Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Rozmowy ogólne o industrialu i aspektach technicznych
Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca
Has thanked: 5 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Marcin1124 »

Ogólnie miejsca mam sporo jedna długa śruba żeby jednocześnie podnosiło. Podnoszenie myślę max 10 cm do góry, no może ciut więcej. Teraz pytanie jaką śrubę kupić? Jaki silnik mi to podniesie ? Wiem że trapezowa ale M8? Jaki gwint ? Nie chcę żeby za szybko podnosiło też żeby jakoś realnie to wyglądało w miarę

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 59 times
Been thanked: 87 times

Post autor: Maciej »

Śruba raczej Tr8. Co do doboru silnika to metoda prób i błędów, możesz na początek kupić motoreduktor modelcraft 1:30 i spróbować. Jak nie będzie dawał rady to podmienić tam silnik.

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

Jasne super dzięki 👊

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

A mam pytanie jest na grupie może tokarz jakiś co by mi ogarnął piastę do ursusa na tył? Kurde mój coś w pręta wali i ciągle mówi że da znać a ja na Vito bym potrzebował materiał obojętnie alum czy mosiądz.

Awatar użytkownika
wajha1983
Kierowca
Has thanked: 17 times
Been thanked: 10 times

Post autor: wajha1983 »

Osobiscie zrobil bym mechanizm podnoszenia na srodku przyczepy a miedzy osiami takie 2 atrpy silownikow. Jak pomalujesz mechniazm na kolor podwozia czy kolor zabudowy bedzie malo widoczny, mechnizmy na dwoch koncach to dosyc skomplikowany mechanizm I umieszczenie wszystkiego w ramie nie bedzie latwe. A co do gwintow to jak pisal Maciej to jest tr8 I sa 3 rozne skoki 1,2,4mm czyli tyle millimetres na jedne obrot, policz sobie jak szybko bys chcial zeby sie odnosilo I bedziesz wiedzial jaka przekladnie zastosowc.

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca

wajha1983 pisze:
08 cze 2024, 09:47
Osobiscie zrobil bym mechanizm podnoszenia na srodku przyczepy a miedzy osiami takie 2 atrpy silownikow. Jak pomalujesz mechniazm na kolor podwozia czy kolor zabudowy bedzie malo widoczny, mechnizmy na dwoch koncach to dosyc skomplikowany mechanizm I umieszczenie wszystkiego w ramie nie bedzie latwe. A co do gwintow to jak pisal Maciej to jest tr8 I sa 3 rozne skoki 1,2,4mm czyli tyle millimetres na jedne obrot, policz sobie jak szybko bys chcial zeby sie odnosilo I bedziesz wiedzial jaka przekladnie zastosowc.
No tak tylko mówię że przyczepa jest długa bo ma 50 cm i czy na jednym mechanizmie da radę to podnieść. Nie mówię też żeby odrazu piasek wozik bo raczej do takich celów to nie będzie zrobione. Co do gwintów okey dzięki za poradę wszystko się przyda w projekcie 👊

Awatar użytkownika
czarny Ślązak
Kierowca
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Post autor: czarny Ślązak »

Podeślij mi Marcinie na privie rysunek techniczny i spróbuję pomóc z wytoczeniem.

Awatar użytkownika
wajha1983
Kierowca
Has thanked: 17 times
Been thanked: 10 times

Post autor: wajha1983 »

Marcin1124 pisze:
08 cze 2024, 09:53
wajha1983 pisze:
08 cze 2024, 09:47
No tak tylko mówię że przyczepa jest długa bo ma 50 cm i czy na jednym mechanizmie da radę to podnieść. Nie mówię też żeby odrazu piasek wozik bo raczej do takich celów to nie będzie zrobione. Co do gwintów okey dzięki za poradę wszystko się przyda w projekcie 👊
Wszystko zalezy jak zrobisz zabudowe, jak to będzie zwykła płaska blacha powiedzmy aluminium 3mm powinno być ok, będzie miała 3 punkty podparcia i nie powinno się z nią nic robić, jakbyś chciał odwzorować orginal i zrobić ramę i na to blache bedzie sztywniejsze napewno i wagowo podobne bo blach na podłogę moze wtedy mieć 1.5mm, to są tylko przykładowe wymiary, ale dla siebie bym właśnie takich grubości użył

Awatar użytkownika
kajoj333
Kierowca
Been thanked: 1 time

Post autor: kajoj333 »

Witam, potrzebuję przykleić ledy SMD do elementów modelu plastikowego. Jaki klej polecacie do takich operacji?

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 59 times
Been thanked: 87 times

Post autor: Maciej »

Ja wszystko robię CA, ale trzeba uważać na opary i przebarwienia. Klej na gorąco może rozpuścić luty przy tak małych elementach jak SMD.

ODPOWIEDZ