany opłaci sobie ją sam np. wysyłka paczkomatem.
Preferowana z mojej strony wysyłka paczkomatem INPOST.
Za zgodą Autora posiadam do odsprzedaży 4 szt. płytek które mi pozostały z mojego zamówienia, koszt 1 szt. to 12 zł + koszty wysyłki lub bez jeżeli zainteresowany opłaci sobie ją sam np. wysyłka paczkomatem.
Preferowana z mojej strony wysyłka paczkomatem INPOST.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Darek05
- Kierowca
Wiem że wątek już dawno nie komentowany, ale pochwalę się moją wersją tego zasilacza, wielkie gratulacje dla Autora projektu - konstrukcji jest bardzo przemyślana, nie miałem wielkich problemów z uruchomieniem, moja obudowa z odzysku, kupiona na eBay-u marki SHROFF, dodatkowo wsadziłem do obudowy drugi zasilacz impulsowy 5/12/24V, panele wycinane na CNC
- Sławek
- Site Admin
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 23 times
Brawo, super wykonanie
zdecydowanie lepsze niż moje 

- arturo37
- Kierowca
Jestem sceptycznie nastawiony do tych wykorzystanych w projekcie wyświetlaczy(przy ich znacznych cenach).
Wymiana Nextion_NX4827T043_011 na Nextion_NX4827P043_011(ten właśnie nowszy, zalecany ma znacznie więcej Ramu...) przy próbie zaimportowania tego projektu dla wersji T skończy się błędami binowania "zahasłowanej" klawiatury itd.
Producent, a zwłaszcza programiści Nextion mogą być z siebie dumni
Czyli co ? Bez dostępu do kodu źródłowego muszę teraz kupić tą starą wersje wyświetlacza ?
Może autor opracowania pomoże?
Wymiana Nextion_NX4827T043_011 na Nextion_NX4827P043_011(ten właśnie nowszy, zalecany ma znacznie więcej Ramu...) przy próbie zaimportowania tego projektu dla wersji T skończy się błędami binowania "zahasłowanej" klawiatury itd.

Producent, a zwłaszcza programiści Nextion mogą być z siebie dumni

Czyli co ? Bez dostępu do kodu źródłowego muszę teraz kupić tą starą wersje wyświetlacza ?

Może autor opracowania pomoże?
- arturo37
- Kierowca
sorki za literówkę miało być bindowania, ..tak czy inaczej trzeba wstawić klawiaturę na nowo i dokonać niezbędnych powiązań, Najgorsze, że przy tworzeniu nowego projektu (odnośniki są nadawane przez program, a nie przez obsługującego) co czyni wyświetlacz bezużytecznym bez dostępu do kodu źródłowego.
- Sławek
- Site Admin
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 23 times
Hasło do projektu to moja decyzja. Po prostu poświęciłem wiele godzin na to i trudno abym udostępniał kod. I tak można całość zasilacza zrobić za free - w sensie soft jest skompilowany i gotowy do grania zarówno do atmegi jak i do LCD. Niestety ale jestem w tym zakresie konsekwentny i nie udostępniam kodów źródłowych do żadnego upublicznionego projektu 
Pozdr

Pozdr
- arturo37
- Kierowca
To całkowicie zrozumiałe i nie w tym rzecz, tylko w konieczności wykorzystania przeze mnie wyświetlacza z serii P (tylko nowsze, można kupić lokalnie na miejscu).O dziwo cena starych "Basic" na alliex... jest taka sama, jak tych lepszych "P" w Polsce. Poza tym staram się wykorzystać posiadane podzespoły jak np. 2n3055 (mam dużo) w miejsce 2SC5200. Pierwotnie chciałem dać n-mos IRFP044N(mam na kilogramy) po przeróbkach w obwodzie zasilania.
- Darek05
- Kierowca
Cześć
Nie pisałem tego wcześniej ale mój zasilacz od samego początku ma jedną drobną przypadłość, wcześniej mi to nie przeszkadzało ale postanowiłem to zmienić.
Chodzi o konkretnie o przełączanie zaczepów transformatora przy ustawionym napięciu wyjściowym 12V, w moim zasilaczu uzwojenie transformatora przełączane jest dopiero na poziomie 12,7V. Przy ustawionym napięciu 12V napięcie wyjściowe jest na poziomie 10,6V wiem że za to odpowiada U1 - LM393 z układem napięciem odniesienia LM385 1,2V, na elektrodzie znalazłem info że wystarczy wymienić układ napięcia odniesienia na 1,1 V i problem znika, dodam że początkowo kalibrowałem zasilacz na słabej jakości multimetrze i podejrzewałem że stąd taki problem, ale mam już aktualnie lepszej klasy multimetr i po przeprowadzonej nowej kalibracji nic się nie zmieniło. Wiem również że można układ sterowania uzwojeniami pominąć ale nie oto mi chodzi.
Moje pytanie na co powinienem zwrócić uwagę przy kalibracji, ewentualnie jakie zmiany wprowadzić w zasilaczu aby układ pracował prawidłowo, grzebię po hurtowniach za układem napięcia odniesienia 1,1V lub nawet 1V ale nie potrafię znaleźć układu podobnego do LM385.